Δέσμευση στον Φρ. Παρασύρη για εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά

Petite Perle 300×250

Σημαντικές εξελίξεις για χιλιάδες συνταξιούχους με διορθώσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης και την προσωπική διαφορά. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας στο Φραγκίσκο Παρασύρη, κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης για τις συντάξεις.
«Ο μηχανισμός προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, περιόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό ποσό την αύξησης των συντάξεων των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας.
Ο Βουλευτής απευθυνόμενος στον κ. Τσακλόγλου Υφυπουργό Εργασίας, του μετέφερε την καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι στην ουσία δεν λαμβάνουν καμία αύξηση, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, με την αύξηση του κόστους ζωής και με την ακρίβεια τους έχει οδηγήσει σε μια παγίδα φτώχειας.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά την κατάσταση και έχοντας πλήρη εικόνα των δεδομένων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης επεσήμανε ότι: «έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία δύο μηχανισμοί. Το ένα μέτρο είναι η προσωπική διαφορά, η οποία απορρόφησε μάλιστα το 7,75%, από την αύξηση που προαναγγέλθηκε το 2020 και ήρθε το 2023. Όποιοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν από την προσωπική διαφορά, έρχεται μετά η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, η οποία μάλιστα έχει και μια κλίμακα που φτάνει μέχρι το 14%, με αποτέλεσμα αυτοί οι δύο μηχανισμοί αυτομάτως να περιορίζουν τις όποιες αυξήσεις δίνονται και να εξακολουθεί αυτή η παγίδα φτώχειας για όλους αυτούς τους δικαιούχους των συντάξεων».
Στη συνέχεια ο Βουλευτής έθεσε δύο κρίσιμα ερωτήματα στον Υπουργό. Πρώτον, αν σκοπεύει το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει σχετικά νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να αλλάξει ο μηχανισμός προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης. Αν εξετάζεται το ενδεχόμενο μέρος των παρακρατηθέντων να επιστραφούν στους συγκεκριμένους συνταξιούχους; Δεύτερον, αν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιας άλλης ρύθμισης, ώστε οι ανακοινωμένες αυξήσεις των συντάξεων, που κάθε χρόνο γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια, να μπορούν να φτάσουν πραγματικά στους συνταξιούχους.
Από την πλευρά του ο Υφυπουρός κ. Τσακλόγλου, αναγνωρίζοντας την ορθότητα της τοποθέτησης του Φραγκίσκου Παρασύρη, παραδέχθηκε ότι η αρχιτεκτονική της εισφοράς αλληλεγγύης χρειάζεται διόρθωση. «Τα παραδείγματα τα οποία δώσατε στην ερώτησή σας είναι σωστά, αλλά αφορούν μόνο εκείνους που βρίσκονται στο ακρότατο μέρος της κατανομής των συντάξεων. Αυτό θα διορθωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός. Απευθυνόμενος στο Βουλευτή δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει την εφαρμογή ενός ευνοϊκότερου και αναλογικότερου τρόπου εφαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης, πάντα στα όρια των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας.
Σχετικά με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ο Υφυπουργός ανέφερε ότι: «προέκυψε για μερίδα συνταξιούχων μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 –είναι ο Νόμος Κατρούγκαλου όπως λέγεται- και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου ακριβώς λόγω αυτού του επανυπολογισμού. Αντίθετα, οι νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι βγήκαν με τον Νόμο Κατρούγκαλου έλαβαν απ' ευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου ακριβώς λόγω του επανυπολογισμού. Βρίσκονται δηλαδή σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά».
Κατά τη δευτερολογία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα ο πλούτος που γεννιέται κάθε χρόνο να διανέμεται με τρόπο δίκαιο. Αφού χαρακτήρισε τα ποσοστά της εισφοράς αλληλεγγύης υπέρογκα, καθώς φτάνουν μέχρι και το 14%, ζήτησε άμεσες πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης, προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αφενός και δεν μπορούν να αναζητήσουν πρόσθετα εισοδήματα και αφετέρου ακούν στις τηλεοράσεις για αυξήσεις στις συντάξεις και κάθε τέλος του μήνα στα σημειώματα διακρίνουν συνεχείς μειώσεις.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, κλείνοντας την ομιλία του δεσμεύτηκε στο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πως «η εξομάλυνση και όχι η κατάργηση που σχεδιάζουμε για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων γίνεται με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να μην διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ, που αφορά σε χρήματα ακριβώς που πηγαίνουν για την επόμενη γενιά». Δεσμεύτηκε, επίσης, πως σημαντικό μέρος από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει όταν υπερκαλύπτουμε τους στόχους που τίθενται κάθε χρονιά, θα επιστρέφει στην κοινωνία. Σημαντικό κομμάτι από αυτό το κοινωνικό μέρισμα κατευθύνεται στους συνταξιούχους μέσω εφάπαξ ενισχύσεων, με έμφαση στο κάτω μέρος της κατανομής των συντάξεων, αυτό δηλαδή που είπατε κι εσείς που να έχει και την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ