Αύξηση τελών στο Μαλεβίζι: Κατά πλειοψηφία πέρασαν από τη δημοτική επιτροπή – Οι νέοι συντελεστές

Αυξήσεις κατά 25% στα νοικοκυριά στο Γάζι κατά 50% στον τουριστικό κλάδο, μεγαλύτερες στους επαγγελματικούς χώρους

Petite Perle 300×250

Στον δρόμο της αύξησης είναι πλέον τα δημοτικά τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού στον δήμο Μαλεβιζίου κατά 25% στα νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Γαζίου κατά 50% στα τουριστικά δωμάτια ενώ ακόμα πιο υψηλή είναι αύξηση σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους και στις ειδικές κατηγορίες.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην αναλυτική παρουσία όλων των οικονομικών στοιχείων πριν λίγο στην Δημοτική Επιτροπή, για μια οικία 100 τ.μ. μηνιαίως είναι από 8,33 ευρώ στα 10,42 ευρώ, και στους επαγγελματικούς χώρους από 20,57 ευρώ σε 32,50 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις
Στις Πεδινές/ Τουριστικές περιοχές όπου εντάσσεται το Γάζι
Στις κατοικίες :
η τιμή από το 1.00/ τ.μ πάει στο 1, 25 ευρώ
στην ημιορεινή ζώνη από 0,90 στο 1.00 και στις ορεινές/ επιβαρυμένες περιβαλλοντικά από 0,80 λεπτά στα 0, 90 λεπτά
Στα δωμάτια ξενοδοχείων / ενοικιαζόμενα δωμάτια (χρεώνονται με οικιακό συντελεστή) από 1.60 ευρώ στα 2,40 ευρώ για όλες τις ζώνες
Πολύ μεγαλύτερες οι αυξήσεις σε επαγγελματικούς χώρους. Ειδικό τιμολόγια θα ισχύσει για τις ευάλωτες ομάδες. ( ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ)

 

Το απόγευμα, στις 17.00 ,  η ανάλυση όλων των οικονομικών στοιχείων θα γίνει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο προηγήθηκε μια πρόγευση στη δημοτική επιτροπή με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι ως προς τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και όχι μόνο.

Αυτό όμως που βάζει ταφόπλακα στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι το τέλος ταφής. Στον ΦΟΣΔΑ για το 2024 πρέπει να πληρωθεί 1,4 εκ. ευρώ με το τέλος ταφής να είναι περίπου 657 χιλιάδες ευρώ ενώ δεν έχει προϋπολογιστεί όλο, μόνο ένα μέρος.
Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα είναι ύψους 1,7 εκ. ευρώ και αν δεν αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές των τελών Καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού, τότε το έλλειμμα των 1.770.000 θα πρέπει να καλυφθεί από τα τακτικά έσοδα του Δήμου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Βαγγέλη Παρασύρη, βάσει και της εισήγησης το τμήματος εσόδων- περιουσίας.

Την ίδια ώρα οι ΚΑΠ δεν καλύπτουν ούτε τη μισθοδοσία, ενώ θα υπάρχει και μείωση πόρων από το τέλος παρεπιδημούντων.  Την ίδια  ώρα στη ευθύνη των Δήμων προστέθηκε και η ευθύνη του καθαρισμού της παλιάς Ε.Ο δηλαδή όλοι οι δρόμοι  που διέρχονται  εντός των ορίων του δήμου.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που ακόμα και οι προτεινόμενες αυξήσεις δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες καθώς όπως υπολογίζεται οι αυξήσεις θα φέρουν αύξηση εσόδων κατά 1.173.000 ετησίως, η οποία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό το έλλειμμα του 1,7 εκ ευρώ.
Πολιτική επιλογή είναι να μην μετακυλιστεί στους δημότες όλο αυτή η επιβάρυνση, όπως ειπώθηκε.

Οι δαπάνες των υπηρεσιών Καθαριότητας και Φωτισμού το 2023 ήταν 3.604. 837 ευρώ ενώ για το ίδιο διάστημα εισπράχθηκαν 3.851.529 ευρώ υπήρχε δηλαδή ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 246.692 ευρώ το οποίο όμως δεν αρκεί για να ισοσκελίσει το πόσο των 273.000 ευρώ που οφείλει ο δήμος για το τέλος ταφή του 2023.
Το 2024 υπολογίζεται ότι οι δαπάνες θα ανέλθουν στο ποσό των 4.444. 891 ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων κίνησης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του περιβαλλοντικού τέλους ταφής .
Με τους σημερινούς συντελεστές χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν στα 3.915.683 ευρώ. Υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 529.207 ευρώ.
Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό των εξόδων 2024, αναγράφεται συνολικά το πόσο των 4.624.394 ευρώ
Και στα έσοδα το ποσό των 4.095.417 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2024 δεν εμφανίζεται το σύνολο του Τέλους Ταφής (που για το 2024 είναι 656.441) αλλά μόνο ένα μέρος αυτού περίπου 328.000 ευρώ.
Επιπλέον ότι υπάρχει και το έγγραφο της υπηρεσίας Καθαριότητας που αναφέρεται ότι για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας
Α) απαιτείται να αναβαθμιστεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός της υπηρεσίας και το κόστος για τον στόλο είναι ύψους 500.000 ευρώ
Β) πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με συνολικές αποδοχές περίπου 180.000 ευρώ το χρόνο καθώς και επιπλέον έξοδα επισκευής οχημάτων περίπου 170.000 ευρώ, ποσά που δεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2024.
Πρόκειται για μια ανταποδοτική υπηρεσία που δεν μπορεί να μπαλώνεται από πόρους που είναι για άλλα ζητήματα της Καθημερινότητας, είπε ο κ. Μποκέας.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρθηκε σε όλες τις κινήσεις που έκανε η δημοτική αρχή για την αύξηση των εσόδων, τα μέτρα για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά και τις αυξήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτή τη φάση οι αυξήσεις είναι μονόδρομος,  η πραγματικότητα σκληρή και οι αριθμοί αμείλικτοι.  Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου είπε ότι για να μπορέσει να ανταπεξέλθουν οι υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα της Καθημερινότητας το ταμείο πρέπει να είναι υγιές.
Για να ενισχυθεί η υπηρεσία με στόλο αλλά και προσωπικό και να καλυτερεύσει η εικόνα του δήμου.
Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε σε ένα τεντωμένο σχοινί , είπε συγκεκριμένα.
Με τον κ. Παρασύρη να συμπληρώνει ότι με τη νέα απόφαση θα αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό καθώς έχουν μείνει πίσω δικαιώματά τους.
Η συζήτηση έγινα γενικά σε ήρεμο κλίμα, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρη Πιτσικάκη, να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει η παράταξη του, την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς ήδη οι οικογένειες είναι σε οικονομική στενότητα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, και ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, όπως η αξιοποίηση πόρων για την αγορά απορριμματοφόρων και άλλες ενέργειες για να δεχθεί το σχόλιο του αντιδημάρχου καθαριότητας, «φέρτε πρόταση».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδομανωλάκης έθεσε ερωτήματα επί των δαπανών που αναγράφονται στα αναλυτικά στοιχεία, λέγοντας ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση του στόλου της καθαριότητας. Ρώτησε εάν υπάρχει η δυνατότητα για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού αλλά και αν έγιναν ενέργειες όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης για τη μειώσει της μεταφοράς των απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους.
Είπε επίσης ότι οι αυξήσεις ποσοστιαία είναι μεγάλες και το θέμα για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας δεν είναι μόνο οικονομικό.

Όπως προαναφέρθηκε το θέμα αυτό συζητείται σε λίγη ώρα στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου.

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ