Ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ για την επικείμενη αύξηση στα δημοτικά τέλη

Petite Perle 300×250

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου επισήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες και την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες. Ιδιαίτερα προεκλογικά  καλούσε το λαό να μην εγκλωβιστεί στο δίπολο Μποκέα – Πιτσικάκη καθώς οι διαφορές τους είναι στο ποιος θα διαχειρίζεται τη δημοτική αρχή και όχι στην ουσία της πολιτικής που ασκούν.

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις βλέπουμε στο ένα δημοτικό συμβούλιο να γίνεται λόγος από την αντιπολίτευση για αύξηση των τιμολογίων του νερού και στο επόμενο να γίνεται εισήγηση της δημοτικής αρχής για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Οι αυξήσεις αυτές για τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται μια περίοδο που αυτά στενάζουν από την ακρίβεια, ενώ αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας, κατασκευών κ.α μετρούν κατακόρυφη αύξηση των κερδών τους. Η δημοτική αρχή αντί να αυξήσει τα τέλη για αυτούς αντίστοιχα με τα κέρδη τους, όπως και στους μεγαλοξενοδόχους που πολλούς από αυτούς τους έχει απαλλάξει από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά τους χειμερινούς μήνες, προτιμά, όπως η κυβέρνηση, να τσακίσει και άλλο τους δημότες.

Μάλιστα για να περάσουν αναίμακτα τις αυξήσεις αυτές έχουν το θράσος να επικαλούνται τα αυξημένα ενεργειακά κόστη, το τέλος ταφής και την αναβάθμιση του στόλου καθαριότητας. Εμείς όμως αναρωτιόμαστε

Ρώτησαν άραγε την κυβέρνηση και τα στελέχη της με τα οποία συναλλάσσονταιγιατί ψήφισαν την απαράδεκτη εγκύκλιο που μεταφέρει το χαράτσι του τέλους ταφής στους δήμους; Απαίτησαν ποτέ έστω και ένα ευρώ από τους κρατικούς πόρους που δεν έχουν αποδοθεί στο δήμο για να καλυφθούν αυτά αλλά και άλλες σημαντικές ανάγκες;

Όταν η δημοτική αρχή έκλεινε τις συμφωνίες με τους κολοσσούς ενέργειας για να περνά το "Μεγάλο καλώδιο" κάτω από τα σπίτια μας  και πανηγύριζε για τη μεγάλη σύμπραξη με ΑΔΜΗΕ σκέφτηκε ποτέ να ζητήσει φθηνό ή και δωρεάν ρεύμα για τους δημότες ή έστω τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό αν όχι τραγελαφικό να περνά ένας τέτοιος αγωγός ρεύματος από την περιοχή μας και εμείς να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη για να καλύψουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Όταν η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου με ανακοίνωση της στις 06.10.2023 ανέδειξε τα πολύ σοβαρά ζητήματα της καθαριότητας, πήρε θέση η παράταξη του κ.Μποκέα ή του κ.Πιτσικάκη; Απαίτησε έστω και ένα ευρώ από τους κρατικούς πόρους για την κάλυψη των πολύ σοβαρών αναγκών που υπάρχουν στον τομέα της καθαριότητας; Χρήματα που έχει πληρώσει ήδη ο δημότης μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας του.

Συνοψίζοντας, η στάση της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωση.  Ότι δηλαδή η εξάρτηση τους από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τα μονοπώλια είναι τέτοια που προτιμούν να φορτώσουν όλα τα βάρη λειτουργίας ενός δήμου στους πολίτες παρά να σηκώσουν το βλέμμα και να απαιτήσουν το οτιδήποτε από τα λεφτά που ήδη έχουμε πληρώσει διπλά και τριπλά.

Γι αυτό το λόγο θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους, μαζί με τους δημότες που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική τους. Ο λαός έχει πλέον πείρα και μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του χωρίς να χρειαστεί να περάσει μια πενταετία απωλειών και δυσβάστακτων μέτρων.

 

Απαιτούμε :

-Καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των τελών. Να παρθεί πίσω η πρόταση της δημοτικής αρχής.

-Γενναία αύξηση δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τράπεζες, μεγάλες αλυσίδες, σούπερ μάρκετ εργοστάσια και ξενοδοχεία να υπολογίζονται με τον ανώτατο συντελεστή.

– Γενναία μείωση άνω του 50% των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους.

– Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, άνεργους και πληγέντες από φυσικές καταστροφές).

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη κατά τους χειμερινούς μήνες τους εποχιακούς εργαζομένους και μικροεπαγγελματίες.

– ΟΧΙ στη λογική της ανταποδοτικότητας. Να  απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση ότι χρήματα του οφείλει για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών του.

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ