Δήμος Μαλεβιζίου: Από τον Ιούνιο οι αυξήσεις 25% ως 50% στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας

Petite Perle 300×250

Tον δρόμο της αύξησης πήραν τα δημο- τικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στον δήμο Μαλεβιζίου. Κατά 25% στα νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Γαζίου και ως 50% στα τουριστικά δωμάτια και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους ενώ παραμένει μείωση στις ευάλωτες ομάδες. Οι νέες αυξήσεις θα ισχύσουν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούνιο.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 Αν κάποιος όμως θα ήθελε με δύο λέξεις να αποτυπώσει την πολύωρη ανάλυση που έγινε την περασμένη Τρίτη στην Δημοτική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου για την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού, θα έλεγε ότι η Καθαριότητα ήταν εναντίον της Καθημερινότητας τα προηγούμενα έτη.

Το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία, δηλαδή πληρώνεις για τη χρηματοδότηση μόνο της αντίστοιχης υπηρεσίας και τα έσοδα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους κωδικούς. Αντίθετα τα έσοδα του Δήμου μπορούν να καλύψουν την υπηρεσία, είναι η απάντηση στην παραπάνω αποτύπωση.

Από αυτά που πληρώνουν οι πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος ως τέλη καλύπτονται όλες οι δαπάνες λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας , οι αποδοχές του προσωπικού η προμήθεια και συντήρηση των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων και ότι έχει σχέση με τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Στον δήμο Μαλεβιζίου έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές υπηρεσίες και αυτό έχει αντίκτυπο βέβαια στους πολίτες.

Για αυτό κατηγορήθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, η δημοτική αρχή και αυτό επιδιώκει να διορθώσει. Όλο αυτό το σκηνικό επιβαρύνθηκε με την υπέρογκη αύξηση των καυσίμων, της ενέργειας, ενώ η ταφόπλακα μπήκε με το τέλος ταφής. Πρόκειται για το «πρόστιμο» που πληρώνει όλη η χώρα, επειδή δεν γίνεται ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και δε λειτουργεί η ανακύκλωση.

Μέσα σε όλα αυτά και το πολιτικό ζήτημα με ένα κεντρικό κράτος πάντα φειδωλό που ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στην αυτοδιοίκηση.

Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, η υπηρεσία Καθαριότητας στοιχειωδώς λειτουργεί το ίδιο και η καθημερινότη τα. Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί θα έρθει και άλλη νομοθεσία που δεν θα επιτρέπει τα «μπαλώματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το τέλος ταφής ο λογαριασμός για τον Δήμο Μαλεβιζίου, για τα έτη 2022, 2023, 2024 αθροιστικά είναι σχεδόν 1, 4 εκ. ευρώ. (Αναλυτικό ρεπορτάζ ήδη έχει δημοσιεύσει η Φωνή του Μαλεβιζίου)

Μόνο για το 2024, στον ΦΟΣΔΑ πρέπει να πληρωθεί επίσης περίπου 1,4 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως αν δεν κλείσει ο προϋπολογισμός της Καθαριότητας δεν μπορεί να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου.

Η πολιτική της δημοτικής αρχής, η αυτοκριτική της, τα επιχειρήματά της για τους λόγους της αναπροσαρμογής, τι έγινε για να σωθεί η κατάσταση και όλα τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Βαγγέλη Παρασύρη, που σήκωσε το βάρος των αριθμών και της ανάλυσης.

Ως προς το πολιτικό κομμάτι, υπήρχε βέβαια και ο αντίλογος όχι μόνο από την παράταξη της αντιπολίτευσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και από τη Λαϊκή Συσπείρωση που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας.

Αυτή η δύσκολη συνεδρίαση είχε το χαρακτηριστικό της πολιτικής ευπρέπειας σε όλες τις εκφάνσεις της, απουσίαζαν οι λαϊκισμοί, διατηρήθηκε υψηλό το επίπεδο και κυρίως ακούστηκαν αλήθειες από όλες τις πλευρές.

Οι νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν θα επιφέρουν αύξηση κατά 25% στα νοικοκυριά και εως 50% σε επαγγελματικούς χώρους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για μια οικία 100 τ.μ. που μη- νιαίως πλήρωνε 8,33 ευρώ τώρα θα πληρώνει 10,42 ευρώ, και στους επαγγελματικούς χώρους από 20,57 ευρώ σε 32,50 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  • στις Πεδινές/Τουριστικές περιοχές όπου εντάσσεται το Γάζι, στις κατοικίες η τιμή από το 1,00€/τ.μ. πάει στο 1,25 €.
  • στην ημιορεινή ζώνη από 0,90 € στο 1,00€ και στις ορεινές/επιβαρυμένες περιβαλλοντικά από 0,80 λε- πτά στα 0, 90 λεπτά.

Στα δωμάτια ξενοδοχείων/ενοικιαζόμενα δωμάτια (χρεώνονται με οικιακό συντελεστή) από 1,60€ στα 2,40€ για όλες τις ζώνες (βλέπε αναλυτικό πίνακα).

Οι αυξήσεις αυτές δεν ισχύουν για τις ευάλωτες ομάδες. Επί των νέων τιμών παραμείνει η μείωση τελών κατά 50% στις ευάλωτες ομάδες ενώ ανοίγουν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά

Σύμφωνα με την απόφαση παραμείνει η μείωση του 50% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία μέχρι 100 τμ προσαυξημένη κατά 20 τμ για κάθε προστατευόμενο μέλος με εισόδημα εως

18.000 (από 13.000 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη από- φαση του ΔΣ το 2021) προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος για τις εξής κατηγορίες: α)πολύτεκνοι β) μονογονεικές οικογένειες γ) ΑΜΕΑ .

Η θέση του Δημάρχου και των παρατάξεων 

Ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας στην μακροσκελή του τοποθέτηση υπεραμύνθηκε της πολιτική που ακολούθησε για την αύξηση των εσόδων, των διεκδικήσεων αλλά και το κέρδος από τα ανταποδοτικά οφέλη, όπως επίσης και η αύξηση που έγινε στις οχλούσες δραστηριότητες, αλλά όλα αυτά δεν ισοσκελίζουν τα έσοδα και τα έξοδα των τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, που είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Όλα αυτά τα χρόνια καλύπτεται η εκτόξευση της δαπάνης από ιδία έσοδα του δήμου και αυτό λειτουργεί εις βάρος της Καθημερινότητας, αφού κόβονται χρήματα από αλλού. Είπε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα είναι στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σημειώνοντας ότι η υπηρεσία Καθαριότητας πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί σωστά και να αποδοθούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομέ νων.

Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή αν δεν γίνουν αυξήσεις δεν μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό ο Δήμος.

Από την αντιπολίτευση ο Δημήτρης Πιτσικάκης είπε ότι το ζήτημα της αύξησης των τελών έως και 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε για αυτό η παράταξη θα καταψηφίσει.

Ο Δήμος αντί να προχωρήσει στην εύκολη λύσητης αύξησης των τελών θα έπρεπε να βρει εναλλακτικούς τρόπους για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα την ένταξη του Δήμου σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα κάλυπταν αρκετές από τις δα- πάνες για τις οποίες εισηγείται η Δημοτική αρχή την αύξηση των τελών

(π.χ προμήθεια απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδότησης, δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και προμήθειες για την λειτουργία του μέσω χρηματοδότησης, κλπ)",

Θέση στο θέμα πήρε μεταξύ των συμβούλων της παράταξης ο Δημήτρης Τζεδάκης, που έβαλε το πολιτικό ζήτημα λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το χατήρι της κυβέρνησης και να μετα κυλίσουμε το κόστος ταφής στους πολίτες, την ώρα που ο δήμος έχει κάνει προσφυγή στο ΣΤΕ για αυτό το θέμα.

Είπε επίσης ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και ότι πρέπει να διαλέξουμε το δύσκολο δρόμο.

Κατά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της τακτικής του Δήμου, και η Λαϊκή Συσπείρωση, που ζήτησε με τη σειρά της να παρθεί πίσω η πρόταση της δημοτικής αρχής, να γίνει και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους και γενναία αύξηση δημοτικών τελών στα ξενοδοχεία.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 

 

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ