Μαθητές και εκπαιδευτικοί της ΠΔΕ Κρήτης σε συνέδριο στις Βρυξέλλες

Petite Perle 300×250

Στις 13 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το τελικό Συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA3 "SAFER – SociAl competences and FundamEntal Rights for preventing bullying" στο οποίο συμμετείχε ως εταίρος η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης κ. Εμμ. Καρτσωνάκης και η υπ. προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και project manager Safer της ΠΔΕ Κρήτης κα. Αρετή Βουράκη συμμετείχαν με εισήγηση, παρουσιάζοντας τη συμβολή της ΠΔΕ Κρήτης στην ολοκλήρωση κι επιτυχία του σημαντικού αυτού ευρωπαϊκού έργου για τον σχολικό εκφοβισμό. 

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων που έλαβαν μέρος στην υλοποίηση του Προγράμματος στην Κρήτη και στην πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των σχολείων παρουσίασαν την εμπειρία τους και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της σύμπραξης καθώς και με στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών τις εντυπώσεις τους. 

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσεις έκαναν η εκπαιδευτικός Μαρία Φίλη και οι μαθητές Βασίλης Ζερβάκης και Γιάννης Μαντιδάκης από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, η Δ/ντρια του 11ου ΔΣ Ηρακλείου Λίτσα Καλογερίδη και η μαθήτρια Ειρήνη Κλινάκη, ο Δ/ντης του 2ου ΔΣ Αρκαλοχωρίου Στέφανος Ψυλλάκης και ο μαθητής Αντώνης Επιτροπάκης καθώς και οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Βογιατζή και Ειρήνη Μπριλάκη από το 3ο ΔΣ Ιεράπετρας και 47ο ΔΣ Ηρακλείου αντίστοιχα. Την αποστολή της ΠΔΕ Κρήτης στις Βρυξέλλες συμπλήρωσαν τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας Safer της ΠΔΕ Κρήτης Μαρία Πρατσίνη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70 ενότητας Λασιθίου και Σίσσυ Κρουσταλίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ06. 

Στις 14 Μαρτίου 2024, μαθητές κι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επισκέφτηκαν το Parlamentarium, το μεγαλύτερο κέντρο επισκεπτών κοινοβουλίου σε όλη την Ευρώπη, ενώ είχαν το χρόνο για μια περιήγηση στα γνωστά αξιοθέατα των Βρυξελλών. 

 

Η ομάδα της ΠΔΕ Κρήτης κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς ήταν η πολυπληθέστερη σε αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών ενώ απέσπασε θετικότατα σχόλια για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος αλλά και την υψηλή ποιότητα των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της Κρήτης. 

Οικοδεσπότης του συνεδρίου ήταν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στον Εκφοβισμό στην προεδρία του οποίου βρίσκεται το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων, συνεχάρησαν όλα τα μέλη της αποστολής της ΠΔΕ Κρήτης και εξέφρασαν την ευχή κι επιθυμία τους να συνεχιστούν οι επιτυχημένες συνεργασίες στο μέλλον. 

Στις παρουσιάσεις των σχολείων, έγινε ξεχωριστή αναφορά στη συμβολή του Νίκου Κακλαμανάκη ως Role Model του Safer για την ΠΔΕ Κρήτης. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης ο οποίος στηρίζει με αυτή την ιδιότητα τις δράσεις του SAFER έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συνεχίσει να προωθεί μέσω των εμπνευστικών ομιλιών του τις αρχές και τις αξίες του έργου Safer. 

Τις προηγούμενες μέρες ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης ενημέρωσε τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα αποτελέσματα και το παιδαγωγικό υλικό του έργου Safer ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής και παιδαγωγικής επάρκειας του. Το επόμενο διάστημα οι τρεις τόμοι που προορίζονται για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς θα κατατεθούν στο ΙΕΠ για έγκριση και θα διατεθούν για χρήση σε όλα τα σχολεία της χώρας.

 

Εκπαίδευση - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ