ΑΔΜΗΕ: Σε ανοιχτό διεθνές επενδυτικό κάλεσμα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος

Petite Perle 300×250
Σε ανοιχτό, διεθνές επενδυτικό κάλεσμα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος, που έχει ως κόμβο την Κρήτη, θα προχωρήσει προσεχώς ο ΑΔΜΗΕ

Σε ανοιχτό διεθνές κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο… επενδυτή για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ μέσω Κρήτης (Great Sea Interconnector) θα προχωρήσει προσεχώς ο ΑΔΜΗΕ, ορμώμενος από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί για το φιλόδοξο ενεργειακό πρότζεκτ που έχει ως βασικό του κόμβο το νησί μας.

Ο ΑΔΜΗΕ προαναγγέλλει επισήμως το προσεχές επενδυτικό κάλεσμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας μέσω επίσημης ανακοίνωσής του, στην οποία υπογραμμίζει ότι υπάρχει επικαιροποιημένο business plan για το έργο και το οποίο είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μέσω virtual data room.

Υπενθυμίζει ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση του έργου που έχει πάρει πλέον στις δικές του "πλάτες", ενώ αναμένεται να συνεχίσει μόλις ληφθούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις που εκκρεμούν γύρω από το πρότζεκτ, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες και τριπλό όφελος για την Κύπρο

Ο ΑΔΜΗΕ υπενθυμίζει ότι έχει ήδη επενδύσει το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση του έργου που έχει πάρει πλέον στις δικές του "πλάτες", ενώ αναμένεται να συνεχίσει μόλις ληφθούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις που εκκρεμούν γύρω από το πρότζεκτ, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες και τριπλό όφελος για την Κύπρο, καθώς θα της προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, πιο "πράσινο" μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και φθηνότερη ενέργεια για όλους τους Κύπριους καταναλωτές.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

«Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, κ. Γιώργου Παπαναστασίου, ο ΑΔΜΗΕ διευκρινίζει τα εξής:

Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο είχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί "ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής", όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξαρχής με τις πλέον επικαιροποιημένες παραδοχές από εταιρεία των Big Four.

Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο.

Είναι κρίσιμο, επίσης, τα παραπάνω να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών της Κύπρου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ και επισημαίνεται: «Πρόσβαση στο νέο business plan έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023. Έκτοτε, στελέχη υπουργείων της Κύπρου εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξετάζουν διάφορα έγγραφα. Επιπλέον, εντός Μαρτίου έγιναν συζητήσεις στην έδρα του υπουργείου στη Λευκωσία με υποψήφιο επενδυτή, επί του συγκεκριμένου business plan, παρουσία ανώτατων στελεχών των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προχωρήσει. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευτεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητά του, όπως έκαναν όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης».

«Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές Αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επισήμως τη στήριξή της στον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο, καθώς το θεωρεί στρατηγικής σημασίας. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει το κοινό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές. Ο ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα, για να διαχειριστεί αυτό το ενδιαφέρον, θα προβεί σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ