Αναβρασμός σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Κρήτης – Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη για το μεταφορικό ισοδύναμο

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από την Ένωση Κτηνοτρόφων που υπογράφουν οκτώ κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού

Petite Perle 300×250
Αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Ένωση Ηρακλείου η παγκρήτια σύσκεψη των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων του νησιού, προκειμένου να στηριχθεί το αίτημα και να μην χάσει η Κρήτη και οι δικαιούχοι παραγωγοί το μεταφορικό ισοδύναμο.
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Το παρόν στην σύσκεψη αναμένεται να δώσουν όλοι οι φορείς, καθώς έχουν προσκληθεί ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές της Κρήτης με στόχο να συντονιστούν εκ νέου οι ενέργειες για την διεκδίκηση του αιτήματος. Οι αγροτοκτηνοτροφικά της Κρήτης πάντως σχεδιάζουν να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι στην αδικία που υφίστανται.
Ήδη σχεδιάζουν  συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο αποστέλλουν επιστολή,  καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την διευθέτηση της του ζητήματος. Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης εμφανίστηκε απρόθυμος να τους συναντήσει μετά τις διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό τους από το μεταφορικό ισοδύναμο.
Οι αγροτοκτηνοτροφικά της Κρήτης καταθέτουν στον πρωθυπουργό συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος να καταθέτουν τα τιμολόγια τους (που θα μπορούν να διασταυρώνονται μέσω ΑΑΔΕ) για να πληρώνονται για το «μεταφορικό έξοδο», όπως το ονομάζουν. Στην ουσία πρόκειται για την επιβάρυνση στην τιμή των ζωοτροφών που αγοράζουν και που αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Οι ίδιοι  καταγγέλλουν ανοιχτά τις συμπεριφορές μεταφορικών εταιρειών  και εμπόρων ζωοτροφών, πού όπως λένε, εισπράττουν  κανονικά το μεταφορικό ισοδύναμο  και μάλιστα δύο φορές. Όπως λένε, οι ιδιώτες μετακυλούν το κόστος μεταφοράς στην τιμή των ζωοτροφών και  στην πορεία διεκδικούν και εισπράττουν το μεταφορικό ισοδύναμο από το κράτος,  καταθέτοντας επιπλέον τις φορτωτικές που εκείνοι  διαθέτουν, όχι όμως και οι κτηνοτρόφοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επιβαρύνεται περίπου με 40% στο κόστος παραγωγής του, ο Κρητικός κτηνοτρόφος.
Οι κτηνοτρόφοι απειλούν να κλείσουν τα λιμάνια όλης της Κρήτης ενόψει του Πάσχα ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις να μην προμηθεύσουν την αγορά με τον παραδοσιακό οβελία.
Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:
ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
05/04/2024
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είχαμε ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να του εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.). ένα μέτρο, το οποίο δεν ισχύει για την περιφέρεια Κρήτης, αν και πλέον εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά. Αν και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας, καθώς το ζήτημα το θεώρησε λήξαν.
 Το συγκεκριμένο μέτρο, ωφελεί πρωτίστως τις επιχειρήσεις στην νησιωτική Ελλάδα, οι οποίες επιβαρύνονται  ιδιαίτερα από το μεγάλο κόστος των μεταφορικών πάσης φύσης προμηθειών  για την λειτουργία τους. Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις εισπράττουν από το Υπουργείο Ναυτιλίας το μεταφορικό έξοδο, το πληρώνονται εις διπλούν, αφού ήδη το έχουν μετακυλήσει στις ζωοτροφές-αγροτικά εφόδια, που αγοράζουν οι αγροκτηνοτρόφοι του νησιού, οι οποίοι επιβαρύνονται με 40% επιπλέον κόστος παραγωγής τους.
Σε σύσκεψη των κτηνοτρόφων της  Κρήτης, οι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλούν τα προϊόντα τους στο νησί. Όπως επεσήμαναν αρκετοί κτηνοτρόφοι της Κρήτης τα οικονομικά τους προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την παραγωγή των αγροτικτηνοτροφικών προϊόντων τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κρητικά προϊόντα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η πρόταση που καταθέτουμε ως Ένωση Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης είναι
 «Να κατατεθεί με Υπουργική Απόφαση σχετική τροπολογία στο υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να δημιουργηθεί ειδικό σύστημα (πλατφόρμα), μέσα από το οποίο οι αγροκτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Κρήτης να έχουν την δυνατότητα να  καταθέτουν τα τιμολόγια των ζωοτροφών κάθε χρόνο και αφού ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να επιστρέφεται ένα μέρος του κόστους μεταφορών, έτσι ώστε να εξισώνεται το κόστος παραγωγής μας με τους υπόλοιπους αγροκτηνοτρόφους της Ηπειρωτικής Ελλάδος.»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε να μας δεχτείτε στο γραφείο σας και να σας κάνουμε γνωστά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και να σας αναλύσουμε την παραπάνω πρόταση.
Σας Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Το κείμενο το υπογράφουν
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 

*Η φωτογραφία είναι από προηγούμενη σύσκεψη στο Πέραμα

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ