Με σαρακοστιανά, μουσική και πολύ κέφι τα «Κούλουμα» στη Δαμάστα Μαλεβιζίου (βίντεο – φωτογραφίες)

Petite Perle 300×250

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και των προηγούμενων ημερών της Αποκριάς έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία της Δαμάστας. Η Αποκριά, αλλά και τα Κούλουμα έχουν δεσπόζουσα θέση στις παραδόσεις του χωριού και εορτάζονται με ιδιαίτερο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στην εκάστοτε οικογένεια όσο και στην ευρύτερη κοινωνική ομάδα, δηλαδή σε όλο το χωριό.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα κοινά δείπνα όλων των ημερών, αλλά και ιδιαίτερα της Κυριακής των Αποκριών, που το τραπέζι ήταν «στρωμένο όλη την ημέρα», όπως διηγούνται οι παλιότεροι είναι από τα μακροβιότερα έθιμα της Δαμάστας. Η Κυριακή των Αποκριών ήταν μια σημαντική μέρα για τις οικογένειες των Δαμαστιανών, οι οποίες μαζεύονταν από νωρίς στα σπίτια και καθόντουσαν όλοι μαζί στο τραπέζι, ενώ το βράδυ κατηφόριζαν στο «μαγαζί» και γλεντούσαν μέχρι αργά, όλοι μαζί, σε μια μεγάλη παρέα. Λένε πως τα γλέντια των Αποκριών ήταν από τα μεγαλύτερα του χρόνου για το χωριό.

Την επόμενη μέρα, ακολουθούσε η καθαροδευτεριάτικη συγκέντρωση όλων των χωριανών, με το «βρισκούμενο του καθενός», δηλαδή με όποιο σαρακοστιανό έδεσμα ετοίμαζε η κάθε οικογένεια. Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας παραμένει ακόμη και σήμερα και ζωντανεύει κάθε χρόνο στο Πάρκο του χωριού. ΄
Έτσι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, με οδηγό την παράδοση και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, αναβίωσε για μια ακόμα χρονιά τη Δευτέρα 18/03/2024, τα «Κούλουμα». Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου έσμιξαν σε μικρές και μεγάλες παρέες και με ιδιαίτερα χαρά, με ποικιλία σαρακοστιανών εδεσμάτων, κέφι και μουσική διασκέδασαν και καλωσόρισαν την έναρξη της Σαρακοστής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους κεράσματα, ζεστή φασολάδα, λαγάνα, ταραμοσαλάτα και κρασί, ενώ στο χώρο υπήρχε ψησταριά για κάθε χρήση από τους επισκέπτες.
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, τους χωριανούς και φίλους της Δαμάστας, αλλά και όλους αφιλοκερδώς βοήθησαν στη διοργάνωση της και συγκεκριμένα:
· τους μουσικούς που πλαισίωσαν την εκδήλωση με ζωντανή κρητική μουσική τους Μιχάλη Ρεθεμνιωτάκη (λύρα), τον Νίκο Νταγιαντά (λαούτο) και τον Δημήτρη Συγλέτο (λαούτο),
· τον DJ Γιάννη Χουλάκη που διασκέδασε τους παρευρισκόμενους με τις μουσικές επιλογές τους έως αργά το βράδυ,
· τον συγχωριανό μας Νικόλαο Τριγώνη που ετοίμασε για όλο τον κόσμο ζεστή φασολάδα,
· τον συγχωριανό μας Γιώργο Κουντούρη για τη φωτογράφιση της εκδήλωσης
Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ