Στον Κρουσώνα ο Λευτέρης Αυγενάκης με πρωτοβουλία της Συνεργασίας Ευθύνη (φώτο-βίντεο)

Petite Perle 300×250

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ με γεωργούς και κτηνοτρόφους στον Κρουσώνα

 

Τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Κρήτης συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον Κρουσώνα, στην αίθουσα της ενορίας της Αγίας Τριάδος και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από κόσμο..

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα του γάλακτος, με τους συνεχείς ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα και στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι στα γαλακτοκομικά και νωπά οπωροκηπευτικά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενόψει του Πάσχα, με «τσουχτερά» πρόστιμα να έχουν ήδη επιβληθεί. Όπως είπε ο υπουργός, οι έλεγχοι επεκτείνονται σε προϊόντα μελιού, λάδι και κρέας. «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν!», τόνισε.

Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα Διεπαγγελματική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, για την ενίσχυση, την προβολή και την προστασία του κρητικού αυτού προϊόντος. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων στην Κρήτη.

Η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του χωριού έγινε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης του Δήμου Μαλεβιζίου και στο πάνελ μαζί με τον Υπουργό κάθισαν  ο επικεφαλής της Συνεργασίας Ευθύνης Δημήτρης Πιτσικάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Μύρωνας Χιλετζάκης και ο υπεύθυνος του τοπικού γραφείου του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκης.

Ο Δημήτρης Πιτσικάκης ευχαρίστησε το Λεύτερη Αυγενάκη για την παρουσία του στον Κρουσώνα παρά κάποιο πρόβλημα υγείας και του εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο θα βρουν τη λύση τους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Πιτσικάκη και αναφέρθηκε στην αυτοδιοικητική του παρουσία που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και τον προέτρεψε να έχει υπομονή  για να πετύχει το στόχο του, λέγοντας το δικό του παράδειγμα όταν κατέβηκε για πρώτη φορά Βουλευτής και δεν είχε εκλεγεί.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας αναφέρθηκε ότι πρώτη προτεραιότητα του είναι το νερό και όπως εξήγησε έχει αναθέσει σε Ολλανδική Εταιρεία άμεσα να εκπονήσει το master plan για τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η Κρήτη και πως θα γίνει ορθολογικά η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού προς όφελος του αγρότη.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών και ειδικά στην Κρήτη τόνισε ότι νοιώθει βαθιά υποχρεωμένος από την υπεύθυνη στάση που τήρησαν όλο αυτό το διάστημα και θα σταθεί δίπλα τους για την επίλυση των θεμάτων τους.

Επίσης έκανε αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην παραίτηση του Δ.Σ με την ταυτόχρονη τοποθέτηση του νέου διοικητικού σχήματος, με τον Λευτέρη Ζερβό να είναι ο νέος Αντιπρόεδρος. Όπως είπε δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος, ενώ για  την περίοδο 2023-2027 θα χειριστεί κονδύλια περίπου 19.000.000.000 ευρώ.

Αναφορά έκανε και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, όπου προχωρεί τάχιστα σε νέο κανονισμό μετά από 25 χρόνια με στόχο τον εκσυγχρονισμό του και να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα αγρότη.

Ο Υπουργός τέλος απάντησε στα ερωτήματα των παρευρισκόμενων που αφορούσαν ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό αλλά και το κτηνοτροφικό κλάδο.

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ