Δήμος Μαλεβιζίου: "Πράσινο φως" κατά πλειοψηφία στον προϋπολογισμό του 2024 από τη Δημοτική επιτροπή

Petite Perle 300×250

Αυξημένος κατά περίπου 8 εκ. ευρώ είναι σε σχέση με το 2023, ο προϋπολογισμός του 2024 για τον δήμο Μαλεβιζίου, και ανέρχεται περίπου στα 49,5 εκ ευρώ έναντι τον 42 εκ ευρώ του προηγούμενου έτους, ο οποίος εγκρίθηκε σήμερα  κατά πλειοψηφία από την Δημοτική Επιτροπή και το απόγευμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Πιτσικάκης καθώς και ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μιχάλης Ξυλούρης.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό στην επιτροπή ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας έκανε λόγο για δύο ιστορικά ρεκόρ με το πρώτο να αφορά στο ύψος του, που φθάνει τα 50  εκατ ευρώ και το δεύτερο αφορά στον τομέα των  επενδύσεων, των έργων που προβλέπεται να υλοποιηθούν.


Ο αντίστοιχος  προϋπολογισμός του 2022 ήταν ύψους 30,4 εκ ευρώ.
Η αύξηση κατά πολύ οφείλεται στην εγγραφή στον προϋπολογισμό των πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και στον προϋπολογισμό του ΔΟΚΚΑΠΑΜ που ενσωματώνεται μετά την κατάργηση στον προϋπολογισμό του Δήμου Μαλεβιζίου, ώστε να μπορούν να ασκηθούν απρόσκοπτα οι ανάλογες αρμοδιότητες από τον Δήμο .
Ενσωματώνεται επίσης όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 25,1 εκ ευρώ.
Παρατηρείται επίσης μια σταθερή εισπραξιμότητα ενώ ο τομέας των εσόδων συνεχίζει να δείχνει μια καλή πορεία και από τα τέλη των παρελθόντων ετών όπως επίσης και από τα ποσά που εισπράττονται από τα επιπλέον τετραγωνικά ενώ αξιοσέβαστη είναι και η πρόβλεψη για τα έσοδα που βεβαιωθούν για πρώτη φορά ( βλέπε πίνακα).

Για τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του 2024 χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστικός και στοχεύει στις διορθωτικές κινήσεις επί της καθημερινότητας,.
Στη συνοπτική εικόνα των εσόδων και εξόδων υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με το 2023, όπως η αύξηση στον τομέα των έκτακτων εσόδων ύψους 19,4 εκ. ευρώ για το 2024.
Το 2023, τα έκτακτα έσοδα κυμαίνονταν περίπου στα 16 εκ. ευρώ.
Το 2022, ήταν περίπου 10 εκ. ευρώ.
Στον τομέα των εξόδων οι επενδύσεις, τα έργα δηλαδή, που έχουν προϋπολογιστεί ανέρχονται στα 25,1 εκ ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Το 2023, το ποσό για αυτό το πρόγραμμα ήταν ύψους 22,6 εκ. ευρώ, και το 2022 ύψους 13, 5 εκ. ευρώ.
Ως προς το Τεχνικό Πρόγραμμα υπενθυμίζεται ότι πάρα πολλά έργα είναι συνεχιζόμενα με υψηλούς προϋπολογισμούς και ελάχιστα αυτά που έχουν ολοκληρωθεί.

Χρηματικό υπόλοιπο

Το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου Μαλεβιζίου την 31.12.2023, είναι ύψους 3.432.210, όμως μετά την ενσωμάτωση και των χρηματικών διαθέσιμων του ΔΟΚΑΠΠΑΜ που καταργήθηκε ως ΝΠΔΔ είναι ύψους 3.447.542.
Τέλος άλλη μια αλλαγή φέτος είναι ότι στους προυπολογισμούς των δήμων οικονομικού έτους 2024, δημιουργείται ένας νέος κωδικός «55» όπου κατανέμονται τα έργα και οι δράσεις οι οποίες είναι χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου αυτά τα παρακολουθούνται ως προς την απορροφητικότητα τους.
Στον δήμο Μαλεβιζίου σε αυτόν τον κωδικό εγγράφεται πλέον η χρηματοδότηση ύψους 6.000.000 ευρώ για την ανάπλαση του πρώτου τμήματος της Ελευθερίου Βενιζέλο και οι εργασίες ανακαίνισης των ΚΕΠ ύψους 109.000 ευρώ, και οι προμήθειες tablets , H/Y, εκτυπωτών.

Πίνακας
Ο συνοπτικός πίνακας εσόδων εξόδων προϋπολογισμού 2024

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ