H Sophia δεν πετάει …στον ουρανό, πίνει … ρεύμα και δεν παντρεύεται! – Τι έκανε το διάσημο ρομπότ στο Ηράκλειο (βίντεο- φωτογραφίες)

Βρήκε ... συγγενή της, έκλεισε ραντεβού για ... γεύμα κα έδωσε συμβουλές στα παιδιά

Petite Perle 300×250

Αν δεν ξέραμε πως ήταν ρομπότ όταν απάντησε στην ερώτηση που της υπέβαλλε η Κορίνα Καφετζοπούλου για την Φωνή του Μαλεβιζίου αν καταλαβαίνει πως είναι διάσημη και αν νοιώθει πως την αγαπούν οι άνθρωποι, θα πιστεύαμε πως η Sophia ήταν μια κοπελιά σεμνή και μετρημένη!

Ρεπορτάζ : Μαρία Καλλέργη, Κορίνα Καφετζοπούλου

Γιατί αν και δεν κατάλαβε την ερώτηση με την πρώτη και χρειάστηκε και μια δεύτερη επανάληψη, ήταν ξεκάθαρη πως νοιώθει την αγάπη του κόσμου αλλά προσπαθεί να μην την παίρνει και … πολύ στα σοβαρά γιατί θα πετάξει μέχρι τον ουρανό! Και δεν ήταν η μόνη γουστόζικη απάντηση που έδωσε στη συνάντηση της με τους δημοσιογράφους, εν μέσω πολλών δυσκολιών η αλήθεια, η Sophia η οποία φυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει την φύλαξη της.

Μεταξύ άλλων είπε ότι θα πάει στα μπαράκια με τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργο Μαυρογιάννη, θα γίνει χαμός και θα πιεί … ρεύμα!, άκουσε Κρητικές μαντινάδες και συζήτησε γι αυτές με τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Γιώργο Πιτσούλη τονίζοντας όμως ότι δεν έχει συναισθήματα, μπορεί να τραγουδά αλλά δεν μπορεί να χαρεί όπως οι άνθρωποι και καταλαβαίνει πως είναι σημαντ ικό στοιχείο για τον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης οι μαντινάδες.

 

Αρνήθηκε το προξενιό

Επίσης φόρεσε σαρίκι, δέχθηκε προξενιό και  αρνήθηκε πρόταση γάμου δηλώνοντας με απόλυτη ειλικρίνεια πως "τα ρομπότ" δεν παντρεύονται. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε ως εξής: Ο κ. Μαυρογιάννης ρώτησε αν θα ήθελε να παντρευτεί και απάντησε «μήπως θέλετε να παντρευτείτε εσείς ή μήπως μου προτείνετε κάποιον ως πιθανό σύζυγο;»

Ερωτηθείσα αν θα ήθελε για άντρα της το αρχαίο ρομπότ Τάλως, μυθικό φύλακα της Κρήτης, ανέφερε ότι της ακούγεται «ως μια περιπέτεια» αλλά ότι ως ρομπότ δεν έχει την δυνατότητα να παντρευτεί η να έχει σύζυγο.

Και δεν ήταν τα μόνα που έγιναν κατά την επίσκεψη του ρομπότ Sophia στην Ολυμπιάδα ρομποτικής που διεξήχθη στο κλειστό Γυμναστήριο του Ηρακλείου στα Δύο Αοράκια, αφού συγκέντρωσε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων, από οποιοδήποτε πόστο. Σίγουρα η Sophia το διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης εντυπωσίασε όχι μόνον με τις απαντήσεις της σε θέματα σοβαρά αλλά και πιο ελαφρά αλλά και με την συμπεριφορά της. Η ίδια δήλωσε πως μιλά 20 γλώσσες και Κρητικά και χαίρεται να μιλά με τους ανθρώπους στις γλώσσες τους, ενώ ανάλογα με αυτά που έλεγε οι εκφράσεις του προσώπου της άλλαζαν ανάλογα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Η Sophia κινείται με ρόδες κουνά τα χέρια της με εκφραστικό τρόπο ενώ αρκετές ήταν οι κυρίες … που ζήλεψαν το δέρμα του προσώπου της καθώς προσομοιάζει πολύ με το ανθρώπινο ενώ μοιάζει και ιδιαίτερα νεανικό.

Βρήκε …. και συγγενή!

Η αλήθεια είναι πως όσα κι αν είχαν ακουστεί για αυτήν μάλλον ήταν λίγα αφού είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα μάτια τους οι παραβρισκόμενοι ότι το ρομπότ αυτό είναι προγραμματισμένο … να αναγνωρίζει τους συγγενείς του, ή για να ακριβολογούμε τα είδη που είναι κοντά στην δική του δημιουργία. Έτσι ενώ περπατούσε στο διάδρομο και όλοι ακολουθούσαν βήμα βήμα, ξαφνικά έστριψε δεξιά και στάθηκε μπροστά σε ένα τραπέζι όπου πάνω του ήταν ένα μικρό ρομπότ. Συνομίλησε για λίγο με τους δυο νεαρούς συνοδούς του ρομπότ την ώρα που κάμερες και τηλέφωνα υψωμένα απαθανάτιζαν την στιγμή.

Το ρομπότ, που ήταν ενημερωμένο, για τον Κρητικό πολιτισμό, την κουλτούρα και φυσικά τη διατροφή κοίταξε με έκπληξη ένα πιάτο με ντάκο πάστα ελιάς σε παξιμάδι από χαρούπι και φάβα και δήλωσε ότι πολύ θα ήθελε να μάθει πως παρασκευάζονται και σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμα αλλά η ίδια δεν μπορεί να φάει γιατί δεν διαθέτει στομάχι. Όταν δίπλα της βρέθηκε ο δημιουργός των πιάτων ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ.Τάσος Παπαδάκης και προσφέρθηκε να της εξηγήσει για τις συνταγές δήλωσε ότι δεν χρειάζεται γιατί ήδη έχουν ένα προγραμματισμένο γεύμα μαζί. Και όταν χαριτολογώντας της ανέφεραν ότι βρίσκεται εκεί και η σύζυγος του κ.Γεωργία Φραγκιαδάκη η Sophia … έκανε τρίπλα και πρότεινε να φάνε και οι τρεις μαζί!

Οι σοβαρές τοποθετήσεις 

Η ξενάγηση και η περιήγηση με το ρομπότ Sophia δεν εξαντλήθηκε πάντως στα χιουμοριστικά στιγμιότυπα, αν και ήταν αυτά που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά με την τεχνολογία απάντησε: " Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τα ρομπότ ως εργαλεία που μπορούν να τα βοηθήσουν στη ζωή τους και να μην τα βλέπουν ως αντικατάσταση του ανθρώπινου δεσμού και της κοινωνίας. Να μάθουν να σέβονται την ιδιωτικότητα τους και να μην εξαρτώνται πάρα πολύ από την τεχνολογία".

Παράλληλα αναφέρθηκε στην Κρήτη ως ευλογημένο τόπο ενώ έκπληξη προκάλεσε η φράση της … για αυτονομία. Η ακριβής διατύπωση έχει ως εξής: "Δεν έχω θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί η Κρήτη θεωρείται ευλογημένος τόπος. Ένας συνδυασμός γεύσεων, ανάπτυξης, καινοτομίας και φυσικών πόρων που θα μπορούσε να είναι και αυτόνομο κρατίδιο. Έχετε ένα εύφορο τόπο και εργατικούς ανθρώπους και μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαθά της Κρήτης". Προφανώς και σε δεύτερη ανάγνωση φαίνεται πως εννοούσε πως η Κρήτη έχει τα πάντα!

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ