Η «κατάρα» της Ψαθούρας: Πώς είχε γραφτεί η τραγωδία με F-16 στην ίδια περιοχή πριν 17 χρόνια

Petite Perle 300×250

Στην Ψαθούρα, στην ίδια περιοχή που το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) έπεσε το μαχητικό αεροσκάφος F-16, είχε γραφτεί μια τραγωδία. Ήταν το 2007 όταν και τότε ένα F-16 είχε πέσει με τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκει τον θάνατο.

Ήταν Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7:41 όταν χάθηκε. Είχε νυχτώσει και το F-16 συμμετείχε σε άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Έπεσε νότια του Αγίου Όρους στην περιοχή Ψαθούρα. Ήταν ακριβώς ο ίδιος τύπος αυτό που έπεσε στην ίδια περιοχή πριν από 17 χρόνια: F-16 Block 52+ από την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης. Κυβερνήτης ήταν ο 35χρονος Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς.

Η επικοινωνία με τον χειριστή του αεροσκάφους χάθηκε ενώ βρισκόταν στο πεδίο βολής Ψαθούρα. Ήταν σε απόσταση 20 μιλίων νότια του ακρωτηρίου Άθω, πετούσε σε ύψος 11.000 ποδών. Το F-16 Block 52+ του Αθ. Μπατσαρά μετείχε σε άσκηση με άλλα ένα F-16 και δύο Mirage. Το σενάριο προέβλεπε ότι τα τέσσερα μαχητικά μετείχαν σε αναχαίτιση εχθρικού βομβαρδιστικού. Αλλά εν μέσω της νυχτερινής άσκησης χάθηκε η επικοινωνία με τον πιλότο του F-16.

Τον βρήκε τουρκική φρεγάτα

Και τότε, όπως και τώρα, δόθηκε άμεσα εντολή και ξεκίνησε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης. Μετείχαν τρία ελικόπτερα SUPER PUMA, ένα μεταγωγικό C-130 ενώ στην περιοχή κατέπλευσαν μία φρεγάτα, μία κανονιοφόρος και δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Αλλά τελικά, ο Σμηναγός Αθ. Μπατσαράς ανεσύρθη νεκρός στα διεθνή ύδατα από τουρκική φρεγάτα.

Η σορός του παρελήφθη από ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, περίπου τρεις ώρες μετά το δυστύχημα και διακομίσθηκε στο 251 ΓΝΑ. Μέχρι τότε, είχε γράψει περί τις 1.500 ώρες πτήσεις στην Πολεμική Αεροπορία.

Αν και εγκατέλειψε το αεροσκάφος, αυτό έγινε ενώ πετούσε σε χαμηλό ύψος και είχε υψηλή ταχύτητα. Το F-16 συνετρίβη. Τότε, ως πιθανή αιτία της πτώσης θεωρήθηκε η απώλεια προσανατολισμού που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους.

Ο 35χρονος Σμηναγός Αθ. Μπατσαράς σκοτώθηκε ενάμιση χρόνο μετά τον γάμο του και δεν πρόλαβε να δει τον γιο του, που γεννήθηκε 5 μήνες μετά τον θάνατό του.

Η νέα πτώση F-16 στην Ψαθούρα

Για F-16 Block 52+ που συνετρίβη, την Τετάρτη (20/3), στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, ο πιλότος στάθηκε τυχερός. Το μαχητικό εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση και είχε απογειωθεί από τη Λάρισα. Ο πιλότος το εγκατέλειψε και σώθηκε.

Ο πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά. Έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και αφού επέτυχαν όλες, τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος.

Τα άλλα τρία αεροσκάφη που συμμετείχαν στην ίδια άσκηση, συνέχισαν να πετούν σε χαμηλό ύψος προκειμένου να διατηρήσουν επαφή με τον πιλότο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Ο πιλότος κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμα και να πέσει στη θάλασσα όπου βρισκόταν επί μιάμιση ώρα μέχρι να εντοπιστεί από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma που, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, τον μετέφερε στο στρατόπεδο Σακέτα. Από εκεί, τον παρέλαβε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

ieidiseis.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ