Δήμος Ηρακλείου: Ο πρώτος πανελλαδικά που θα αξιοποιεί αρδευτικά το σύνολο των λυμάτων του

Petite Perle 300×250

Γυρίζει σελίδα ο Δήμος Ηρακλείου στη διαχείριση των λυμάτων καθώς τροχοδρομείται η το μεγάλο έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο μετά από δύο χρόνια, το σύνολο των λυμάτων που σήμερα οδηγούνται στο βιολογικό καθαρισμό, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες άρδευσης του Ηρακλείου και στο αγροτικό τμήμα του Δήμου Ηρακλείου και στο περιαστικό πράσινο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ηράκλειο μετά από δύο χρόνια που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο θα παρέχει 30.000 m3 αρδευτικού νερού ανά ημέρα μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Ηρακλείου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι θα εξοικονομείται η αντίστοιχη ποσότητα αντλούμενου νερού από γεωτρήσεις.

Όπως είναι γνωστό σήμερα η υφιστάμενη τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων δίνει 6.000 m3 νερού τη ημέρα, ενώ με το νέο έργο που κατασκευαστεί θα επαναχρησιμοποιείται το σύνολο της εισερχόμενης παροχής, και το Ηράκλειο θα είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας θα εφαρμόζει σε ποσοστό 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των φυσικών πόρων.

Επίσης με τη νέα μονάδα που θα κατασκευαστεί ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορεί να προχωρά και σε τέταρτο επίπεδο την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και έτσι προσαρμόζεται πολύ νωρίτερα στη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία που θα εφαρμοστεί το 2035 και αφορά σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων.

Το εμβληματικό αυτό έργο παρουσιάστηκε σε πανηγυρικό κλίμα από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και τα κορυφαία στελέχη της δημοτικής επιχείρησης Πόπη Τζαβλάκη και Μανόλη Κοσμαδάκη, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ηράκλειο θα εξαπλασιάσει το νερό που θα παρέχεται για άρδευση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να απορροφηθούν τα κονδύλια κατασκευής του έργου που ανέρχονται στα 18 εκ ευρώ εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι η δρομολόγηση αυτού του έργου είναι αποτέλεσμα της υποδειγματικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που όπως είπε, μόνο μέσα από αυτή μπορεί να επιτευχθεί ο κρίσιμος στόχος της κυκλικής οικονομίας.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ