10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Petite Perle 300×250

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την κατηγορία  της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που αντιμετώπιζε 43χρονος Ηρακλειώτης για το θάνατο της 31χρονης συντρόφου του, τον Νοέμβριο του 2019.
Ο 43χρονος, ο οποίος εξ αρχής επέμεινε στον ισχυρισμό  ότι αγαπούσε τη φίλη του και σε καμία περίπτωση δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ πρωτόδικα για την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών..

Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης, η ιατροδικαστής κ. Έλενα Κρανιώτη, διευθύντρια της Ιατροδικαστικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ, η κατάθεση της οποίας υπήρξε άκρως διαφωτιστική  ώστε το δικαστήριο να σχηματίσει μία πιο ασφαλή εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της η άτυχη Κλειώ.

Να σημειωθεί ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία καθώς τρεις ένορκοι είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Μία άποψη που έμελλε να υπερισχύσει τελικά στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Ο 43χρονος τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο δικαστήριο υποστήριξε ότι αγαπούσε την Κλειώ και ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να της κάνει κακό. Είχαν συναποφασίσει να παλέψουν σοβαρά ώστε  να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Την ημέρα εκείνη όταν κατάλαβε, όπως ισχυρίστηκε, ότι η 31χρονη είχε κάνει χρήση κρυφά, εκνευρίστηκε, την άρπαξε από την μπλούζα και την τράνταξε βίαια. Όμως η Κλειώ ήταν ένα ταλαιπωρημένο πλάσμα, με κλονισμένη υγεία και ήταν αρκετά ευάλωτη. Είχε υποστεί εγκεφαλικό, έχασε την ομιλία της, απέκτησε κινητικά προβλήματα. Ο κατηγορούμενος της συμπαραστάθηκε πάρα πολύ, ενώ η Κλειώ χρειάστηκε να πάει σε κέντρο αποκατάστασης.

Σε καταθέσεις συγγενικών προσώπων του θύματος έχει αναφερθεί ότι η 31χρονη αγαπούσε υπερβολικά τον κατηγορούμενο και κοιμόταν με τη φωτογραφία του στο προσκέφαλο της. Εκείνος πάλι είχε διακυμάνσεις στην συμπεριφορά του. Περιγράφεται ότι  άλλοτε ήταν τρυφερός και προστατευτικός και άλλοτε ξεσπούσε πάνω της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 43χρονου, κ Μάνος Χριστοφακάκης, έκανε λόγο για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο «μετέβαλε την κατηγορία από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρα σωματική βλάβη χωρίς  την επιδίωξη της βαριάς σωματικής βλάβης του θύματος. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο εντολέας μου ούτε ήθελε, ούτε επεδίωκε, ούτε αποδεχόταν τον θάνατο του θύματος. Πιστεύω ότι η εξέταση της ιατροδικαστού που συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση και η οποία προσήλθε μετά από αίτημα μας προς την Εισαγγελία Εφετών ήταν κομβικής σημασίας αφού ξεκαθάρισε ότι ο θάνατος προήλθε από ισχυρό ταρακούνημα της κεφαλής και όχι από χτυπήματα με γροθιές. Αυτό  ήταν και που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ο εντολέας μου, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι γρονθοκόπησε το θύμα, όπως είχε εσφαλμένα δεχθεί το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο».

Πηγή: cretalive.gr

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ