Μάξιμος Σενετάκης: Χρέος της Πολιτείας η προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Petite Perle 300×250

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρευρέθηκε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του παρατηρητηρίου PANGEA, στα Αντικύθηρα.

«Η νέα ερευνητική υποδομή θα έχει τις διεθνείς προδιαγραφές του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAM/WMO). Η κατασκευή του Παρατηρητηρίου συνοδεύεται από ένα πλάνο ανάπτυξης: της ερευνητικής του δραστηριότητας, της παροχής τεχνογνωσίας, της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών σε θέματα πρόληψης, της απομείωσης επιπτώσεων και της προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Σενετάκης κατά την υπογραφή της σύμβασης και συμπλήρωσε:

«Η προστασία όλων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί χρέος της Πολιτείας. Το Αστεροσκοπείο μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και το παρατηρητήριο PANGEA στα Αντικύθηρα ενισχύει την προγνωστική ικανότητα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Η κατασκευή του παρατηρητηρίου PANGEA αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για το πλαίσιο προστασίας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Όλοι γνωρίζουμε πως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν είναι παροδικό. Είναι διαρκές και εντεινόμενο. Συνεπώς, ως κράτος οφείλουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ώστε να είμαστε σε θέση να περιορίσουμε την μεγάλη επίδραση του φαινομένου σε όλες τις πτυχές του περιβάλλοντος, στην υγεία και την προστασία της ζωής του πληθυσμού, στην πρόοδο της οικονομίας, στην ευημερία της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Σενετάκης.

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ