H Kρήτη κατεβάζει ρολά – Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Petite Perle 300×250

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί και η Κρήτη την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και δεκάδες σωματεία, με αφορμή την τραγική επέτειο από τη φονική σύγκρουση των Τεμπών όπου χάθηκαν 57 αθώες ψυχές. Παράλληλα θα γίνουν διαμαρτυρίες και για την ακρίβεια.

Η κινητοποίηση στο Ηράκλειο θα γίνει στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Στην απεργία και τις κινητοποιήσεις συμμετέχουν  εργαζόμενοι της ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικοί, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι οικοδόμοι, το συνδικάτο γάλακτος, τροφίμων και ποτών, η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων και άλλοι φορείς και εργατικά σωματεία του Ηρακλείου.
Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί μεταξύ άλλων, «ζωή με δικαιώματα και δουλειά με πραγματικές αυξήσεις 10%», «να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ».

Παράλληλα, ζητά «να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α.) και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές». Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, διευκρινίζει ότι «η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας».
Μπορεί η απεργία να προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ, ωστόσο σε αυτή, συμμετέχει σήμερα και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Με πανό στα τείχη και τον Κούλε από χθες η οργάνωση, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.
«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, φοιτητές, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.00 π.μ., την ίδια ώρα που καλούν 35 εργατικά κέντρα, 20 ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα! Να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, ώστε να πυκνώσουμε τις φωνές μας, ενάντια στην βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε από κυβερνήσεις και εργοδοσία. Να βροντοφωνάξουμε τέρμα πια στη δολοφονική λογική που βλέπει τις ζωές μας ως κόστος. Να διεκδικήσουμε να παρθούν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μέτρα ασφαλείας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Όχι νέα Τέμπη! Όχι άλλο αίμα νεκρού εργάτη!
Να διεκδικήσουμε Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα μας προστατεύουν και αυξήσεις στους μισθούς μας, πάνω από το όριο του πληθωρισμού, ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να κόβουμε από όπου μπορούμε μπας και βγει ο μήνας», ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ