ΟΕΕ/ΤΑΚ: Συγκροτήθηκε η επιτροπή λογιστών- Οι αρμοδιότητες

Petite Perle 300×250

Τη Δευτέρα 04-03-2024 συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή Λογιστικών Φορολογικών Θεμάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, η οποία απαρτίζεται από Οικονομολόγους – Λογιστές Ελεύθερους Επαγγελματίες και Μισθωτούς, έπειτα από σχετική πρόσκληση προς τα μέλη μας.
Σκοπός της Επιτροπής Λογιστικών και Φορολογικών Θεμάτων του ΟΕΕ / ΤΑΚ, είναι η επιστημονική προσέγγιση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού καθώς και η περαιτέρω κατοχύρωση και αναβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του.
Επίσης στόχος της Επιτροπής είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μέσα από την καθημερινή άσκηση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων και από την εφαρμογή διαφόρων Νόμων και Κανονιστικών Διατάξεων.
Τέλος, η δημιουργία επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ, το Υπουργείο Οικονομικών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τόσο τον κλάδο των ΛΦ όσο και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Στην 1η συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση του επαγγέλματος Λογιστή – Φοροτεχνικού, με την καταγραφή και πιστοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και πολίτες, την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα για το 2023 και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την σχεδιαζόμενη αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά από φέτος.
Επιπλέον, συζητήθηκε ο προγραμματισμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων που θα διοργανώσει το ΟΕΕ/ΤΑΚ με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων ώστε να δοθούν απαντήσεις σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, το ζήτημα της ασφάλειας των λογιστών, με τη θεσμοθέτηση της αναστολής των υποχρεώσεων σε περιπτώσεις όπως πχ της εγκυμοσύνης μιας λογίστριας ή την ασθένεια ενός λογιστή, το σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του Ν. 4557/2018 για τη δέουσα επιμέλεια τήρησης αρχείων και τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη για την αναμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας για όλα τα πειθαρχικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές και όλα τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Αποφασίστηκε η επιτροπή για λογιστικά και φορολογικά θέματα να συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων.

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ