Δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: Εισαγγελική παρέμβαση για τους χειρισμούς των αστυνομικών

Petite Perle 300×250

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά τη διαβίβαση στην Ευελπίδων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που ειχαν βάρδια στο αστυνομικό τμήμα με το διερευνώμενο αδίκημα να είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα αναμένει και το πόρισμα της ΕΔΕ.

Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορια οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Πέντε μαχαιριές στο θύμα, μία θανάσιμη στην καρδιά – Με ιστορικό βίας ο δράστης

Με πέντε μαχαιριές με μία θανάσιμη στην καρδιά σκότωσε ο 39χρονος την 28χρονη γυναίκα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης έχει ιστορικό βίας, καθώς είχε συλληφθεί για κατοχή μικροποσότητας ηρωϊνης, ενώ παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για συμπλοκή με αστυνομικούς όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο.

Παράλληλα, ο 39χρονος δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην πρώην σύντροφό του. Το 2020 μάλιστα το θύμα είχε καταθέσει μήνυση για βιαιοπραγία και βιασμό, ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το OPEN, η κοπέλα πήγε στο αστυνομικό τμήμα μαζί με έναν φίλο της για να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της. Εκεί, ενώ ζήτησε προστασία η αξιωματικός υπηρεσίας φέρεται ότι της είπε πως δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό. Το ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί δεν ζητήθηκε η συνδρομή της Άμεσης Δράσης, σε μια υπόθεση που έχει τέτοιο βαρύ ιστορικό. Και αυτό είναι κάτι που διερευνά η ΕΔΕ που διατάχθηκε από την ηγεσία της Αστυνομίας.

Η κοπέλα έφυγε από το αστυνομικό τμήμα, είδε τον πρώην σύντροφο της να την περιμένει και κάλεσε, λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα το 100. Ουσιαστικά η δολοφονία έγινε την ώρα που συνομιλούσε με την τηλεφωνήτρια του κέντρου.

Η εξέλιξη του τραγικού περιστατικού αναδεικνύει σοβαρές παραλείψεις και ελλείμματα και σίγουρα δεν εμπεδώνει κανένα αίσθημα ασφάλειας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η Πολιτεία καλεί τα θύματα να καταγγέλουν απειλές και επιθετικές συμπεριφορές στην Αστυνομία, αλλά όταν τα θύματα καταφεύγουν εκεί, ουσιαστικά μένουν απροστάτευτα από τραγικές αμέλειες.

Η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της θα είναι ενδιαφέροντα όχι μόνο για ενδεχόμενες πειθαρχικές αποφάσεις, αλλά και κοινωνικά, καθώς είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των θυμάτων στις Αρχές.

Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά το φονικό έξω από το αστυνομικό τμήμα

Τα πρώτα λεπτά μετά την άγρια δολοφονία της 29χρονης από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων καταγράφει βίντεο ντοκουμέντο.

Σε αυτό φαίνεται το ασθενοφόρο που έσπευσε στο σημείο στο οποίο σημειώθηκε η γυναικοκτονία και ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν κινητοποιηθεί.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Ανακοίνωση για τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας έξω από το τμήμα των Αγίων Αναργύρων εξέδωσε η αστυνομία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές.

Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Πηγή:cnn.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ