Μαρίνα Βογιατζή και Χρύσα Λυρώνη, οι δύο αντιδήμαρχοι του Μαλεβιζίου που τιμούν τους ρόλους τους

Petite Perle 300×250

Μπορεί οι καιροί να άλλαξαν και οι νόμοι επίσης όσον αφορά στην αντιμετώπιση των γυναικών από την Ελληνική κοινωνία. Οι γυναίκες κατέκτησαν πλέον όλα τα … κάστρα, εκτός από αυτό που όπως φαίνεται κρατά καθηλωμένη την αντίληψη και την νοοτροπία της κοινωνίας να εμπιστεύεται τις γυναίκες με περισσότερη δυσκολία.

Της Μαρίας  Καλλέργη

Οι γυναίκες στο Μαλεβίζι στο στίβο της Αυτοδιοίκησης, τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει πολλά, που ξεκίνησαν από την εμπιστοσύνη που επέδειξε η Δημοτική Αρχή στα πρόσωπα τους αναθέτοντας τους τομείς ευθύνης. Συνεχίστηκε από το έργο που οι ίδιες παρήγαγαν αναδεικνύοντας ως ακόμα σημαντικότερους τους ρόλους που τους ανατέθηκαν.

Η αλήθεια είναι πως αν και σε άλλες περιοχές της χώρας εκλέγουν ακόμα και γυναίκες δημάρχους στο Μαλεβίζι το εκλογικό σώμα δείχνει να "δυσκολεύεται" ακόμα αφού σε αυτήν τη θητεία εξέλεξε μόλις δύο γυναίκες από τις έξι που είχε εκλέξει στην προηγούμενη θητεία.

Έτσι η σημερινή φετινή μέρα της γυναίκας βρίσκει το Μαλεβίζι με δύο γυναίκες αντιδημάρχους να δίνουν τη δική τους μάχη.

Από τις έξι μειώθηκαν στις δύο 

Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023 στο Μαλεβίζι, επεφύλασσαν μια δυσάρεστη έκπληξη για όσους περίμεναν ότι η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα παρέμενε περίπου στο 25%, όπως ήταν στην προηγούμενη θητεία.

Γιατί μπορεί τα ψηφοδέλτια των τριων παρατάξεων να περιλάμβαναν πολλές και αξιόλογες γυναικείες υποψηφιότητες, ωστόσο αυτό όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν εκτιμήθηκε όσο θα περιμέναμε από το εκλογικό σώμα. Έτσι η παρουσία των γυναικών μειώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου από έξι που ήταν στην προηγoύμενη θητεία στις δύο στο τωρινό.

Ωστόσο να αναφέρουμε ότι οι δύο κυρίες που κάνουν σε αυτήν την θητεία τη διαφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμο Μαλεβιζίου, έχουν σημαντικούς ρόλους και αρμοδιότητες και τους  δίνουν αξία καθημερινά δουλεύοντας σκληρά.

Η Μαρίνα Βογιατζή και η Χρύσα Λυρώνη Πάγκαλου, δεν είναι νέες πλέον ούτε στο Δήμο ούτε στην Αυτοδιοίκηση. Και οι δύο έχουν εμπειρία και σημαντικό έργο από την προηγούμενη θητεία τους, στην οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε διάφορα πόστα.

Οι τέσσερις γυναίκες, εκτός από τις προαναφερόμενες, που συμμετείχαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και δεν ανανέωσαν τη θητεία τους σε αυτό ήταν η Νίκη Ζερβού από την παράταξη "Το Μαλεβίζι μπορεί" του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, η Εύη Αποστολάκη, Ειρήνη Αστρινάκη και Εύα Πιτσικάκη Κουτσογιαννάκη που είχαν εκλεγεί με την παράταξη "Νέοι Δρόμοι" του Κώστα Μαμουλάκη. Η Νίκη Ζερβού δεν ήταν υποψήφια στις τελευταίες εκλογές, όπως δεν ήταν και οι Εύη Αποστολάκη και Εύα Πιτσικάκη Κουτσογιαννάκη, η οποία παρέμεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη ως το τέλος της θητείας της αφού είχε ανεξαρτητοποιηθεί στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της. Η Ειρήνη Αστρινάκη, μετά την διάλυση της παράταξης "Νέοι Δρόμοι" ήταν υποψήφια με την παράταξη "Συνεργασία Ευθύνης" του Δημήτρη Πιτσικάκη αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί καταλαμβάνοντας την θέση της πρώτης επιλαχούσας.

 

Eμπειρία από πολλές θέσεις 

Με ρόλο σημαντικό κι έχοντας καταγράψει ήδη …. χιλιόμετρα από την προηγούμενη θητεία της περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχήμα του Δήμου Μαλεβιζίου η Μαρίνα Βογιατζή.

Στην κυρία Βογιατζή ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας εμπιστεύθηκε τη θέση της αντιδημάρχου  Παιδείας, Διοικητικών Υπηρεσιών & Εθελοντισμού, μια θέση που η ίδια τιμά μπαίνοντας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της στον ρόλο της και κολυμπώντας … στα βαθιά! Έτσι την έχουμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα να περιοδεύει σε όλες τις σχολικές μονάδες, και να οργανώνει συναντήσεις για διοικητικά θέματα.

Κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία ήταν αρχικά αντιπρόεδρος και στη συνέχεια πρόδρος του ΔΟΚΚΑΠΑΜ και ασχολήθηκε  συστηματικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μέσα σε μια συγκυρία δύσκολη λόγω της πανδημίας Παράλληλα υπηέτησε ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Εθελοντισμού και Επιχείρησης με αρμοδιότητες τη διαχείριση ζώων συντροφιάς, τον συντονισμό των διοικητικών, κοινωνικών υπηρεσιών και των ΚΕΠ.

Ήταν μέλος στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ και στη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και υπήρξε Γραμματέας Δημοτικού Συμβούλιου για 3 χρόνια.

Δραστηριοποιείται  επαγγελματικά στην περιοχή καθώς εργάστηκε ως Βοηθός φαρμακοποιού στην Αμμουδάρα από το 2017.

Από το 2007 έως το 2014 εργάστηκε ως  στέλεχος σε Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή Εταιρία με αρμοδιότητες σχεδιασμού, υποβολής και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους, εργαζομένους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η Μαρίνα Βογιατζή είναι γέννημα – θρέμμα Μαλεβιζιώτισα, και ο πατέρας της Νικόλαος ήταν δημοτικός σύμβουλος Γαζίου. Είναι παντρεμένη με το Νίκο Καραπουλάκη και έχουν δύο παιδιά.

 

 

Με δείγματα γραφής από το παρελθόν 

Με πλούσια εμπειρία από την προηγούμενη δημοτική θητεία έφθασε στην τωρινή με επίσης σημαντικές ευθύνες στο εκτελεστικό σχήμα του Δήμου Μαλεβιζίου η Χρύσα Λυρώνη.

Ήταν όπως αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα παραγωγική θητεία η προηγούεμνη για την κυρία Λυρώνη η οποία ξεκίνησε ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης και συνέχισε από διάφορες θέσεις με την αντιδημαρχία της Παιδείας να την κάνει να ξεχωρίζει για το έργο της.

Κατάφερε να παράγει έργο αλλά και να γίνει ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Στην τωρινή θητεία ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας της εμπιστεύτηκε τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Γαζίου το 2001. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΑΤΕΙ Κρήτης. Έχει ολοκληρώσει το Προγράμματα Εκπαίδευσης Αμπελουργίας και Οινολογίας στο ΕΚΠΑ και Εμπορικής Διαχείρισης και Λογιστικής ELS.

Τη διετία 2000-2002 εργάστηκε ως βοηθητικό προσωπικό στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλεσσών. Την περίοδο 2005-2006 ολοκλήρωσε την πρακτική της για την απόκτηση πτυχίου στον Δήμο Γαζίου. Επί τρία χρόνια (2007-2009) διετέλεσε Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου του Δήμου Γαζίου.

Έχει εργαστεί στους τομείς προβολής, προώθησης και διαχείρισης προσωπικού στην εταιρεία Pagalos Group η οποία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό, ξενοδοχειακό και εμπορικό τομέα με έδρα το βιομηχανικό πάρκο Τυλίσσου.

Επιπλέον ασχολήθηκε με τη μεταποίηση πρωτογενών προϊόντων ελαιολάδου και κρασιού.

Η Χρύσα Λυρώνη γεννήθηκε στα Καλέσσα και ο πατέρας Ανδρέας Λυρώνης ήταν μέλος αλλά και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλεσσών. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Γεώργιο Ν. Πάγκαλο και έχουν δύο παιδιά.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ