Φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή βήμα – βήμα

Petite Perle 300×250

Δεν είναι λίγες οι νέες μαμάδες που δεν μιλούν στα παιδιά τους για την Σαρακοστή και το έθιμο που τη συνοδεύει. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και λιγότερες μαμάδες μιλούν για την κυρά Σαρακοστή στα παιδιά τους, τη ζύμη ή τη ζωγραφιά μιας γυναίκας, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια σαν να προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νήστευε.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλαιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό, αναπαριστά μία γυναικεία φιγούρα με εφτά πόδια, η οποία δεν έχει στόμα και αυτιά, ενώ τα χέρια της είναι σταυρωμένα.

Τα εφτά πόδια της αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες που μεσολαβούν, μέχρι το Πάσχα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Αυτά συμβολίζουν τη στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών.

Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας, η Κυρά Σαρακοστή ήταν φτιαγμένη από ύφασμα, σε άλλα από χαρτί και σε άλλα από ζύμη.

Με αλεύρι, αλάτι και νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε την κυρά Σαρακοστή με τα παιδιά σας. Γιατί; Γιατί θα απολαύσουν τη διαδικασία, θα ζυμώσουν μαζί σας και φυσικά θα ξετρελαθούν με το αποτέλεσμα στο τέλος.

πηγή: www.mothersblog.gr

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ