"Πονοκέφαλος" τα ξερά χόρτα και "ντετέκτιβ" ο Δήμος Μαλεβιζίου για τα οικόπεδα – Οι προθεσμίες και η απειλή προστίμων

Petite Perle 300×250

Αν και θα μπορούσε να είναι υπόθεση ρουτίνας το κόψιμο των ξερών χόρτων είναι κάθε χρόνο πονοκέφαλος τόσο για τα τμήματα πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ όσο και για την πυροσβεστική καθ΄ολη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη αν όλοι οι ιδιοκτήτες έκαναν το χρέος τους και καθάριζαν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους όχι υπό την απειλή προστίμων.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η σχετική προθεσμία για αυτή την υποχρέωση εκπνέει στις 30 Απριλίου. Οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλο ενημερώνουν τους δημότες για τις υποχρεώσεις και τις σχετικές κυρώσεις.
Ο δήμος Μαλεβιζίου μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Τμήμα Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό τους έως τέλη Απριλίου.
Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία των οικισμών και των πολεοδομικών συγκροτημάτων από των κίνδυνο δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους έως την 30ηΑπριλίου 2024, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας και πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς.
Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός, η άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων, καθώς και η συντήρηση των εν λόγω χώρων, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι αποκλειστικά ευθύνη των ιδιοκτητών με ιδία μέσα. Απαγορεύεται ρητά η απόρριψη τους σε κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, η εγκατάλειψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείριση τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο Μαλεβιζίου, θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αυτόματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
-Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα
-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κατακείμενα ξερά κλαδιά
-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξης της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου
-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών, αντικειμένων ή απορριμμάτων.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ.

Ποιανού είναι το οικόπεδο;

Ο δήμος Μαλεβιζίου είναι μια περιοχή που έχει αναρίθμητα οικόπεδα με πολυάριθμους ιδιοκτήτες.
Μόνο στην Αμμουδάρα με βάση στοιχεία που είχαν καταγραφή προ τριετίας ο αριθμός των οικοπέδων που έπρεπε να καθαριστούν ήταν περισσότερα από 300!

«Πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι πλέον ευαισθητοποιημένοι έχοντας δει τόσες καταστροφές και προχωρούν στους καθαρισμούς των οικοπέδων τους» είπε στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος, Εμμανουήλ Δρακουλάκης.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι με τους συνεπείς αλλά τα οικόπεδα αγνώστου ιδιοκτήτη.
Δεν είναι λίγες φορές που οι υπάλληλοι ρωτούν τους γειτόνους για να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες και τελικά προχωρούν οι υπηρεσίες στους καθαρισμούς ελλείψει στοιχείων.

Το γεγονός μάλιστα ότι στο Μαλεβίζι δεν υπάρχει κτηματολόγιο δυσχεραίνει κατά πολύ τον εντοπισμό των ιδιοκτητών.
Σε δήμους με κτηματολόγιο και δημοτική αστυνομία ο εντοπισμός είναι πιο εύκολος.
Ως προς τα περιφραγμένα οικόπεδα υπενθυμίζεται ότι δύναται Πυροσβεστική και Δήμος από κοινού να παρέμβουν με την πρώτη υπηρεσία να κάνει αυτοψία και τη δεύτερη να προχωρεί σε καθαρισμό και επιβάλλει τα πρόστιμα στη συνέχεια.
Λόγω και της ξηρασίας το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους ιδιοκτήτες σε συνεργασία για την προστασία όλων.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ