Σε εξέλιξη πάνω από 60 ξενοδοχειακά projects στην Ελλάδα – Πόσα και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Τα σημαντικότερα επερχόμενα ξενοδοχειακά projects της επόμενης τετραετίας κατέγραψε σε έκθεση της η εταιρεία Travelworks Public Relations, αποκαλύπτοντας ότι στη χώρα μας αναμένεται να αναπτυχθούν περισσότερα από 60. Μάλιστα τέσσερα στα δέκα θα λειτουργούν κάτω από διεθνή brands. To «Greek Market Report | Hotel Investments 2024 – 2027» επίσης καταγράφει τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τις απόψεις θεσμικών φορέων και τις στρατηγικές σημαντικών παικτών της αγοράς και διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Στην έρευνα μίλησαν στελέχη του κλάδου της φιλοξενίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, Έλληνες και ξένοι, καθώς και ο Δρ. Άρης Ίκκος Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «η ισχύς του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο Ελληνικός Τουρισμός κατά την οικονομική κρίση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν, καθώς και η πολιτική, συναλλαγματική και οικονομική σταθερότητα, έχουν οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών».

Ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν το 2024

Στο νησί της Κέας θα ανοίξει μετά από μεγάλη αναμονή φέτος το One&Only Kea Island μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ, που θα διαθέτει 63 βίλες. Στην Αθήνα στη Βουλιαγμένη, θα ανοίξει το πολυτελές κάμπινγκ της Grivalia "91 Athens Riviera", το οποίο θα διαχειρίζεται η Domes Resorts κάτω από το σήμα της Domes Reserve. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το νέο μπουτίκ ξενοδοχείο της Λάμψα, στην οδό Ζαλοκώστα στο Σύνταγμα κάτω από το brand της Accor, MGallery, που θα διαθέτει 19 δωμάτια.

Η Grecotel αναμένεται το Μάιο, να ανοίξει το «The Roc Club», στη θέση του πρώην Vouliagmeni Suites στη Βουλιαγμένη, που θα διαθέτει 35 δωμάτια. Η Brown Hotels θα ανοίξει το «Brown Museum» στην οδό Μπουμπουλίνας κοντά στην Ομόνοια μέσα στο 2024. Θα διαθέτει 93 δωμάτια. Επίσης το Domino Brown, που αναμένεται επίσης να ανοίξει φέτος στην οδό Θεμιστοκλέους, με 46 δωμάτια.

Στον Πειραιά θα ανοίξει το IP14 Project, σε ένα ιστορικό κτήριο στην Ηρώων Πολυτεχνείου με 33 δωμάτια, ενώ στη Μαρίνα Ζέας θα ανοίξει το Mediterranean με 58 service apartments. Φέτος στον Πειραιά η Mitsis Hotels θα ανοίξει το Mitsis N'U στο παλιό εργοστάσιο του Μεταξά, στο λιμάνι. Ακόμη, η εταιρεία SCD θα μεταμορφώσει το ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλα με πολυτελές ξενοδοχείο 83 δωματίων το οποίο θα λειτουργήσει κάτω από Brand της Hilton.

Το ξενοδοχείο Vision Omonia, που σχεδιάζεται να ανοίξει το 2024 από την ισραηλινή εταιρεία TMI, θα διαθέτει 42 δωμάτια και σουίτες. Επιπλέον η Ισραηλινή ξενοδοχειακή αλυσίδα Isrotel, αναμένεται να ανοίξει τρία ξενοδοχεία στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Το φθινόπωρο του 2024 έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το NYX Θεσσαλονίκη από τον Ισραηλινό Όμιλο της Fattal, μια επένδυση 22 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στη συνοικία Λαδάδικα, και θα διαθέτει 135 δωμάτια.

Τον Μάιο του 2024 θα ανοίξει τις πόρτες του, το Zoëtry Halkidiki Resort & Spa του πολυτελούς brand της Hyatt. Το θέρετρο διαθέτει 1054 δωμάτια και σουίτες. Τον ίδιο μήνα αναμένεται να ανοίξει στη Μύκονο, το Deos by Myconian Collection που θα διαθέτει 70 δωμάτια και σουίτες. Επίσης στον Καλαφάτη της Μυκόνου θα ανοίξει φέτος το Numo Mykonos, με 27 δωμάτια.

Στην Κρήτη θα κάνει το ντεμπούτο της φέτος η InterContinental στον Άγιο Νικόλαο, μια στη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου Hermes. Θα διαθέτει 205 δωμάτια. Στη Χερσόνησο θα ανοίξει από τη Μαρίτα Καράτζη το Elios Hill με 275 δωμάτια και σουίτες.

Στη Σαντορίνη, το Santo Mine πρόκειται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του την άνοιξη του 2024. Φέτος στο νησί προγραμματίζεται επίσης το άνοιγμα του Domes Novos, της Domes Resorts και θα διαθέτει 50 σουίτες και δύο πολυτελείς βίλες. Το Santorini Project που θα διαχειρίζεται η Tresor Hospitality, πρόκειται να ανοίξει επίσης το 2024 στη Σαντορίνη, θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα διαθέτει 45 δωμάτια, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, κ.α.

Στην Τήνο, το Odera Tinos θα κάνει το ντεμπούτο του τον Μάιο του 2024 και αποτελεί το τελευταίο εγχείρημα της Tethys σε συνεργασία με το ελληνικό private equity fund με TCconstructions. Θα λειτουργεί από την Tresor Hospitality και θα διαθέτει 77 δωμάτια και σουίτες. Η Attica Blue Hospitality, μεταμορφώνει το ξενοδοχείο Tinos Beach που πλέον θα διαθέτει 180 δωμάτια.

Νέο πολυτελές ξενοδοχείο ανοίγει φέτος στην Τήνο

Στην Πάρο, στον Παρασπόρο την Άνοιξη φέτος αναμένεται να ανοίξει το Andronis Minois, η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο Andronis Hotels και θα διαθέτει 44 σουίτες. Στην Πάρο επίσης η Vivium Holding, με έδρα το Ντουμπάι και επικεφαλής τον Elie Khouri, του κορυφαίου ομίλου μέσων ενημέρωσης Omnicom, σκοπεύει στην δημιουργία ενός μπουτίκ ξενοδοχείου 40 δωματίων.

Στο νησί της Χίου Pearl έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το καλοκαίρι του 2024, το Pearl Island Chios μόλις δέκα λεπτά από την πόλη. Τη διαχείριση θα έχει η Modus Amplio και θα διαθέτει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, και 48 δωμάτια και σουίτες. Οι πρόσθετες παροχές περιλαμβάνουν εσωτερικό κινηματογράφο, μια μπουτίκ, αίθουσες συσκέψεων κ.α. Το Xenia Chios, που θα ανοίξει το 2024, αναπτύχθηκε από την Avlum SA του ομίλου Τσάκου. Αυτό το boutique ξενοδοχείο θα προσφέρει 24 δωμάτια.

Στην Κέρκυρα το Domes Maison Corfu αναμένεται να ανοίξει από τη Domes μετά το καλοκαίρι του 2024. Το ιστορικό αρχοντικό που χρονολογείται από το 1903, κάποτε φιλοξενούσε μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Το επίσης ιστορικό Castello Bibleli στην Κέρκυρα, πρόκειται να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, από την κοινοπραξία του Ομίλου Fais και Bluehouse. Το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει όχι μόνο το ξενοδοχείο με 51 κλίνες αλλά και κατοικίες, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, κ.α.

Το 2024, η Louis Hotels πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα με δύο νέα ακίνητα 5 αστέρων στην Κεφαλονιά με το Louis Apostolata Island Resort και King Jason στη Ζάκυνθο. Το ολοκαίνουργιο King Jason Zante, θα διαθέτει 87 σουίτες. Η Mayor Hospitality πρόκειται να ανοίξει ακόμη δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα φέτος.

Ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν το 2025

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ανοίξει το πρώην Hilton της Αθήνας, μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ, από την TEMES. Θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο Conrad 280 δωματίων και 50 branded κατοικίες που θα λειτουργήσουν κάτω από τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

To 2025 θα ανοίξει και το Radisson RED στην Πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα και θα διαθέτει 112 δωμάτια. Το Radisson Theatrou στην Πλατεία Θεάτρου θα ανοίξει επίσης το 2025. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 172 δωμάτια και σουίτες. Του χρόνου η Brown Hotels αναμένεται να ανοίξει το Villa Brown Sans Rival, που βρίσκεται στη διασταύρωση Λιοσίων και Κωνσταντίνου κοντά στην πλατεία Ομονοίας και θα περιλαμβάνει 46 δωμάτια.

Το Rosewood Blue Palace στην Ελούντα της Κρήτης αναμένεται να ανοίξει το 2025, μετά από εκτεταμένες ανακαινίσεις. Το θέρετρο θα διαθέτει 154 δωμάτια και σουίτες, εκ των οποίων τα 85 θα είναι έχουν ιδιωτικές πισίνες.

Το Ikos Kissamos Resort θα ανοίξει το 2025, στην Κίσσαμο Χανίων και θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο του Ομίλου Sani/Ikos στο νησί. Η επένδυση ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ, και το θέρετρο θα διαθέτει 414 δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες.

Το ερχόμενο καλοκαίρι του 2025 θα κάνει ντεμπούτο του ο όμιλος Μήτση στη Χαλκιδική με νέο θέρετρο πέντε αστέρων στη Σάρτη, που θα διαθέτει 150 δωμάτια συνολικά. Το θέρετρο έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει ένα 5 αστέρων boutique ξενοδοχείο με 52 δωμάτια, ένα ξενοδοχείο με 98 δωμάτια και καταφύγιο τουριστικών σκαφών, 20 θέσεων.

Το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυσης της Goldman Sachs Asset Management στη Χαλκιδική, σηματοδοτώντας την ανακαίνιση και επέκταση των τριών από τα έξι ξενοδοχεία G-Hotels, που αγόρασε από την οικ. Γρηγοριάδη, τα Athos Palace, Pallini Beach, και Theophano Imperial Palace.

Στη Μάνη, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2025, το Radisson Blu Resort, στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Lakonis. Θα περιλαμβάνει 150 δωμάτια.

Η Ελληνικά Ξενοδοχεία Λάμψα προγραμματίζει το '25 να ανοίξει το Elatos Resort στον Παρνασσό.

Ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν το 2026

Την Άνοιξη του 2026 αναμένεται να ανοίξει το Six Senses Porto Heli που θα διαθέτει 60 δωμάτια και σουίτες καθώς και 10 branded κατοικίες. Μέχρι το 2026, το Πόρτο Χέλι θα υποδεχτεί το πρώτο Waldorf Astoria Hotel & Resort στην Ελλάδα, επένδυση που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Θα διαθέτει 100 δωμάτια και 15 κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, σπα, γυμναστήριο, εστιατόρια και διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.α.

Το Imperial Flair στην Παλιά Πόλη Χανίων, θα ενταχθεί στη συλλογή Curio της Hilton και αναμένεται να ανοίξει το 2026, διαθέτοντας 85 δωμάτια το καθένα με ιδιωτική πισίνα.

Το 2026, στο Πόρτο Χέλι στον κόλπο της Χινίτσας ο δισεκατομμυριούχος Paul Coulson στο θα δημιουργήσει ένα πολυτελές συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ιδιωτικό αεροδιάδρομο που ανήκε στο παρελθόν στην Τάσο Αλεξίου Α.Ε., αλλά και την μεταμόρφωση των ξενοδοχείων AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli. Το πρώτο από αυτά πρόκειται να ανοίξει το 2026 κάτω από διεθνές brand.

Ο Όμιλος Mitsis Hotels στο βόρειο τμήμα της Αφάντου, αναμένεται να αναπτύξει την επένδυση των 400 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2026. Θα περιλαμβάνει την κατασκευή τριών ξενοδοχείων, μαρίνα, πολλά γήπεδα γκολφ και ένα εμπορικό κέντρο.

Το Diaporos Island Project στο νησάκι Διάπορος, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το καλοκαίρι του 2026 και ανήκει στον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, επίτιμο πρόεδρο του Ομίλου Sani/Ikos. Με επένδυση 40 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα διαθέτει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με 74 πολυτελείς σουίτες.

Το 2026 αναμένεται να ανοίξει το Banyan Tree Varko Bay στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, από την Ολλανδική RND Investments σε συνεργασία με τη Banyan Tree. Τα σχέδια περιλαμβάνουν 116 βίλες και 45 επώνυμες κατοικίες, με συνολική επένδυση 180 εκατ. ευρώ.

Ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν το 2027

Στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, το 2027 αναμένεται να ανοίξει το ξενοδοχείο Mandarin Oriental, μια συνεργασία ανάμεσα της Lamda και της ΤΕΜΕΣ. Θα διαθέτει 123 δωμάτια και σουίτες, μεγάλους εξωτερικούς χώρους, πολυτελή παραλία, κ.α. Θα πλαισιώνεται από 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες με θέα στη θάλασσα. Επιπλέον, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο θα γίνει στο Ελληνικό, με 200 δωμάτια και ένα συγκρότημα 49 κατοικιών.

Το Hard Rock Hotel & Casino αναμένεται να ανοίξει το 2027 στον ίδιο χώρο, το οποίο θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο καζίνο που εκτείνεται σε σχεδόν 15.000 τ.μ. ενώ ο πύργος θα προσφέρει πάνω από 1.000 δωμάτια και σουίτες. Επιπλέον, το έργο θα περιλαμβάνει ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 23.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη, η αλυσίδα Electra Hotels πρόκειται να αναπτύξει το δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων κοντά Διεθνή Έκθεση, με στόχο την ολοκλήρωση του το 2027. Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου τουλάχιστον 10 ορόφων, με 165 πολυτελή δωμάτια. Η επένδυση προβλέπεται να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Στην Εύβοια στους Πεταλιούς, έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει το 2027 και το Six Senses της Grivalia Hospitality.

Νέα ξενοδοχεία χωρίς ακριβή χρονικό ορίζοντα

Υπάρχουν ακόμη αρκετά projects που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, χωρίς να είναι σαφές ακόμη το πότε ακριβώς. Ανάμεσα τους η επένδυση των Mitsis Hotels στην Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας στο Μέγαλο Σλήμαν – Μελλά. Ακόμη το Pentelikon Athens, που θα λειτουργήσει κάτω από το brand Curio Collection by Hilton και το Ibis Athens από την Accor στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου το Residences είναι ένα φιλόδοξο έργο της Plepi Land Development Ltd, με έδρα την Κύπρο. Η επένδυση των 119 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται η ισπανική Barceló, σε 305 στρέμματα θα δημιουργηθεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με 164 δωμάτια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις εστίασης και μαρίνα για 40 σκάφη αναψυχής. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει δύο ζώνες που θα αναπτυχθούν 229 βίλες.

Το Kilada Hills που βρίσκεται στην Κιλάδα Ερμιόνης είναι μια επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη φάση της ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Jack Nicklaus, μαζί με ένα Golf Clubhouse, ένα Beach Club και 90 βίλες. Η επόμενη φάση της επένδυσης θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και κατοικίες.

Ο Όμιλος Mitsis Hotels ετοιμάζεται να επεκταθεί στη Μύκονο με μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ελιά, επενδύοντας πάνω από 61 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, που θα διαθέτει 194 κλίνες σε ένα μείγμα από βίλες και κατοικίες.

Το mega project Elounda Hills στην Ελούντα Κρήτης αναμένεται να λειτουργήσει – στην πρώτη φάση του το 2026 με τη μαρίνα και ένα ξενοδοχείο 14 δωματίων, ενώ στην επόμενη φάση θα δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο 137 δωματίων και 257 βίλες και κατοικίες.

news247.gr

Τουρισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ