Ρέντης: Δικογραφία μαμούθ με 5.000 σελίδες – Η «πεντάδα» των αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης

Petite Perle 300×250

Περισσότερες από 5.000 σελίδες αριθμεί η δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση που κατηγορείται για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη και ακόμα 13 περιστατικά αθλητικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 165 κατηγορούμενοι φέρονται να κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για «τυφλές» επιθέσεις σε Ιωάννινα, Νέα Φιλαδέλφεια, Βόλο, Λαμία, Μαλακάσα, Ίλιον και Νέο Φάληρο. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η δολοφονική επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ του Γιώργου Λυγγερίδη ήταν «αντίποινα» στα επεισόδια που είχαν γίνει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της Αστυνομίας.

Βασικοί πρωταγωνιστές, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, στη δικογραφία που σχηματίστηκε για εγκληματική οργάνωση είναι 40χρονος που φέρεται ως επικεφαλής μιας συγκεκριμένης οργανωμένης ομάδας οπαδών, ένας 27χρονος που φέρεται να είχε και ρόλο «αποθηκάριου», ένας 31χρονος που περιγράφεται ως «ο σκληρός της κερκίδας», ένας συνομήλικός του που είχε χαρτογραφηθεί στο παρελθόν ως άτομο με σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και ένας 36χρονος που είχε απασχολήσει πρόσφατα την Αστυνομία μετά από συμπλοκή που είχε γίνει έξω από το στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» στο Νέο Φάληρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, όπως οι αρχηγοί, συντονιστές, ομαδάρχες και μέλη του εκτελεστικού βραχίονα.

Το παρασκήνιο

Μία κλειστή ομάδα αστυνομικών που έδινε αναφορά στην ηγεσία της Αστυνομίας χειρίστηκε επί τέσσερις μήνες και υπό άκρα μυστικότητα την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

Η εντολή από την πολιτική ηγεσία ήταν «φτάστε την έρευνα μέχρι τέλους και βρείτε τους υπευθύνους». Υπό τον φόβο ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις, πιέσεις, διαρροές που θα προκαλούσαν πρόβλημα στην έρευνα ή ακόμα και απειλές κατά των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία πολύ κλειστή ομάδα αστυνομικών που «δούλευαν» την υπόθεση, ενώ υπήρχαν ακόμα και αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έπαιρναν το τελευταίο διάστημα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Μάλιστα, υπήρξε συνδρομή ειδικών υπηρεσιών -πέραν της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας που σχημάτισε τη δικογραφία- προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «απρόοπτες» καταστάσεις. «Ένας από τους λόγους που οι αστυνομικοί έφεραν σε πέρας την αποστολή τους ήταν η στεγανοποίηση της έρευνας», σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του iΕidiseis σημειώνουν ότι η υπόθεση είναι πρωτοφανής στα αστυνομικά χρονικά. Το γεγονός ότι έγιναν 400 προσαγωγές, 64 συλλήψεις, 58 κατ' οίκον έρευνες και ότι οι κατηγορούμενοι έφτασαν τους 165 «μιλά» από μόνο του, όπως λένε.

Στην ερώτηση πόσο ψηλά έφτασε η έρευνα στην ιεραρχία της οργάνωσης, αστυνομικές πηγές απαντούν ότι «μέσα στους συλληφθέντες είναι ηγετικές φυσιογνωμίες που δεν σχετίζονται μόνο με την υπόθεση στου Ρέντη αλλά και με άλλα γηπεδικά επεισόδια που είχαν γίνει στον Βόλο, στην Αττική και στα Ιωάννινα». Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιγράφονται οι ρόλοι του κάθε κατηγορούμενου στην εγκληματική οργάνωση.

«Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρης Μάλλιος.

«Για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης από την πρώτη στιγμή είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μη χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη».

Ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομία επισήμανε πως για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 64 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».

ieidiseis.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ