Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ

υξημένα αναμένονται να δουν οι επιχειρηματίες τα ποσά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ καθώς με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουμε αλλαγές στις κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ μη μισθωτών.

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών αυξάνονται κατά προσέγγιση με ποσοστό 3,46%. Η αύξηση αυτή ήρθε μετά από την επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τους ασφαλισμένους καθώς η προθεσμία για την επιλογή ήταν μέχρι και 31/1/2024.

Να ληφθεί υπόψη ότι η επιλογή της ασφαλιστική κατηγορίας δε δύναται να αλλάξει κατά τη διάρκεια του έτους επομένως ίσως κάποιοι βρεθούν εκτός προγραμματισμού τελικά.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Υπουργείου Εργασίας οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ μη Μισθωτών θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την ασφαλιστική τους κατηγορία κάθε μήνα και όχι μία φορά το έτος, όπως συμβαίνει τώρα.

Ακολουθούν οι νέες κλίμακες ανά κατηγορία.

pinakas-1

Στα ποσά των παραπάνω κλιμάκων προστίθενται επιπλέον και τα 10 € υπέρ του ΟΑΕΔ (πχ. Η Εισφορά της πρώτης Ασφαλιστικής Κατηγορίας θα διαμορφωθεί σε 248,22 €/ μήνα από 240,25€).

Επίσης, για όσους κλάδους ανήκουν στην Επικουρική Ασφάλιση οι κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η -> 44,24 €
  • 2η -> 53,32 €
  • 3η -> 63,53 €

Τέλος, για όσους κλάδους ανήκουν στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών οι κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η -> 29,49 €
  • 2η -> 35,17 €
  • 3η -> 41,97 €
pinakas-2

 

πηγή: www.reader.gr

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ