Στον δήμο παρακολουθούν με ψυχραιμία το ζήτημα με την Αρχιεπισκοπή και ζητούν να χαμηλώσουν οι τόνοι!

Petite Perle 300×250

«Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του θέματος – λένε από το Δημαρχείο- επουδενί δεν πρέπει να επηρεάζει τη σχέση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δυο φορέων καθώς δεν είναι θέμα προσωπικό».

Το θέμα που προέκυψε ξανά με την προσφυγή του δήμου Ηρακλείου στο ΣτΕ κατά της  απαλλακτικής  απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων ως προς την καταβολή της εισφοράς γης της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, προκαλεί μια αναταραχή και στη Λότζια, που βλέπει στα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και του σχεδιασμού της για τα έργα, να προστίθεται ένα νέο ζήτημα, όχι πάντως από το πουθενά!

Κρατάει χρόνια αυτή η… κολώνια, για μια αντιπαράθεση που ξανανάβει φωτιές στις σχέσεις δήμου – εκκλησίας, αλλά αυτό που λένε από το δήμο είναι πως κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας, χωρίς να δημιουργείται οικονομικό ζήτημα στη λειτουργία και τη δράση της Αρχιεπισκοπής. «Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του θέματος – λένε από το Δημαρχείο- επουδενί δεν πρέπει να επηρεάζει τη σχέση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δυο φορέων καθώς δεν είναι θέμα προσωπικό».

Εξάλλου όπως λένε από το δημαρχείο όχι μόνο δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία, αλλά υπενθυμίζουν και πόσο καλά συνεργάστηκαν με την Αρχιεπισκοπή στο ζήτημα της αναστύλωσης του Αγίου Μηνά , όπου ο δήμος δέχτηκε να χρηματοδοτήσει τα έργα μέσα από το δικό του πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Είναι αλήθεια πάντως πως ενοχλήθηκαν στο Δήμο από τον τρόπο που ο Αρχιεπίσκοπος έθιξε το θέμα, δημοσίως στη δεξίωση του πρέσβη της Ουγγαρίας, με την ευθεία επίθεση που δέχτηκαν οι αντιδημάρχοι Στέλλα Αρχοντάκη και Ρένα Παπαδάκη, αλλά κρατούν την ψυχραιμία τους. «Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης και βεντέτας, αλλά μια διαφορετική προσέγγιση ενός θέματος που καλό είναι να κρατιέται σε ένα επίπεδο».

Από την άλλη – λένε – ο δημος Ηρακλείου όπως πολλάκις έχει διαμηνύσει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πορεύεται με ψηλά το κεφάλι και προφανώς δεν είναι διατεθειμένος να το κατεβάσει στην πρώτη… φοβέρα, με ότι σημαίνει αυτό προς εκείνους που τις εκπέμπουν!
Αυτό δηλαδή που καταλαβαίνουμε είναι πως από τη στιγμή που ο Δήμος έχει μπροστάρη του τη νομιμότητα και την επικαλείται και σε αυτήν την περίπτωση, νουθεσίες, και φωνές για να συνετιστεί δεν θα δεχτεί από κανέναν, κι ας γίνει αυτό κατανοητό από όλους.

Πάντως από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται η οικονομική λειτουργία της Αρχιεπισκοπής και δεν είναι πρόθεση του δήμου να δημιουργήσει ζήτημα, καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι και το ανώτατο δικαστήριο να δώσει την λύση και την απάντηση, δημιουργώντας κατουσίαν νομολογία και απαντώντας σε ένα πρόβλημα που στον πυρήνα του ακουμπά και σε ένα θεμελιώδες όσο και επίκαιρο ζήτημα, εκείνο του ορισμού των σχέσεων μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, που στην περίπτωση μας εκπροσωπεί ο Δήμος Ηρακλείου!

 

πηγή:cretalive.gr

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ