Αποκλειστικό :Δαμάστα -Η ώρα των μετασχηματιστών έφτασε! Κινηματογραφική θα είναι η μεταφορά τους στον Σταθμό Μετατροπής

Στα Λινοπεράματα ξεκίνησαν εργασίες για τη διαμόρφωση ειδικής πλατφόρμας για την προσαιγιάλωση του πλοίου που μεταφέρει τον ειδικό εξοπλισμό- Ειδικές εργασίες και στην οδική διαδρομή ειδικά στο σημείο Μάραθος - Δαμάστα

Petite Perle 300×250

 

Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες της Φωνής του Μαλεβιζίου,  μετασχηματιστές του Σταθμού Μετατροπής της Δαμάστας, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική.

Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο  που θα γίνει με πρωτόγνωρες  συνθήκες μεταφοράς  αφού το κάθε φορτίο ζυγίζει δεκάδες τόνους!

Το ειδικό φορτηγό που τους μεταφέρει έχει 16 άξονες και η ταχύτητα του  δεν θα ξεπερνάει τα 4 χιλιόμετρα. Η μεταφορά θα είναι είναι σταδιακή.  Ένα δρομολόγιο για κάθε μετασχηματιστή.

Δύο  μήνες τώρα εξετάζεται η οδική  διαδρομή και προβλέπονται  ειδικές εργασίες  μέχρι και  υποστήλωσης παλιών γεφυρών στο τμήμα Μάραθος – Δαμάστα.

Όταν έρθει η ώρα της μεταφοράς θα γίνονται από διακοπή κυκλοφορίας μέχρι ρεύματος.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Οι ίδιες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω του βάρους του φορτίου και για λόγους ασφαλείας ο εξοπλισμός δεν θα έρθει οδικώς από το λιμάνι του Ηρακλείου στη Δαμάστα αλλά με πλοίο στα Λινοπεράματα και από εκεί αναγκαστικά οδικώς μέχρι τον Σταθμό Μετατροπής.

Οι μετασχηματιστές και οι βαλβίδες μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο βρίσκονται πάνω σε ειδικό φορτηγό, όπως προαναφέρθηκε.

Για να μπορέσει να γίνει με ασφάλεια η προσαιγιάλωση του πλοίου και η εκφόρτωση σταδιακά των μετασχηματιστών στα Λινοπεράματα θα κατασκευαστεί μια «τεχνητή προβλήτα».

Μια ειδική πλατφόρμα δηλαδή από κυβόλιθους που θα τοποθετηθούν μέσα στη θάλασσα με πορεία προς την ακτή ενώ θα τοποθετηθούν και ξύλινοι στρωτήρες για να μπορέσει να περάσει το όχημα που τους μεταφέρει.

Για την ασφαλή εκφόρτωση των μετασχηματιστών 180 MVA σε τμήμα της ακτής και της χερσαίας ζώνης της περιοχής των Λινοπεραμάτων έχουν δοθεί εγκρίσεις από πολλές υπηρεσίες.

Από την Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων , την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου.

Από τον ΟΛΗ και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Οι εργασίες διαμόρφωσης για την προσαιγιάλωση του πλοίου και την ασφαλή εκφόρτωση του ειδικού εξοπλισμού πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα ξεκίνησαν όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες της «Φωνής του Μαλεβιζίου».

Οι εργασίες γίνονται με την παρουσία αρχαιολόγου. Μετά την εκφόρτωση και τη λήξη και της τελευταίας μεταφοράς θα γίνει απομάκρυνση όλων των υλικών και αποκατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων.

 

Πρωτόγνωρο σχέδιο ασφάλειας για τη μεταφορά στη Δαμάστα- Διακοπή κυκλοφορίας και ρεύματος

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει ειδικό σχέδιο για την οδική μεταφορά του εξοπλισμού στη Δαμάστα.

Σχέδιο που έχει εξετάσει όλα τα σενάρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι  συρμοί θα μετακινηθούν νότια προς τα Λινοπεράματα , τον Αλμυρό και τον Σκαφιδαρά από όπου θα εισέλθουν στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου με κατεύθυνση προς τη Δαμάστα.

Το σενάριο της μεταφοράς  έχει εξαιρετικά αυστηρό πρωτόκολλο. Προβλέπει εκτός από διακοπή κυκλοφορίας για όσες ημέρες χρειαστεί να φτάσει το φορτίο από τα Λινοπεράματα στη Δαμάστα με  4 χιλιόμετρα/ ανά ώρα και διακοπή ηλεκτροδότησης των καλωδίων της ΔΕΗ που είναι  χαμηλά για να μην χτυπήσει το φορτίο και επανασύνδεση στη συνέχεια.

Αυτό θα γίνεται σε κάθε διαδρομή με τις πληροφορίες να λένε ότι οι μετασχηματιστές που θα μεταφερθούν σταδιακά είναι έξι.

Τις πληροφορίες της Φωνής του Μαλεβιζίου επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης  που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κρίσιμων συσκέψεων και επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτό το τιτάνιο έργο. Μάλιστα την ώρα που  επικοινωνήσαμε μαζί του ήταν καθ΄όδον για άλλη μια κρίσιμη συνάντηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας, αυτή τη φορά με τον  ΔΕΔΔΗΕ, για το θέμα με τα καλώδια της  διαδρομής από το Γάζι στη Δαμάστα.

Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ στην επίσκεψη που είχαν κάνει τον περασμένο Ιανουάριο  στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζει η θυγατρική του Ομίλου Αριάδνη Interconnection στη Δαμάστα  είχαν προαναγγείλει ότι αναμενόταν  να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο.

 

 

Οι εργασίες διαμόρφωσης για την προσαιγιάλωση του πλοίου και την ασφαλή εκφόρτωση των μετασχηματιστών που θα πάνε στη Δαμάστα ξεκίνησαν στα Λινοπεράματα

 

 

Στο εργοτάξιο της Δαμάστας όπου θα γίνει η τοποθέτηση των μετασχηματιστών

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ