Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί και πόσο θα είναι

Petite Perle 300×250

Από την 1η Απριλίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μέχρι στιγμής υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις – εισηγήσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ μεικτά, καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, τονίζει από τη μεριά του: «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024».

Κατώτατος μισθός: Οι εκτιμήσεις

Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισημαίνει: «Οι μικρομεσαίοι εργοδότες μάλιστα (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) επισημαίνουν ότι ο δρόμος για υψηλότερο κατώτατο πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω μείωση των εισφορών και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. ατομικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτήρια για το πρώτο ψηφίο των μεικτών αποδοχών, θα είναι το 8, ενώ το 7 φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις κυβερνητικές επιλογές για τις καθαρές αποδοχές. Αυτό σημαίνει αύξηση 5,5% δηλαδή 823 ευρώ μεικτά και 700,5 καθαρά.

Κατώτατο μισθό έως 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά) προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

πηγή: www.reader.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ