Elounda Beach: Στις 15 Μαΐου βγαίνουν ξανά στο σφυρί τα ξενοδοχεία Μαντωνανάκη

Petite Perle 300×250

Στο σφυρί βγαίνουν ξανά τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου Μαντωνανάκη και με τιμή πρώτης προσφοράς 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ιστορικό Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace. Η Eurobank επανήλθε μετά την ακύρωση του προγραμματισμένου πλειστηριασμού για τις 6 Μαρτίου από το Πρωτοδικείου Αθηνών, και προκήρυξε νέο πλειστηριασμό για τις 15 Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί η δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρξαν δύο σημαντικές παραλείψεις επί της τυπικής διαδικασίας που ορίζει ο νόμος.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ξενοδοχείο Elounda Beach Hotel & Villas είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 έως 1971 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε. Στην εντολή ανάθεσης διενέργειας εκτίμησης από την επί του πλειστηριασμού υπάλληλο αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΠΗΤΣ διαθέτει επιφάνεια κτισμάτων συνολικής έκτασης 15.982,32 τμ , κολυμβητικές δεξαμενές εκτάσεως 3.010,64 τμ και γήπεδα / αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.467 τμ.. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 , 249 δωμάτια ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εμφανίζεται δυναμικότητας 263 δωματίων.

Το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Elounda Bay βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης και πέρα από τις υπηρεσίες διαμονής προσφέρει πλήθος επιπρόσθετων παροχών. Το Elounda Bay Palace, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται για ένα πολυτελές κατηγορίας 5 αστέρων, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση εκτίμησης. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 ,266 δωμάτια ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εμφανίζεται δυναμικότητας 252 δωματίων.

Η… διαμάχη

Ο όμιλος Μαντωνανάκη βρίσκεται σε πολυετή διαμάχη τόσο με το ελληνικό δημόσιο όσο και με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους που εκπροσωπούνται από την Eurobank. Η διαμάχη με την ΕΤΑΔ, η οποία μετρά αρκετά χρόνια αφορά στο ξενοδοχείο Grand Resost Lagonissi.

Η αντιδικία για το ακίνητο – φιλέτο στο Λαγονήσι μεταξύ της Αττικός Ήλιος (εταιρεία του επιχειρηματία Μαντωνανάκη) και του Ελληνικού Δημοσίου χρονολογείται από το 1999, όταν ο κρητικός επιχειρηματίας συνήψε με τον ΕΟΤ σύμβασης μίσθωσης για έκταση 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, διάρκειας 77 ετών, με την υποχρέωση να υλοποιήσει επενδύσεις 263,9 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων θα παρέμενε σε όφελος του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Η μισθωτική σύμβαση τροποποιήθηκε το 2003, μεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος και τα σχέδια της εταιρείας για τη δημιουργία νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού πολυτελών κατοικιών, συνεδριακού κέντρου και νέων ξενοδοχειακών μονάδων δεν ολοκληρώθηκαν. Το ζήτημα είχε φτάσει και μέχρι την Κομισιόν, ενώ στο τραπέζι κατά το παρελθόν έπεσε και o συμβιβασμός.

Ο όμιλος Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων Δικαστηρίων και μάλιστα έχει επιδικασθεί υπέρ του και σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου, της ΕΤΑΔ Α.Ε, ποσό άνω των 750 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ φαίνεται να αναγνωρίζει «την ήττα της» καθώς στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του έτους 2022, έχει σχηματίσει πρόβλεψη 329 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο επισήμως μέρος της οφειλής της.
ot.gr

Τουρισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ