Αλ.Καλοκαιρινός: "Σταθεροποιούμε το έδαφος. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και αναπτυξιακή τροχιά"

Πράσινο φως και από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή του Δήμου Ηρακλείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων

Petite Perle 300×250

Εγκρίθηκαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου οι όροι του δανείου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ), έπειτα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινού, κατά τη συνεδρίασή του της 28ης Μαρτίου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, επεσήμανε ότι όσοι είχαν εμπλοκή με τα δημοτικά πράγματα, γνώριζαν ένα – ενάμισι χρόνο νωρίτερα ότι ο προϋπολογισμός του 2024 δεν θα μπορούσε να ισοσκελιστεί χωρίς τη λήψη δανείου. Αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι ακολούθησε κατά γράμμα τη θεσμική διαδικασία με επίγνωση και συνεκτίμηση της ανάγκης αλλά και του επείγοντος της κατάστασης. «Με συναίσθηση της πραγματικότητας, την οποία ίσως κάποιοι να θέλουν ακόμα και σήμερα αποφύγουν. Έχουμε κινηθεί με αποφασιστικότητα, με τεκμηρίωση και με πειστικότητα» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναδρομή στις διαδικασίες από τότε που το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είχε διαπιστώσει τον ελλειμματικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή κατάφερε να συμπαρασύρει σε γρήγορους ρυθμούς αντίδρασης και όλους όσους έπρεπε να μπουν σε έναν τέτοιορυθμό, ώστε «να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό, να κοιτάξουμε μπροστά από την αρχή αυτής της θητείας. Να μην λέμε μισόλογα, να μην κρύψουμε οτιδήποτε κάτω από το χαλί».

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στους όρους του δανείου, τονίζοντας ότι είναι ακριβώς η ίδια πρόταση που είχε κατατεθεί εξ αρχής από το ΤΠ&Δ με την εκδήλωση ανταπόκρισης στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, δηλαδή: Η διάρκεια εξυπηρέτησης θα είναι έως 20 έτη. Η έναρξη της εξυπηρέτησης θα γίνει στις 1/1/2025. Το επιτόκιο θα είναι 5,1%, σταθερό για τα πρώτα 10 χρόνια και κυμαινόμενο για τα επόμενα 10, με βάση το Euribor, αλλά και με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, όπως ρητά προβλέπεται. Δεν υπάρχει υποχρέωση εκταμίευσης ολόκληρου του ποσού, ούτε και κάποια ποινή αν δεν εκταμιευτεί το σύνολο των 26.987.420,40 ευρώ. Η πληρωμή του θα γίνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Δήμου, που όπως έκρινε το ΤΠ&Δ είναι υπερεπαρκείς, οπότε και δεν χρειάζεται καμία άλλη διασφάλιση, καμία υποθήκη, κανένα ενέχυρο, καμία άλλη εγγύηση. Η εκταμίευση θα γίνει σε τουλάχιστον 5 φάσεις, με αντίστοιχους πίνακες οφειλών προς εξόφληση. Για κάθε επόμενη εκταμίευση, θα πρέπει να πιστοποιείται η εξόφληση των προηγούμενων οφειλών.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινόςέκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα του επιτοκίου, συγκρίνοντάς το με δάνεια που ήδη εξυπηρετεί ο Δήμος Ηρακλείου από το 2011, που κατά γενική ομολογία είναι δάνεια που λειτούργησαν προς το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Δήμος εξυπηρετεί από το 2011 δάνειο ύψους 15.000.000 ευρώ και από το 2014 δάνειο ύψους 7.300.000 ευρώ, με σημερινά επιτόκια 5,49% και 6,361% αντίστοιχα. Με αυτά τα δεδομένα, το συγκεκριμένο δάνειο από το ΤΠ&Δ που έχει σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια 5,1%, είναι μια επιτυχία.«Είναι επιτυχία ότι ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή και για να θέσει τον Δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά» είπε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, επισημαίνοντας: «Σταθεροποιούμε το έδαφος. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και ταυτόχρονα μπαίνουμε σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Το στοίχημα αυτό το αναλαμβάνουμε. Το αναλαμβάνουμε ρητά και με παρρησία.».

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε επίσης ότι το δάνειο δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα,δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για μια «ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή»μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων. Ένα χρηματικό απόθεμα για να καλύπτονται προοδευτικά οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Δήμου.Ευχαρίστησε τους «ανθρώπους που κοπίασαν νυχθημερόν για αυτό το πυκνό χρονικό διάστημα, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα κερδίζοντας την εκτίμηση των συνομιλητών μας στο ΤΠ&Δ και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη, τους υπηρεσιακούς συνεργάτες μας, τον Ειδικό Σύμβουλο Σπύρο Δοκιανάκη, τη Γενική Γραμματέα Μαρία Σκραφνάκη, όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, τους Αντιδημάρχους, όλα τα μέλη της Δημοτικής Ομάδας που προσπάθησαν για το αποτέλεσμα αυτό. Και βεβαίως τον Πρόεδρο του ΤΠ&Δ Δημήτρη Σταμάτη, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο και τα στελέχη του Ταμείου. Και επίσης τα στελέχη του Τμήματος Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών οι οποίοι μας παραστάθηκαν σε αυτήν την πορεία, διαπιστώνοντας ότι είμαστε συγκροτημένοι και αξιόπιστοι συνομιλητές. Ότι έχουμε ένα σαφές σχέδιο καιότι κατά συνέπεια αυτό το εγχείρημα πρέπει να στηριχθεί.».

Και κατέληξε ο Αλέξης Καλοκαιρινός: «Ζητώ από όλους να συμβάλλουν με την θετική τους ψήφο σε αυτό το εγχείρημα. Εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει, από την ίδια στιγμή, ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Έργο το οποίο θεσμικά έχει η Δημοτική Επιτροπή. Το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού θα σταλεί για στο Παρατηρητήριο Αυτοτέλειας του Υπουργείου Εσωτερικών για παρατηρήσεις και με αυτό το δεδομένο θα εισαχθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά όλα μπορούν να γίνουν σε λίγες ακόμα μέρες. Και από εκείνη τη στιγμή και μετά, θα μιλάμε με διαφορετικούς όρους. Θα έχουμε εξασφαλισμένη την ορατότητά μας και θα είναι λυμένα τα χέρια μας για να προχωρήσουμε στο έργο, έχοντας αποτρέψει καταστάσεις τις οποίες κανείς από εσάς εδώ, είμαι απολύτως βεβαίως, δεν θα ήθελε να τις ζήσει ο Δήμος Ηρακλείου. Και θα πάμε μπροστά. Και σας καλώ να πάμε μπροστά όλοι μαζί.».

Η έγκριση των όρων έγινε με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας και της ανεξάρτητης δημοτικής Συμβούλου Αντιγόνης Ανδρεάκη.

 

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ