Ψηλά ο πήχης για τον τουρισμό στο Μαλεβίζι – Όλα προμηνύουν μια καλή χρονιά

Petite Perle 300×250

"Oύριος άνεμος" φαίνεται να πνέει, για την φετινή τουριστική σεζόν, καθώς τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα με βάση τις προκρατήσεις τουριστικών πακέτων. Οι δείκτες και οι αριθμοί για την βαριά βιομηχανία της χώρας μας φαίνεται να«καλπάζουν», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τουριστικοί φορείς.

Tης Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Την αισιοδοξία τους μάλιστα για την νέα τουριστική σεζόν εξέφρασαν πρόσφατα σε συναντήσεις τους με δημοσιογράφους, τόσο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, όσο και ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννης Χατζής.

Το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας συναντάμε και σε επίπεδο Κρήτης, με τους τουριστικούς παρά- γοντες του νησιού να προετοιμάζονται για μία ακόμη καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με αυτή του 2023, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Φωνή του Μαλεβιζίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης, υπογραμμίζει πως οι προκρατήσεις πηγαίνουν πολύ καλύτερα, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, αλλά και με την προ covid εποχή, πριν το 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο και με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι Γερμανοί τουρίστες φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας επιλέγοντας την Κρήτη ως αγαπημένο τουριστικό προορισμό ενώ ακολουθούν το ίδιο δυναμικά οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Ο κ. Χαλκιαδάκης σημειώνει πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να ανησυχεί τους τουριστικούς φορείς αν και θα ήταν καλύτερα, όπως λέει, να υπάρξει κατάπαυση πυρός στα πολεμικά μέτωπα.

Την ίδια αισιόδοξη εικόνα μας μεταφέρουν και οι τουριστικοί φορείς στα ξενοδοχεία αλλά και στα τουριστικά καταλύματα του Δήμου Μαλεβιζίου, που προετοιμάζονται για την πρεμιέρα της σεζόν με τους καλύτερους οιωνούς! Για τις τουριστικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, τα μηνύματα δείχνουν αύξηση τόσο στις αναμενόμενες αφίξεις όσο και στα συμβόλαια πολύ καλύτερα από το 2023.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε δείχνουν πως θα συνεχιστεί η καλή πορεία του 2023», υπογραμμίζει ο Διευθυντής του ξενοδοχείου "Απολλώνια" κ. Δημήτρης Αναστασιάδης. Εκτιμά πως αν βοηθήσει και ο καιρός η σεζόν θα ξεκινήσει δυναμικά παρά το γεγονός πως και η Ευρώπη μαστίζεται από την ακρίβεια! «Το κύμα της ακρίβειας μπορεί να μην εξαφανίζει τις διακο- πές από τον προγραμματισμό των ευρωπαίων πολιτών, σίγουρα όμως τις περιορίζει», αναφέρει.

 

Επιστρέφουν… οι Γερμανοί                    

Το θετικό πρόσημο των προκρατήσεων εγγυ- ώνται οι αγορές της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης που αποτελούν τους παραδοσιακούς τουριστικούς πελάτες για τα ξενοδοχεία του Μαλεβιζίου. Φέτος μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη παρουσιάζεται αύξηση στις προκρατήσεις από την γερμανική αγορά. Επιπλέον όπως προσθέτει ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την πολεμική σύρραξη στην Γάζα, καθώς το Μαλεβίζι δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς, όπως συνέβη με τον Ουκρανικό πόλεμο, όπου πολλά ξενοδοχεία είχαν συμβόλαια με την ουκρανική και την ρωσική αγορά. Αντιστάθμισμα πάντως φαίνεται να αποτελούν πλέον οι Γερμανοί, που δείχνουν να επιστρέφουν…στην Κρήτη!

ξεκίνησε προβληματικά, αλλά η συνεχιζόμενη καλοκαιρία του Οκτωβρίου, αποζημίωσε συνολικά τους τουριστικούς φορείς της Κρήτης.

 

Τουριστικά καταλύματα

Λίγο αργότερα από τα ξενοδοχεία στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν στην πλειοψηφία τους και τα μικρότερα τουριστικά καταλύματα, όπως αναφέρει στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο πρόεδρος του "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" Γιώργος Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος με την ιδιότητα και του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης, έρχεται να προσθέσει και τα δικά του στοιχεία στα θετικά μηνύματα για την νέα σεζόν. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει πως έχει αλλάξει σημαντικά το τουριστικό πελατολόγιο, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο τα κενά που δημιούργησε η Ρωσική αγορά έχουν ήδη καλυφθεί από άλλες αγορές.

Μάλιστα υπάρχει τεράστια αύξηση από την αγορά της Πολωνίας, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και να αυξάνονται οι βασικές αγορές, που είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο τις παροχές μας, για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους επαναλαμβανόμενους πελάτες μας», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του για το πρόβλημα αναζήτησης προσωπικού, που συνεχίζει να μαστίζει τον κλάδο τους, καθώς και την φετινή σεζόν το ενδιαφέρον είναι ξανά στο ναδίρ. Οι συνεχείς εναλλαγές στο προσωπικό επηρεάζουν αδιαμφισβήτητα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ίδιος μεταφέρει και το άγχος του για την    διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών

 

Πρεμιέρα μέσα Απριλίου                        

Οι πρώτες τουρίστες αναμένονται στα μέσα Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών (στις 31 Μαρτίου), όποτε και θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Μαλεβίζι, όπως και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές του νησιού. Η έναρξη της σεζόν βέβαια σχετίζεται και με τις καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί πως πέρυσι λόγω του καιρού και των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων, η σεζόν τουριστών, υπογραμμίζοντας τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι τα καιρικά φαινόμενα, που επηρεάζουν σημαντικά τον τουρισμό μας. Σημειώνει μάλιστα την άμεση ανάγκη εκπαίδευσης της κοινωνίας μέσα από τους δήμους και με το συντονισμό της Περιφέρειας. Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρόσφατο σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων στον Τουρισμό που οργάνωσε για τους φορείς ο δήμος του Ηρακλείου, καλώντας και τους υπόλοιπους δημάρχους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ