5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Π.Δ.Ε. ΚΡΗΤΗΣ

Petite Perle 300×250

Ξεκινάει την Παρασκευή1/3/2024 το 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης με τίτλο:

«Μορφές ανάπτυξης του Σχολείου για βιώσιμο μέλλον:

Νέοι ορίζοντες στη σύγχρονη Εκπαίδευση και σχολική Ηγεσία».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διεξάγεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΣΠΑ, του Δήμου Ηρακλείου και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου.

Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης στο κτήριο του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου ΓΕΛ Ηρακλείου από 1 έως 3 Μαρτίου 2024. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε προεγγραφή στο Συνέδριο μέσω της φόρμαςhttps://forms.gle/hKdLKDEWpJkHpsAc8

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δώσει το έναυσμα και να δημιουργήσει το πλαίσιο για την πρόκληση προβληματισμού και τη διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς επιστήμονες, ερευνητές και υπεύθυνους χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του Σχολείου στα νέα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής έρευνας και πρακτικής τους θα μοιραστούνμαζί μας περίπου 100εισηγητέςαπό όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με έμφαση στους παρακάτω θεματικούς άξονες: Σύγχρονες Στρατηγικές Μάθησης /Το Σχολείο ως Κοινωνικός Οργανισμός Μάθησης/Περιβαλλοντική και Πολιτισμική Εκπαίδευση, Αειφορία, Βιώσιμο μέλλον/Ενταξιακή Εκπαίδευση/ Σχολική Ηγεσία/ Εκπαιδευτική Αξιολόγηση/Εκπαιδευτική Πολιτική και Νέα Προγράμματα Σπουδών/ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση/Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Επαγγελματική Ανάπτυξη/Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Καινοτομίας.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Συνεδρίουhttps://5conf.pdekritis.gr/programme/

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης στον Περιφερειάρχη Κρήτης, κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη διαρκή υποστήριξή του σε θέματα Εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Εκτός από τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια, στο Συνέδριο περιλαμβάνονται πέντε Κεντρικές Ομιλίες, τρία Στρογγυλά Τραπέζια και ένα Τραπέζι Εργασίας.

Τις Κεντρικές Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν Ακαδημαϊκοί από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, 1/3/2024, ομιλητές θα είναι ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων στο Σχολικό Περιβάλλον σε Περίοδο Εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης» και η ΦαίδραΜονάχου,AssistantProfessorofOperationsManagementYaleSchoolofManagement με θέμα «Towardsasocially, technologically, andenvironmentallysustainablefutureineducation/ Προς ένα κοινωνικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον στην εκπαίδευση».

ΤοΣάββατο, 2/3/2024, ΚεντρικέςΟμιλίεςθαπραγματοποιηθούναπότονDr. ThomasBauer, CentreforInternationalization – InternationalOfficeErasmus+ Coordinator, PädagogischeHochschuleWien με τίτλο «Austria'sMobilityandInternationalisationStrategyforHigherEducationInstitutionsandpresentationofabestpracticeexampleconcerningthecooperationwiththeRegionalDirectorateEducationofCrete»και από τον Γεώργιο Βούτσινο, Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Θεσμικό πλαίσιο».

Τέλος, τηνΚυριακή,3/3/2024, Ομιλίαμεθέμα«Teaching Greek in Uncanny Times»θαπραγματοποιήσειηOlga Levaniouk, Professor of Classics, Graduate Program Coordinator, University of Washington.

Τα Στρογγυλά Τραπέζια του Συνεδρίου είναι τα εξής:

1οΣτρογγυλόΤραπέζι: Σάββατο 2/3/2024, 12.00-13.30, «Climatechangeoralreadyacrisis? // Κλιματική αλλαγή ή ήδη κρίση;».

Συμμετέχουν οι: Δρ. Λέκκας Ευθύμης, ΚαθηγητήςΔυναμικήςΤεκτονικήςΕφαρμοσμένηςΓεωλογίας&ΔιαχείρισηςΦυσικώνΚαταστροφώνΤμήματοςΓεωλογίαςκαιΓεωπεριβάλλοντος, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MonachouFaidra/ ΜονάχουΦαίδρα,AssistantProfessorofOperationsManagementYaleSchoolofManagement | YaleUniversity, Αναστασάκης Ιωάννης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, MBA, ΑντιπεριφερειάρχηςστοντομέαΚλιματικήςΑλλαγήςκαιΒιώσιμηςΚινητικότητας, Dr. –Ign. VassiliosKaravezyris,Head of Division T II 4, Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Nuclear Safety and Consumer Protection, Bonn, ΚατίκαςΛουκάς,PhD in Geospatial Sciences, Environmentalist and GIS Specialist, Researcher at EllinogermanikiAgogi,ΚοροβέσηΑλίς, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ, Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα του Συμφώνου για το Κλίμα.

2ο Στρογγυλό Τραπέζι: Σάββατο 2/3/2024, 18.50-20.30,«Ο ρόλος της ΕΕΚ στο σύγχρονο σχολείο – Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.: συνδετικός κρίκος Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας».

Συμμετέχουν οι: Πασχάλης Παύλος, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., Τσαγκατάκης Αθανάσιος, Προϊστάμενος Τμήματος Σύνδεσης της ΕΕΚ και ΔΒΜ με την αγορά Εργασίας, Παπαϊωάννου Σπύρος, Προϊστάμενος Τμήματος Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στον ΕΟΠΠΕΠ, Λίβα Άννα, Συντονίστρια Σ.Σ.Π.Α.Ε. Κρήτης (Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασία), Καρουζάκης Γεώργιος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

3ο Στρογγυλό Τραπέζι: Κυριακή 3/3/2024, 11.30-13.00,«Η ηγεσία καινοτομεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης».

Συμμετέχουν οι: Δρ. Αθηνά Κοκκόρη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής στην Γ΄ Αθήνας, Δρ. Σιδέρης Νικόλαος, καθηγητής Πληροφορικής στο Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, Δρ. Τοκατλίδου Αθηνά, τέως διδάσκουσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης, Δρ. Μελίστα Αλεξάνδρα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων στην Γ΄ Αθήνας, Δρ. Σιούτης Στέλιος, φιλόλογος στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, Δρ. Κασίμη Ιωάννα, καθηγήτρια Γερμανικών στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου, Γουρζή Μαρία, Φυσικός στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου.

Τραπέζι Εργασίας: Κυριακή 3/3/2024, 10.30-15.00, «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.: Προκλήσεις & Προοπτικές»με συμμετοχή Προϊσταμένων Τμημάτων του  Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.,Συντονιστών/στριών ΠΔΕ για τη Μαθητεία ΕΠΑ.Λ. από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων του ΕΟΠΠΕΠ και του Διόφαντου και υπευθύνων μαθητείας των ΔΔΕ Κρήτης.

 

 

 

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ