Μάχη με το χρόνο για δύο εμβληματικά έργα του Μαλεβιζίου – Εν αναμονή των αποφάσεων του Εφετείου

Petite Perle 300×250

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για τα δύο εμβληματικά έργα το Δήμου Μαλεβιζίου που δεν είναι άλλα από την ανάπλαση του πρώτο τμήματος της Ελευθερίου Βενιζέλου και το νέο αντιπλημμυρικό.

Tης Κορίνας Καφετζοπούλου

Όπως είναι ήδη γνωστό κατατέθηκαν προδικαστικές προσφυγές και η τελική απόφαση για την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων θα δοθεί από το εφετείο Χανί- ων. Την ίδια ώρα τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά σφικτά αφού πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρί- τσης.

Αυτό που ελλοχεύει και ανησυχεί τους πάντες είναι ο κίνδυνος απένταξης.

Την αγωνία του δεν έκρυψε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, όταν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, της περασμένης Τρίτης, ρωτήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Δημήτρη Τζεδάκη, για αυτό το ενδεχόμενο ειδικά για το πρώτο έργο που έχει εξασφαλίσει περίπου 6 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μποκέας ενημερώνοντας το σώμα είπε ότι πριν λί- γες ημέρες πληροφορήθηκαν ότι για την ανάπλαση βγή κε η απόφαση για τον προσωρινό ανάδοχο και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο και αναμένουν να καθαρο- γραφεί. Όμως για να ολοκληρωθεί η όλη διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα δυο στάδια μέχρι την τελική ανακήρυξη του αναδόχου.

Είπε ότι ο δήμος δεν έχει χάσει ούτε μια ημέρα εσωτερικά, εννοώντας ότι από πλευράς Δήμου δεν υπήρχε καθυστέρηση επί των διαδικασιών.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει εντάξει μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Το χρονοδιάγραμμα είναι τέλος 2025, αρχές 2026. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος αλλά πιεσμένα…. Υπάρχει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα που χτυπάει καμπανάκι…

Έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο και το Επιμελητήριο καθώς μας ζητάνε τακτικά στοιχεία και είμαστε σε άμεση επικοινωνία. Δεν έχουμε χάσει ούτε μια ημέρα εσωτερικά. Έχει δοθεί οδηγία να επισπεύδουν όλοι τις διαδικασίες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η απόφαση του Εφετείου που βγήκε τόσο γρήγορα έχει σπάσει τα ρεκόρ. Όλοι οι κρατικοί φορείς προσπαθούν να επισπεύδουν τις διαδικασίες για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, για να μη χρειαστεί να ζητάμε πα ρατάσεις ή να μπει σε κίνδυνο κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου.

 

Από εμπόδιο σε εμπόδιο                                        

Για τα δύο αυτά έργα όπως ήδη έχει γράψει η Φ.Μ οι προδικαστικές προσφυγές του ίδιου αναδόχου στρέφο νται κατά των δυο αποφάσεων που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή, του Δήμου Μαλεβιζίου, στις 18 Αυγούστου 2023, και στις 19 Ιουλίου, όπου έγινε η διαδικασία που ορίζει η νομοθεσία για την έγκριση του 1ου Πρακτικού που είναι η ηλεκτρονική αποσφράγιση και η αξιολόγηση των προσφορών, προκειμένου να αναδειχθούν προσωρινοί ανάδοχοι.

Τα θέματα αυτά εξέτασε η Οικονομική Επιτροπή τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποβάλει τις απόψεις. Οι προδικαστικές προσφυγές εξετάστηκαν διαδοχικά στις 6- 10-2023 στην έδρα της ΕΑΔΗΣΥ για την ανάπλαση και για το αντιπλημμυρικό στις 9-10-2023. Οι αποφάσεις βγήκαν υπέρ του αναδόχου που κατέθεσε τις προδικαστικές προσφυγές και η συνέχεια δόθηκε στο Εφετείο Χανιών αφού οι άλλες δυο εταιρείες κατέθεσαν αιτήσεις ακυρώσεως κατά των αποφάσεων της ΕΑΔΗΣΥ. Οι υποθέσεις συζητήθηκαν τον περασμένο Δε- κέμβριο και τώρα ο Δήμος Μαλεβιζίου με αγωνία αναμένει να βγουν οι αποφάσεις και να καθαρογραφούν για να συνεχίσουν οι διαδικασίες του 2ου και 3ου πρακτικού για την ανάδειξη των εταιριών που θα αναλάβουν δυο ξεχωριστά έργα που όμως είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Ως προς το μεγάλο έργο της ανάπλασης του πρώτο τμήματος της Ελ. Βενιζέλου που αφορά την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση οδού Ελευθερίου Βενιζέλου Α΄ Φάση (από ΧΘ 0+00 ως ΧΘ 1+560)», που έχει κύριο χρηματοδότη το Ταμείο Ανάκαμψης , φορέας υλοποίησης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αναθέτουσα αρχή ο δήμος Μαλεβιζίου, με υπουργείο Ευθύνης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσα σε όλα που έτυχαν στο έργο ήταν και η αποχή των δικηγόρων Ηρακλείου και χρειάστηκε να παρθεί και απόφαση για να εκπροσωπηθεί ο Δήμος Μαλεβιζίου, από δικηγόρο από την Αθήνα λόγω του επείγοντος της υπόθεσης, καθώς ήδη με δυο έγγραφά του, τον περασμέ- νο Ιούλιο και Νοέμβριο, το ΤΕΕ προειδοποιεί για τα στενά χρονοδιαγράμματα.

Ως προς το αντιπλημμυρικό Γαζίου (Τμηματική κατασκευή συλλεκτήρων Σ7 και Σ8 και υδραυλικής μελέτης οδού Ελ Βενιζέλου από ΧΘ 0+00 ως 0+920), που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αν. Τρίτσης, θα αντιμετώπιζε ζήτημα αν δεν είχε δημοπρατηθεί.

Βέβαια σε αυτή τη φάση κανείς δεν επαναπαύεται καθώς το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν τα έργα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ