Προσφορά αγάπης από την κοινωνική κουζίνα της Τυλίσου – Ο π.Γεώργιος Μαλλιωτάκης μιλά στη "Φωνή του Μαλεβιζίου"

Petite Perle 300×250

"Γεύματα αγάπης" σε καθημερινή βάση προσφέρει από τις αρχές του χρόνου η κοινωνική κουζίνα της Τυλίσου! Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι Τυλισανοί με πρωτεργάτη τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μαλλιωτάκη με την αμέριστη βοήθεια και του ιερέα Μανώλη Αστυρακάκη.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Εξάλλου η κοινωνική κουζίνα ξεκίνησε την λειτουργία της με την αγάπη και την αρωγή της ενορίας Τυλίσου και των ιερέων της και γρήγορα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, απαριθμώντας ήδη δεκάδες εθελόντριες και εθελοντές. Η εικόνα και μόνο, των ηλικιωμένων ανθρώπων, που έμειναν μόνοι στην ζωή χωρίς παιδιά και άλλους ανθρώπους να τους φροντίζουν, να τους προσφέρουν έστω ένα πιάτο φαγητό, ευαισθητοποίησε τον π. Γεώργιο Μαλλιωτάκη.

«Ήταν διακαής πόθος μου να δημιουργήσουμε στην Τύλισο την κοινωνική κουζίνα εδώ και πολλά χρόνια! Πάντα ήθελα με κάποιον τρόπο να βοηθήσω τους απόρους. Στο χωριό υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν χάσει τις σύζυγό τους, δεν έχουν παιδιά, επομένως ήταν αναγκαία μία τέτοια κίνηση για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο π. Γεώργιος.

Η κοινωνική κουζίνα Τυλίσου στήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Η απαραίτητη οικοσκευή για την λειτουργία της, σε ποσοστό 95%, αποτελεί δωρεά των Τυλισανών και άλλων δωρητών, ενώ πολλές ελλείψεις καλύφθηκαν από την ενορία. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός και γίνεται γνωστή η προσφορά της, πληθαίνει και ο αριθμός των δωρητών και μάλιστα πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Τυλίσου!

Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας λέει ο πατήρ Γεώργιος πως ο γνωστός επιχειρηματίας Λιοντομήτσος που κατάγεται από τον Κρουσώνα, έχει αναλάβει να προσφέρει κάθε εβδομάδα μία ημέρα, το γεύμα που ετοιμάζεται στην κοινωνική κουζίνα. Πολλές είναι και οι προσφορές για τις καθημερινές απαραίτητες προμήθειες, για την παρασκευή του φαγητού.

Σε καθημερινή βάση, πλέον μοιράζονται δεκάδες μερίδες φαγητού σε όσους έχουν ανάγκη. Την πρώτη μέρα λειτουργίας της η κοινωνική κουζίνα της Τυλίσου διέθεσε δέκα μερίδες φαγητό και συνεχίζει την λειτουργία της, έχοντας ανάγκη την στήριξη των εθελοντών που μπορούν να απευθύνονται στην ενορία.

Το έργο της παρασκευής τους έχουν αναλάβει πολλές εθελόντριες, απλές νοικοκυρές που αφιερώνουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους, στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Όπως μας λέει ο π. Γεώργιος πολλοί Τυλισσανοί, αντί μνημόσυνων για τους αγαπημένους τους, που έφυγαν από την ζωή, επιλέγουν να προσφέρουν στην κοινωνική κουζίνα που δημιουργήθηκε στο χωριό τους. «Διαθέτουν αυτά τα χρήματα που θα ξόδευαν για το μνημόσυνο των οικείων τους σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη».

Εμείς ευχόμαστε να πολλαπλασιαστούν οι εθελοντές και να βρει μιμητές αυτή η σπουδαία προσπάθεια και προσφορά στην κοινωνική κουζίνα. Και, όπως λέει ο π. Γεώργιος ελπίζουμε να μειωθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αλλά πάντα να υπάρχει διάθεση για προσφορά!

Η ανακοίνωση της ενορίας

Η ενορία Τυλίσου ανακοινώνει την ίδρυση αυτόνομης κοινωνικής κουζίνας στον χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου για ανθρώπους του χωριού μας που το έχουν άμεσα ανάγκη.

Η προσπάθεια μας αυτή που δραστηριοποιείται τώρα και ένα μήνα έτυχε μεγάλης αποδοχής και έμπρακτης στήριξης από όλους τους χωριανούς και όχι μόνο.

Όλοι οι συντελεστές είναι εθελοντές και υπάρχει χώρος και έργο για όποιο θέλει να βοηθήσει ποικιλοτρόπως.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Τυλισανή κυρία Μαρία Γ. Βασιλάκη υπεύθυνη στην εθελοντική ομάδα ΣΚΟΥΤΕΛΙΚΟ δίπλα στον άνθρωπο με έδρα τις Μοίρες Ηρακλείου που μοιράστηκε την εμπειρία της που έχει τόσα χρόνια στον τομέα αυτής της προσφοράς που αρκετοί συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη.

Επίσης ευχαριστούμε όλους που προσέφεραν και προσφέρουν απλόχερα όλων των ειδών τα υλικά τρόφιμα και σκεύη για να πραγματοποιούνται τα γεύματα.

Για το Εκκλησιαστικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος π. Γεώργιος Μαλλιωτακης

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ