Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Πολεμικό Μουσείο την Κυριακή 31 Μαρτίου

Petite Perle 300×250

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το τραγικό Ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου, η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στα 370 γυναικόπαιδα και τους 30 πολεμιστές που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο,  από τους Τούρκους στις 24 Ιανουαρίου 1824 στο ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου. Το σπήλαιο βρίσκεται στην Κοινότητα Μελιδονίου του Δήμου Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2-4).

Κύρια ομιλήτρια θα είναι η κα Ειρήνη Γαβριλάκη, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και συγγραφέας, η οποία θα μιλήσει για το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα, καθώς και για τις ηρωικές πράξεις των κατοίκων του Μελιδονίου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να προβάλλουμε το σθένος και την αυτοθυσία των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση για να τιμήσουμε μαζί τους ήρωες του Σπηλαίου Μελιδονίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης 

10:55: Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στο χώρο του Μνημείου  του

              «Αστράτευτου Μαχητή της Μάχης της Κρήτης» (προαύλιος χώρος 

                       του Πολεμικού Μουσείου).

11:00: Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη,  εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου                       Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β' 

11:05: Κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπους: της Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  της Περιφέρειας  Αττικής, της Περιφέρειας Κρήτης, Εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, Δήμαρχο Μυλοποτάμο, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Αττικής και εκπροσώπων άλλων Δήμων, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κομμάτων, Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων, Παγκρήτιος Ένωσης, Αδελφότητα Κρητών Πειραιά, Περιφερειακών Κρητικών  Σωματείων Νομού Αττικής κλπ) , λοιπών φορέων και από τον Πρόεδρο  της Πανελλήνιας  Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών. 

11:25: Τήρηση 1΄ σιγής.

  Ανάκρουση Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων

11:30: Βουβός χορός από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Αντώνης  Βασσάλος

11:35: Τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης  από τη Φιλαρμονική του                       Δήμου Αθηναίων

 11:45: Μετάβαση επισήμων και καλεσμένων στην αίθουσα του                     αμφιθέατρου «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου

 11:55: Καλωσόρισμα-Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της «Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης  Μυλοποταμιτών» κ. Μανώλη Κυρίμη.

 12:00:  

  • Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
  • Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Γεώργιο Κλάδο

12:10: Χαιρετισμοί Επισήμων

12:20: Ομιλία για το Ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου

Ομιλήτρια : κα Ειρήνη Γαβριλάκη,  Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου-Συγγραφέας

12:40  Ριζίτικα τραγούδια από την ομάδα  «Αίγαγρος»  

12:45  Παραδοσιακοί χοροί  και τραγούδια από το Μουσικό συγκρότημα του Χαράλαμπου Τερζάκη (λύρα) και Σταύρου Σουλακιώτη (λαούτο) και το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Αντώνης Βασσάλος

12:55: Δεξίωση στο χώρο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ