"Φρένο" στις κάμπιες των πεύκων – Παρεμβάσεις σε Κορφές, Καβροχώρι, Ροδιά, Κεραμούτσι, Καλέσα και Κρουσώνα

Petite Perle 300×250

"Φρένο"  στην δραστηριότητα της κάμπιας των πεύκων επιχειρεί να βάλλει από την προηγούμενη εβδομάδα ο γνωστός γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μα-

λεβιζίου,Παύλος Μαυρικάκης.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Η κάμπια του πεύκου προκαλεί «πονοκέφαλο» στους κατοίκους κυρίως τωνΚορφών, αλλά και στις υπηρεσίες του δήμου τα τελευταία χρόνια, όπου καλούνται να επέμβουν για να περιορίσουν την δράση τους.

Υπό την επίβλεψη και την ουσιαστική παρέμβαση του κ. Μαυρικάκη η υπηρεσία επιχείρησε την περασμένη Πέμπτη σε Καβροχώρι, Ροδιά ,Κεραμούτσι, Κρουσώνα και Κορφές και την Παρασκευή στα Καλέσα και συμπληρωματικά στον Κρουσώνα.

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι το μπλοκάρισμα των καμπιών στο δέντρο με τοποθέτηση ζώνης με κόλλα πάνω στον κορμό», τόνισε στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο κ. Μαυρικάκης.

Επίσης γίνονται δοκιμαστικοί ψεκασμοί των κουκουλιών με σκεύασμα που όπως μας λέει επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η μείωση των καμπιών που κυκλοφορούν στο έδαφος και κατ'επέκταση των αλλεργιών που προκαλούν σε ευαίσθητους σε αλλεργίες ανθρώπους, όπως είναι κατά κύριο λόγο τα παιδιά ,τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή με τοξίνες που παράγονται στις τρίχες της κάμπιας όταν ενοχληθούν.

 

Συστάσεις                                                             

«Επειδή πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει μηδενισμός των καμπιών, οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τις κάμπιες για αποφυγή ενδεχόμενων αλλεργικών συμπτωμάτων»,συμπληρώνει ο κ. Μαυ ρικάκης.

Θυμίζουμε πως η κάμπια είναι ένα από τα πλέον κοινά αλλά και βλαβερά είδη, που πέρσι έχει προσβάλει τα πεύκα των Κορφών με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζονται σχεδόν νεκρά.

Στο αστικό περιβάλλον οι κάμπιες του πεύκου μπορούν να είναι ενοχλητικές ακόμα και επικίνδυνες, επειδή η παρουσία προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις εξανθήματα στα παιδιά και αλλεργίες, την άνοιξη.

Το πρόβλημα αυτό, πέρσι παρουσίασε έξαρση στις Κορφές, με τα δέντρα ήταν γεμάτα με κουκούλια, αφού οι πευκοκάμπιες σχηματίζουν εκεί τις φωλιές τους.

Εντάθηκε μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης των επεμβάσεων και κυρίως των ψεκασμών. Σημειώνεται πως η έλλειψη ψεκασμών σε συνδυασμό με την έξαρση των πληθυσμών λόγω του ζεστού χειμώνα, που επικράτησε και φέτος κινδυνεύει να γιγαντώσει και πάλι το πρόβλημα.

Ενημέρωση

Στο μεταξύ τον ερχόμενο μήνα στις 4 Απριλίου διοργανώνεται εσπερίδα στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο για τους εντομολογικούς εχθρούς αστικού και περιαστικού πρα- σίνου, όπου θα γίνει συζήτηση και για την κάμπια των πεύκων. Την εσπερίδα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην συνεδριακή αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, στην Τύλισο.

Μάλιστα την ενημερωτική εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του ο κ. Μαυρικάκης ο οποίος θα αναφερθεί στις ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής, σε διάφορες εντομολογικές προσβολές. Οκ. Χρήστος Αθανασίου από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, θα μιλήσει αναλυτικά για τους ελέγχους και την αντιμετώπιση του Thaumetopoea pityocampa, όπως ονομάζεται επιστημονικά η κάμπια των πεύκων.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ