Έγκλημα στις Μοίρες: Αναβιώνει στο Εφετείο η άγρια δολοφονία του Κώστα Χατζάκη

Petite Perle 300×250
Πρωτόδικα ο 56χρονος δράστης είχε καταδικαστεί σε ισόβια συν 33 έτη

Έφτασε η ώρα για τη δίκη – σε δεύτερο βαθμό – του 56χρονου άνδρα, ο οποίος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (Ιανουάριος 2020) "εκτέλεσε" τον άτυχο Κώστα Χατζάκη, στην είσοδο του σπιτιού του, στις Μοίρες Ηρακλείου, πυροβολώντας τον μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του, η οποία επίσης είχε τραυματιστεί από τα πυρά.
Ο 56χρονος άνδρας είχε δικαστεί και καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, τον Ιούνιο του 2021, σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 33 έτη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο).

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2020, όταν, βραδινές ώρες, ο 56χρονος άνδρας μετέβη έξω από το σπίτι όπου διέμενε η εν διαστάσει σύζυγός του, στις Μοίρες. Μετά από σύντομη στιχομυθία που είχε με τον 79χρονο Χατζάκη και τη σύζυγό του (από τους οποίους νοίκιαζε το διαμέρισμα στο οποίο τότε ζούσε η εν διαστάσει γυναίκα του), ο 56χρονος άνοιξε "πυρ" από πολύ κοντινή απόσταση, σκοτώνοντας ακαριαία τον ηλικιωμένο και τραυματίζοντας τη γυναίκα του στον ώμο. Μάλιστα, ο 56χρονος δε σταμάτησε εκεί, αφού συνέχισε να πυροβολεί, στοχεύοντας το διαμέρισμα όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν ο τότε ανήλικος εγγονός του θύματος, μαζί με επίσης ανήλικους φίλους του. 
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δε θυμάται το παραμικρό από το τραγικό συμβάν, καθώς ήταν πολύ μεθυσμένος. Συγκεκριμένα, κατά τη σύντομη απολογία του, ο 56χρονος είχε ζητήσει συγνώμη για το κακό που είχε προκαλέσει, επισημαίνοντας ότι την επίμαχη μέρα είχε πιει πάρα πολύ αλκοόλ. 
«Αν ήμουν στα καλά μου, δε θα κατέστρεφα έναν άνθρωπο που δεν τον γνώριζα», είχε πει, μεταξύ άλλων, ενώπιον δικαστών κι ενόρκων, ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του θύματος, αλλά κι από τη δική του οικογένεια.
Στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε καταθέσει και η χήρα του αδικοχαμένου Χατζάκη, που αναφέρθηκε στη στιχομυθία που προηγήθηκε μεταξύ της ίδιας και του συζύγου της και του κατηγορούμενου, πριν ο τελευταίος ανοίξει "πυρ". Η χήρα του 79χρονου είχε πει τότε ότι ο 56χρονος τους έκανε ερωτήσεις, όπως «αν έχετε νοικάρισσα», «αν είναι καλή κοπέλα» και «αν πληρώνει το νοίκι». Σύμφωνα με την ίδια, το ζεύγος τού απαντούσε κανονικά ότι «δε δημιουργεί προβλήματα, ότι είναι καλή κοπέλα και ότι πληρώνει το νοίκι της». Ωστόσο, όταν ο 56χρονος ρώτησε το ανδρόγυνο «πόσα πληρώνει» η εν διαστάσει σύζυγός του, του απάντησαν ότι αυτό δεν τον αφορά.
Η χήρα Χατζάκη ανέφερε ότι άκουσε πυροβολισμούς και μετά είδε τον άνδρα της να κείτεται στο πάτωμα. Όπως είπε η ίδια, στην αρχή δεν είχε καταλάβει ότι έχει τραυματιστεί και η ίδια. Αμέσως μετά, την έσυρε στο εσωτερικό του διαμερίσματος ο εγγονός της, ο οποίος κατόπιν κλείδωσε την πόρτα.
Μεταξύ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, που κατέθεσαν τότε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, ήταν κι ο 21χρονος – σήμερα – εγγονός του θανόντος, καθώς και δύο από τους φίλους του, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί του εκείνη την ημέρα στην γκαρσονιέρα, δίπλα από το διαμέρισμα του αείμνηστου Χατζάκη. Ο εγγονός του θύματος, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 17 ετών, μίλησε στην κατάθεσή του για όλες τις δραματικές στιγμές που βίωσε, βλέποντας τον παππού του νεκρό στο πάτωμα και τη γιαγιά του σε κατάσταση σοκ, μέσα στα αίματα.

neakriti.gr

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ