Δήμος Μαλεβιζίου: Η σφοδρή αντιπαράθεση κατά την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού

Petite Perle 300×250

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 για τον δήμο Μαλεβιζίου με 15 ψήφους υπέρ και 9 κατά, σε μια συ νεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η συζήτηση που έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης πολλές φορές κρεμόταν από μια κλωστή με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πλασματικό προϋπολογισμό αφού δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αυξήσεις τελών Καθαριότητας- Ηλεκτροφωτισμού, άρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην παρούσα φάση.

Ισχυρισμούς που αντέκρουσε η συμπολίτευση που έκανε λόγο για ρεαλιστικό προϋπολογισμό με αναπτυξιακό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσωπο.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας μάλιστα ανέφερε ότι με τον προϋπολογισμό του 2024, καταγράφονται δυο ιστορικά ρεκόρ, τόσο ως προς το συνολικό ύψος όσο και ως προς το τεχνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Πιστικάκης, είπε επιπλέον η παράταξη του καταψηφίζει καθώς δεν έλαβαν τα απαιτούμενα στοιχεία που είχαν ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ώστε να μελετήσουν εκτενέστερα τα οικονομικά στοι- χεία του Δήμου. Δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τέλος θεωρούν υπερτιμημένα τα ποσά των απευθείας αναθέσεων.

 

Η πρώτη κόντρα σε ένα…μπερδεμένο τοπίο                                                   

Η συζήτηση άρχισε σταδιακά να φουντώνει όταν ξεκίνησαν υπονοούμενα και απαντήσεις με νόημα, όπως και τοποθετήσεις.

Ο κ. Μποκέας, φάνηκε να είναι μπερδεμένος από τη στάση της αντιπολίτευσης και να μην δέχεται επί της ουσίας τις αιτιάσεις της μη ψήφισης του προϋπολογισμού, που διατύπωσε ο Δημήτρης Πιτσικάκης.

Η αντιπολίτευση με τη σειρά της φάνηκε και αυτή μπερδεμένη αλλά και δύσπιστη με τα επιχειρήματα και τους αριθμούς που άκουγε από την παρουσίαση της δημοτικής αρχής.

Αυτό που πυροδότησε την ένταση ήταν αρχικά η ερώτηση που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιώργος Σαριδάκης που ρώτησε γιατί στον προϋπολογισμό δεν πέρασαν οι αυξήσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού αφού χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να κλείσει ο προϋπολογισμός. Στη συνέχεια είπε ότι για να φανούν έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από τον Οκτώβριο αλλά ο δήμαρχος δεν το έκανε φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Στο πρώτο ερώτημα απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βαγγέλης Παρασύρης, που είπε ότι ουδέποτε είπε αυτό όπως το διατύπωσε ο κ. Σαριδάκης, και ότι οι αυξήσεις μπήκαν γιατί ο δήμος καλείτε να χρηματοδοτήσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από ίδια έσοδα κάτι που θα είναι εις βάρος των άλλων υπηρεσιών κυρίως από την καθημερινότητα. Μάλιστα περίπου 1εκ . ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, θα καλύψει αυτές τις ανάγκες, και τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.

Ο δήμαρχος με τη σειρά του είπε ότι την αύξηση των τελών αν την έκανε τον Οκτώβριο δεν θα είχε κανένα πολιτικό κόστος, όμως δεν υπήρχαν ακόμα όλα τα στοιχεία. Επιπλέον αν δεν γινόντουσαν οι αυξήσεις, θα έπρεπε να αποφασίσουν από που θα ήθελαν να κόψουν χρήματα.

«Εφόσον δε συμφωνείτε τι προτείνετε να κόψετε;» αντίτεινε. «Δεν προτείνουμε να κόψουμε… Προτείνουμε να φέρετε πόρους» είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος του είπε ότι αυτό στην ανταποδοτικότητα δεν γίνεται.

Μάλιστα κάλεσε τον Δημήτρη Τζεδάκη, ως παλαιότερο να εξηγήσει στην παράταξη του αν αυτό που πρότεινε ο επικεφαλής τους είναι εφικτό.

Ο Δημήτρης Τζεδάκης ανταπάντησε ότι δεν είναι τόσο απλό, δεν γίνεται, αλλά συνέχισε το θέμα σε πολιτική αντιπαράθεση λέγοντας επί της ουσίας ότι οι αυξήσεις μπήκαν αλλά στην Καθαριότητα και φέτος «θα είναι μια από τα ίδια και δεν θα αλλάξει τίποτα».

Συμπλήρωσε επίσης ότι κατάλαβε αυτό ακριβώς που είπε και ο κ. Σαριδάκης και έκλεισε την μακροσκελή τοποθέτηση του, λέγοντας ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό επειδή η παράταξη θεωρεί ότι είναι πλασματικός, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην καθαριότητα, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια είναι πρόχειρα.

Ο ίδιος ήδη πάντως είχε κατεβάσει τους τόνους λέγοντας: «Δεν ήρθαμε για στείρα αντιπολίτευση, για αυτό καιψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, παίρνοντας τον λόγο είπε: «Έχω μπερδευτεί, χωρίς νούμερα και στοιχεία έρχεστε εδώ και προτείνετε αυξήσεις για τη ΔΕΥΑΜ…. μετά έρχεστε εδώ και σας λέμε σχεδόν τα ίδια , δεν υπάρχει δυνατότητα με βάση τα έσοδα να γίνουν παραπάνω επενδύσεις στην καθαριότητα…. Υπογραμμίζεται το πρόβλημα αλλά αποκρύπτεται τους τρόπους επίλυσης….».

Εκείνη την ώρα το λόγο πήρε ο Δημήτρης Πιτσικάκης και είπε ότι τα στοιχεία δεν του δόθηκαν όταν τα ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο λέγοντας επίσης ότι είναι δουλειά της συμπολίτευσης να βρίσκει τους τρόπους και της αντιπολίτευσης να ελέγχει. Ο δήμαρχος του απάντησε ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι κρυφά θα μπορούσε να είχε επαναφέρει το αίτημα και να ρωτήσει και στη λογοδοσία. Μεταξύ Μποκέα και Πιτσικάκη υπήρχε και άλλη στιχομυθία, όταν ο δεύτερος έκανε αναφορά σε απευθείας αναθέσεις και ο πρώτος του απάντησε αν τον απειλεί με κάτι.

Σε αυτό το θέμα ο δήμαρχος πάντως πριν το τέλος επανήλθε λέγοντας: «Είμαστε στη διάθεσή σας για ότι στοιχεία θέλετε, ούτως ή άλλως όλα είναι δημοσιευμένα. Δε δέχομαι ούτε μια νύξη με την ηθική, για την εντιμότητα, τη σταθερότητα και τη συνέπεια αυτή της δημοτικής αρχής και της προηγούμενης έχουμε ελεγχθεί σε όλα».

Η αντιπολίτευση με τη σειρά της τόσο με τον κ. Πιτσικά-κη όσο και με τον κ. Τζεδάκη ζήτησε να γίνεται διαβούλευση και να έχει λόγο σε όλες τις αποφάσεις. Πυροσβεστικό ρόλο τις δύσκολες στιγμές είχε ο πρόεδρος Λευτέρης Καλλέργης.

Προεκλογικό παρελθόν στη δεύτερη κόντρα

Η δεύτερη κόντρα έγινε με αφορμή την τοποθέτηση του δημοτικού σύμβουλου της Συνεργασίας Ευθύνης, Μανώλη Παπαδομανωλάκη όταν αναφέρθηκε στη χαμηλή απορροφητικότητα των συνε- χιζόμενων έργων.

«Υπάρχει ένα θέμα στην απορροφητικότατα, είναι χαμηλή. Θέλουμε να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς. Ο τόπος έχει μείνει πίσω, αυτό το παραδέχονται όλοι», είπε κάποια στιγμή ο κ. Παπαδομανωλάκης, αναφερόμενος σε σημαντικά έργα καλώντας τη δημοτική αρχή να τρέξει περισσότερο να φέρει επιπλέον πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα

«θεωρούμε ότι το καλό και το καλύτερο είναι πάντα πράγματα που χρειαζόμαστε». Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου δεν αρνήθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών, όμως προφανώς ενοχλημένος από τη φράση του Παπαδομανωλάκη «ο τόπος έχει μείνει πίσω, αυτό το παραδέχονται όλοι», απάντησε επαναφέροντας ένα σύνθημα που κυριάρχησε στο προεκλογικό τοπίο του 2019.

«Η κοσμογονία των έργων» που είχε ως σύνθημα τότε ο Κώστας Μαμουλάκης και είχε επικριθεί από τον Μενέλαο Μποκέα σε στιγμές σφοδρής αντιπαράθεσης.

«Δέκα χρόνια ήσασταν δημοτική αρχή. Να συγκρίνουμε κάποια πράγματα σε επίπεδο αριθμών» είπε ο κ. Μποκέας και αναφέρθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα εκείνης της εποχής του Μαμουλάκη ύψους 10 εκ. ευρώ σε αντιπαραβολή με το σημερινό, ύψους 25 εκ. ευρώ

«Πέρασε αυτό ψήφισε ο κόσμος, και εσείς είστε πέντε», του είπε ο κ. Παδομανωλάκης που πρόσθεσε ότι μόνο η Αγία Πελαγία απορρόφησε 15 εκ. ευρώ. «Μιλάμε για

τον προϋπολογισμό του Δήμου όχι για τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜ μην παραπλανείτε το σώμα» ανταπάντησε ο Μενέλοας Μποκέας. «Δεν λέω τέτοιες λέξεις εγώ και σας παρακαλώ μην τις επαναλαμβάνετε», είπε ο Παπαδομανωλάκης με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να παρεμβαίνει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο δήμαρχος στο τέλος ολοκλήρωσε πάντως τη φράση που είχε αφήσει στη μέση λέγοντας«Δεν μπορεί να είναι κοσμογονία τα 10 εκ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος του 2019 και με τα 25 εκ. του 2024, ο Δήμος έχει μείνει πίσω; Δε γίνεται αυτό…».

Νωρίτερα ο ίδιος και πριν την όξυνση της συνεδρίασης είχε κάνει λόγο για δυο ιστορικά ρεκόρ στον προϋπολογισμό του 2024, για το οποία είναι υπερήφανος, όπως τόνισε. Αφενός είναι ύψους περί- που 50 εκ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Μαλεβιζίου και αφετέρου καταγράφεται ιστορικό ρεκόρ χρηματοδοτούμενων έργων. Ως προς τον προϋπολογισμό, στην σύγκριση του 2019 με τα 24 εκ ευρώ, με το 2024 και τα 49,5 εκ. ευρώ η αύξηση είναι ύψους 106,37%.

Και στο Τεχνικό Πρόγραμμα από τα περίπου 10 εκ. ευρώ του 2019, έχουμε φτάσει στα περίπου 25 εκ. ευρώ, το 2024, αύξηση 143,62% ανέφερε ο κ. Μποκέας.

Τα οικονομικά στοιχεία

Αυξημένος κατά περίπου 8 εκ. ευρώ εί- ναι σε σχέση με το 2023, ο προϋπολογι- σμός του 2024 για τον δήμο Μαλεβιζίου, και ανέρχεται περίπου στα 49,5 εκ ευρώ έναντι τον 42 εκ ευρώ του προηγούμενου έτους, όπως ήδη έχει γράψει η Φωνή του Μαλεβιζίου.

Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του 2022 ήταν ύψους 30,4 εκ ευρώ.

Η αύξηση κατά πολύ οφείλεται στην εγγραφή στον προϋπολογισμό των πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και στον προϋπολογισμό του ΔΟΚΚΑΠΑΜ που ενσωματώνεται μετά την κατάργηση στον προϋπολογισμό του Δήμου Μαλεβιζίου, ώστε να μπορούν να ασκηθούν απρόσκοπτα οι ανάλογες αρμοδιότητες από τον Δήμο .

Ενσωματώνεται επίσης όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 25,1 εκ ευρώ. Το 2023, το ποσό για αυτό το πρόγραμμα ήταν ύψους 22,6 εκ. ευρώ, και το 2022 ύψους 13, 5 εκ. ευρώ.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ