Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου: Δεσμεύσεις στα λόγια, τώρα αναμένονται και … τα έργα

Petite Perle 300×250

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα για την ένταξη του Αστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου στα Α.Τ. τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ρεπορτάζ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Τις προηγούμενες  σε σύσκεψη που έγινε στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου με την παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου το θέμα της ενίσχυσης του Α. Τ Μαλεβιζίου ήταν από τα πρώτα στην ατζέντα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Καλομοίρης, έθεσε στον υπουργό και δια ζώσης τα θέματα τα οποία έχουν κοινοποιήσει, με τις δύο πρόσφατες επιστολές τους οι συνδικαλιστές, για τα ζητήματα της υποστελέχωσης αλλά και της μη αναγνώρισης του Α. Τ Μαλε- βιζίου, ως τμήματος σε τουριστική περιοχή ώστε να μπορεί να ενισχύεται με δόκιμους αστυνομικούς.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος δεσμεύτηκε να το εξετάσει ενδελεχώς το θέμα αυτό, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα που παρείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυ- νομικών Ν. Ηρακλείου, Ν. Καλομοίρης για την περιοχή.

 

Δεν βγαίνουν οι βάρδιες ούτε για περιπολίες

Λίγα 24ωρα, πριν τις δεσμεύσεις Νικολακόπουλου η Φωνή του Μαλεβιζίου είχε επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με τον κ. Καλομοίρη, ο οποίος περιέγραφε μια κατάσταση που έχει φτάσει στο μη παρέκει. Μια τεράστια περιοχή όπως είναι το Μαλεβίζι, με πολλές ιδιαιτερότητες, προβλήματα από παραβατικές συμπεριφορές που καταγράφει συχνά πυκνά στο αστυνομικό δελτίο, λόγω της υποστελέχωσης ενίοτε αδυνατεί να βγάλει εις πέρας ακόμα και τις περιπολίες.

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός που φιλοξενεί το Μαλεβίζι δεκαπλασιάζεται.

Παρ όλα αυτά, αν και επανειλημμένα τίθεται ως αίτημα, το Α.Τ. Μαλεβιζίου δεν αναγνωρίζεται ως τουριστικό, για να αποκατασταθεί μια κατάφορη αδικία σε ένα τμήμα που αντί να ενισχύεται αποδυναμώνεται διαρκώς.

Σε ένα τμήμα που παρά τις ελλείψεις σημειώνει επιτυχίες με αλλεπάλληλες εξιχνιάσεις υποθέσεων, και απατών, ενώ καθάρισε και την περιοχή της Αμμουδάρας, από την υπαίθρια πορνεία. Όμως έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της στελέχωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τις 31 οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις 22 άτομα, τα οποία καλύπτουν τα γραφεία και τη Διοίκηση.

Για περιπολίες μένουν λιγότερα από δέκα άτομα. Αν υπολογίσει κανείς ότι χρειάζονται δυο άτομα για να καλυφθούν οι τρεις βάρδιες, εύκολα καταλαβαίνει ότι οι περιπολίες βγαίνουν μετ ΄εμποδίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες ένας είναι ο αστυνομικός που περιπολεί ανά βάρδια όλη την περιοχή ευθύνης, και κατ'ελάχιστες εξαιρέσεις οι αστυνομικοί ανά βάρδια είναι δύο ή συνδράμουν άντρες από άλλα τμήματα του Ηρακλείου. Αυτές δεν είναι λύσεις είναι μπαλώματα….. Αν δε προκύψουν δυο ταυτόχρονα περιστατικά αναγκάζεται να βγει έξω και ο αξιωματικός υπηρεσίας, αφήνοντας την εσωτερική του εργασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών στην άκρη.

«Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα. Δεν μπορεί ένας συ-νάδελφος να κοπεί στα δύο για να είναι σε δυο σημεία ταυτοχρόνως. Ούτε να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο μόνος υπεύθυνος για τη μη επάνδρωση των τμημάτων εί- ναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Καλομοίρης.

Για την κατάσταση που επικρατεί είναι ενήμερο τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και το Αρχηγείο.

Όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον τουριστικό του χαρακτήρα έχουν σταλεί από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ήδη από τον Φεβρουάριο (δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ενημέρωση) ενώ το συνδικαλιστικό όργανο επανήλθε τον Μάρτιο.

Αν δεν είναι τουριστική περιοχή το  Μαλεβίζι, τότε ποια είναι; 

 Το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου Ηρακλείου αστυνομεύει μία περιοχή μεγαλύτερη των 292,70 km2, με πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και με μεγάλη συσσώρευση τουριστών, με παρούσα δύναμη 35% λιγότερη της Οργανικής της δύναμης.

Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Μαλεβιζίου σύμφω- να με την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011, ανέρχεται σε 24.864 κατοίκους. Η Υπηρεσία αυτή δεν ενισχύθηκε αντιθέτως αποδυναμώθηκε και έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στο ένστολο δυναμικό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την καλοκαιρινή σεζόν, οι συνολικές κλίνες που διαθέτει ο Δήμος Μαλεβιζίου ξεπερνούν κατά πολύ παραπάνω τις Δέκα Έξι Χιλιάδες (16.500) και κατανέμονται σε Επτά (7) Ξενοδοχεία 5 Αστέρων, Είκοσι (20) Ξενοδοχεία 4 Αστέρων και σε εκατοντάδες άλλα μικρότερα ξενοδοχεία τα οποία είναι σχεδόν πάντα πλήρη.

Φιλοξενείται επικίνδυνα μεγάλος αριθμός τουριστών σε όλη την καλοκαιρινή σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης διατηρούνται περισσότερα από 2.000 καταστήματα (Εμπορικά, υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ) τα οποία τα έχει επιφορτιστεί το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου, σημειώνουν οι συνδικαλιστές στα στοιχεία που απέστειλαν.

«Όπως αναφέρουν και τα επίσημα νούμερα από τις κλίνες, τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα που διαθέτει το Μαλεβίζι, είναι ένα Τμήμα που απορούμε όλα αυτά τα χρόνια πως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν το έχει συμπεριλάβει σε Αστυνομικό Τμήμα Τουριστικού ενδιαφέροντος».

Πάντως μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, υπάρχει ένα θετικό κλίμα.

 

Ενήμερος ο Δήμαρχος Μαλεβίζιου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκο Καλομοίρη για το θέμα και όλες του τις διαστάσεις έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, που προσπαθεί από την πλευρά του να πιέσει προς την κατεύθυνση της στελέχωσης του αστυνομικού τμήματος.

Σχετικές ερωτήσεις έχουν υποβληθεί και στη βουλή από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με την πιο πρόσφατη, της βουλευτού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Βατσινά. «Είναι πρωτοφανής η πλήρης αποδυνάμωση του Α.Τ Μαλεβιζίου που επιφορτίζεται με αστυνόμευση σε πολύ μεγάλο σε έκταση και σε πληθυσμό τουριστικό κομμάτι του Ηρακλείου, παράλληλα δε, οι Αστυνομικοί του απασχολούνται με καθεστώς υπερεργασίας για να εξυπηρετήσουν πάγιες Υπηρεσιακές τους ανάγκες» – σημειώνει η κα Βατσινά.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΙΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ