Στοίχημα η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων – Τί δηλώνει στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Απεμπολεί τα σενάρια περί οριζόντιων περικοπών και επιμένει στις πληρωμές πριν από το Πάσχα

Petite Perle 300×250

Στην αναζήτηση «φίλτρων» πληρωμών φαίνεται να βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο να πετύχει, όπως έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία την καταβολή των ενισχύσεων για τα οικολογικά σχήματα πριν από το Πάσχα.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός επιμένει ωστόσο, στην προ δεκαημέρου ανακοίνωση του από το Ηράκλειο για την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεών, ανάβοντας επιπλέον το «πράσινο» φως για την αποδέσμευση ενός σημαντικού αριθμού ΑΦΜ, που είχαν δεσμευτεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με συνέπεια να μείνουν εκτός ενισχύσεων πάνω από 16.000 αγρότες, πολλοί από τους οποίους στην Κρήτη.

Μία εβδομάδα πριν την πίστωση των eco-schemes, ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να αλλάζει τη σχετική εγκύκλιο για την έγκριση της πληρωμής των δικαιούχων παραγωγών.

Στην σχετική εγκύκλιο -που βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια, με ημερομηνία 17Απριλίου 2024- έχει αφαιρεθεί η απαίτηση της τηλεπισκόπησης από τα πεδία που καλείται να υπογράψει ο προϊστάμενος Τεχνικών Ελέγχων. Αυτό δείχνει ότι τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν στο λεγόμενο ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων για να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμής, που αποτελεί εξάλλου και το προσωπικό στοίχημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αιτήσεις ενίσχυσης ξεπερνούν στο διπλάσιο των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 425 εκατ. ευρώ των eco-schemes. Αυτό δείχνει πως οι πληρωμές των οικολογικών αναμένονται με περικοπές όπως κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα και στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο προϊστάμενος του τμήματος των ενισχύσεων της Οργάνωσης Δημήτρης Φιλιππάκης. «Το πρώτο σκανάρισμα που έχει γίνει, όπως πληροφορούμαστε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνει μια μείωση πάνω από 40% με βάση τον διαθέσιμό προϋπολογισμό των οικολογικών σχημάτων, που θα μοιραστεί», σημειώνει καταθέτοντας και την δική του αγωνία για την εξέλιξη της συγκεκριμένης πληρωμής για τους παραγωγούς, που επιβαρύνθηκαν με την αγορά των δακοπαγίδων κατά κύριο λόγο, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στα οικολογικά σχήματα και να λάβουν την επιπλέον ενίσχυση. Σημειώνεται πως μόνο στην ΕΑΣΗ έχουν υποβληθεί 23.000 αιτήσεις για τα οικολογικά σχήματα.
Για την δράση της δακοπροστασίας προβλέπεται ενίσχυση 35€ ανά στρέμμα. Υπενθυμίζουμε πως και η βιολογική γεωργία εντάσσεται στα οικολογικά σχήματα με το ίδιο πλαίσιο δίνοντας, μάλιστα για παράδειγμα στην ελιά 50€ ανά στρέμμα, στα σταφιδάμπελα 63€ ανά στρέμμα και στα επιτραπέζια 144€/ στρέμμα.

Σενάρια
Από την πλευρά του πάντως ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με νεότερες δηλώσεις του στην Φωνή του Μαλεβιζίου, εμφανίστηκε να απεμπολεί όλα τα σενάρια περί οριζόντιων περικοπών. Ο Λευτέρης Ζερβός υπογράμμισε πως τα στελέχη του οργανισμού δουλεύουν νυχθημερόν για να επιτευχθεί ο στόχος των πληρωμών βάση των δεσμεύσεων.
«Σαφέστατα οι δυσλειτουργίες δύο ετών δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο μήνες. Το βασικό είναι οι αγρότες μας να πάρουν τα λεφτά τους πριν τις γιορτές και εδώ είμαστε να τα διορθώνουμε», σημειώνει από την πλευρά του ο Λευτέρης Ζερβός.

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ