Το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν, αεροπορική επίθεση τη νύχτα -Τι υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Petite Perle 300×250

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την επίθεση του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αμερικανικά δίκτυα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε ισραηλινή επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή. Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ' αυτά αναχαιτίσθηκαν.
Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ασαφείς παραμένουν οι λεπτομέρειες τις επίθεσης

Αν και οι λεπτομέρειες της ισραηλινής επίθεσης παραμένουν ακόμη ασαφείς, τα έως τώρα στοιχεία που υπάρχουν και επικαλούντα τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν πως πρόκειται για περιορισμένα αντίποινα στο μπαράζ πυραύλων και drones που δέχθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ήταν μια «συμβολική επίθεση», που δεν θα ωθήσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός ε.α. Ίσραελ Ζιβ στο ισραηλινό δίκτυο Κι αν ήταν απλώς μια επίθεση σε μία μόνον αεροπορική βάση του Ιράν στο Ισφαχάν, τότε υπάρχουν πιθανότητες να μην ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή της Τεχεράνης που θα απαιτούσε μεγάλη αντεπίθεση, μια εξέλιξη που θα ήταν καλοδεχούμενη για τις χώρες της περιοχής, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση

Προς τα εκεί συνηγορεί το γεγονός ότι το Ιράν προσπαθεί, όπως φαίνεται, να υποβαθμίσει την επίθεση. Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Τι γνωρίζουμε για την ισραηλινή «επίθεση» στο Ιράν

Το Ισραήλ διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει. Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, που η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

Ιρανός αξιωματικός: Οι κρότοι που ακούστηκαν στην Ισφαχάν ήταν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον "ύποπτου αντικειμένου".

Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Πηγή του Press TV: Δεν έγινε επίθεση ξένης δύναμης στο Ιράν

Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.
Επαναλειτούργησαν τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης

Το πρωί επαναλειτούργησαν τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.
«Ουδέν σχόλιον» από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «δεν έχει να σχολιάσει κάτι αυτή τη στιγμή», ερωτηθείς από το CNN για τις πληροφορίες περί εκρήξεων στο Ιράν. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ανάληψη δράσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ