Μια γροθιά η Κρήτη για την διεκδίκηση του μεταφορικού ισοδύναμου- Τί ζήτησαν από τους φορείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Επιμένουν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα

Petite Perle 300×250

Με δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στην μεγάλη εβδομάδα απείλησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης αν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν βρεθεί λύση με την εμπλοκή στο μεταφορικό ισοδύναμο που δικαιούνται.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι εκπρόσωποι τους ζήτησαν να γίνει η Κρήτη μια γροθιά για την διεκδίκηση του μεταφορικού ισοδύναμου πλαίσιο της σημερινής παγκρήτιας σύσκεψης που οργάνωσαν στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου.  Απέσπασαν πάντως την δέσμευση των παρισταμένων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού να διεκδικήσουν αρμοδίως και δυναμικά το αίτημα. Όχι  μόνο την καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους αγροτοκτηνοτράφους για την μείωση των ανισοτήτων που αντανακλάται στο αυξημένο κόστος παραγωγής των κρητικών προϊόντων, αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού του. Συνοδοιπόροι στην διεκδίκηση του μεταφορικού ισοδύναμου είναι και οι μελισσοκόμοι της Κρήτης που έδωσαν το παρών στην σύσκεψη.

Στο σύνολο τους οι παριστάμενοι φορείς από την Περιφέρεια Κρήτης μέχρι και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρη Ζερβού που έδωσε το παρόν δήλωσαν πως βρίσκονται στην ίδια πλευρά και στο σύνολο των παραγωγών που συγκροτούν τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι τους πάντως και σήμερα επέμειναν και στο αίτημα τους να συναντήσουν απ' ευθείας τον πρωθυπουργό ζητώντας την στήριξη όλων στην πρόταση που καταθέτουν, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία καταβολής του "μεταφορικού εξόδου", όπως το ονομάζουν.
Επανέλαβαν ότι αντί να το εισπράττουν οι ίδιοι ως δικαιούχοι καθώς είναι δικό τους έξοδο το διεκδικούν και το λαμβάνουν ιδιώτες μεταφορείς και έμποροι ζωοτροφών και άλλων αγροτικών εφοδίων αφού εν τω μεταξύ το έχουν εισπραχθεί από τους παραγωγούς. Τόνισαν για μια ακόμη φορά πως το κόστος παραγωγής του κρητικού αγροτοκτηνοτράφους είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με αυτό των παραγωγών της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας την ίδια ώρα που η τιμή του γάλακτος έχει πάρει την κατρακύλα.
Οι ίδιοι απάντησαν και στις επικρίσεις για την εμφάνιση παρατυπιών από επιτήδειους που επιχειρούν να καρπωθούν τα δικαιώματα τους λέγοντας πως με την πρόταση που καταθέτουν μπορούν να διασταυρωθούν μέσω ΑΑΔΕ η εγκυρότητα των τιμολογίων που καταθέτουν για την αγορά ζωοτροφών και εφοδίων.
Το παρόν μεταξύ των άλλων έδωσαν εκτός του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρη Ζερβού,που εκπροσώπησε και τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, οι βουλευτές Ηρακλείου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, και ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης. Τον περιφερειάρχη εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Στααύρος Τζεδάκης. Παρούσα ήταν και η νέα πρόεδρος της Αγροτροδιατροφικής σύμπραξης Ειρήνη Χουδετσανακη και εκπρόσωποι άλλων  βουλευτών του Ηρακλείου, όπως και ο υπ. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλιακμάνης.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ