Μάξιμος Σενετάκης: "H πολιτιστική και φυσική κληρονομιά προσδιορίζουν την εθνική μας ταυτότητα"

Petite Perle 300×250
«Ό,τι κληρονομούμε από το παρελθόν προσδιορίζει το πως θα πορευτούμε στο μέλλον. Εφόσον η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά προσδιορίζουν την εθνική μας ταυτότητα, η προστασία της είναι όρος επιβίωσης μας στο μέλλον», τόνισε ο Βουλευτής Ηρακλείου και Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης σε ομιλία του στη διημερίδα, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνα και Καινοτομίας, για την προστασία και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
«Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στην πρόκληση να προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον αναντικατάστατο πολιτιστικό μας πλούτο», είπε ο κ. Σενετάκης και πρόσθεσε: «Βιβλία, κτήρια, μνημεία, τοπία, βρίσκονται συχνά υπό την απειλή των ακραίων φυσικών φαινομένων και της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας».
Στη διημερίδα που είχε σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που έγιναν προϊόντα και υπηρεσίες για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ο Υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε:
«Όπως θα έχετε διαπιστώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε υιοθετήσει το μήνυμα: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ! Η σημερινή διημερίδα συνιστά άλλη μια απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης να καινοτομούμε παντού! Της ανάγκης να αξιοποιούμε τα αποτελέσματα της έρευνας για να δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες, απαραίτητα για την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σενετάκης ξεκαθάρισε ότι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Πρόκληση για την Πολιτεία είναι να αποτρέψει τους κινδύνους. Να περιορίσει τις απειλές. Προς τούτου, επιστρατεύουμε την Επιστήμη και την Έρευνα και πιο συγκεκριμένα τα ερευνητικά κέντρα μας».
Όλη αυτή η ερευνητική προσπάθεια διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει χρηματοδοτηθεί από ερευνητικά προγράμματα της ΓΓΕΚ τα στελέχη της οποίας τα παρουσίασαν στο κοινό.

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ