Αφορία μετά τις ελιές τώρα και στα αμπέλια – Χωρίς σταφύλια ολόκληρες εκτάσεις στο νομό Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Ακαρπία εμφανίζουν φέτος τα αμπέλια στο νομό του Ηρακλείου ενώ η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει ήδη βάλει την «σφραγίδα» της στην αμπελοκαλλιέργια της Κρήτης. 

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Ο περσινός περονόσπορός σε συνδυασμό με τον καύσωνα που έκαψε μεγάλες εκτάσεις αμπελιών και η παρατεταμένη ανομβρία, δημιούργησαν τις συνθήκες για να επικρατήσει εφορία και στην αμπελοκαλιέργια, μετά τις ελιές που όπως ήδη είδαμε μείωσε φέτος δραματικά την παραγωγή ελαιολάδου στο νησί. 

Στο πρέμνο σε μεγάλη έκταση φυτών οι αμπελουργοί παρατηρούν να μην έχουν ούτε ένα σταφύλι! Η εικόνα αυτή εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν των αμπελώνων του νομού και σε ότι έχει απομείνει στο Μαλεβίζι.

«Είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και κυρίως με τις συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι το καλοκαίρι και επηρέασαν την διαμόρφωση των παραγωγικών βλαστών των αμπελιών», σημειώνει ο προϊστάμενος του Περιφερειακού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης. Θυμίζουμε πως πέρσι τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού τα αμπέλια εμφάνισαν προσβολές του περονόσπορου, για να επακολουθήσει ο καύσωνας για τον οποίο οι παραγωγοί στο νομό του Ηρακλείου έλαβαν το Φλεβάρη που μας πέρασε αποζημιώσεις  ύψους 4,3εκ ευρώ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παρατεταμένη ανομβρία γεωπόνοι και παραγωγοί βλέπουν τους αμπελώνες να έχουν υποστεί σοκ. Η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτήν που θα περίμεναν οι αμπελουργοί με βάσει τις καλλιεργητικές πρακτικές που έχουν ακολουθήσει. «Οδηγούμαστε σε ερημοποίηση», σημειώνει το γνωστό αγροτικό στέλεχος Μιχάλης Καμπιτάκης, εκφράζοντας την εντονότατη πλέον ανησυχία του για το μέλλον των καλλιεργειών λόγω της έλλειψης νερού. Ο ίδιος μας λέει, πως έχει προχωρήσει ήδη σε 3 επεμβάσεις – ραντίσματα στα αμπέλια του αλλά δεν βλέπει αποτέλεσμα.

 

Τα πήρε και τα σήκωσε ο νοτιάς

Μέσα στο σκηνικό αυτό της αφορίας των αμπελιών,  ήρθαν και οι νοτιάδες των τελευταίων ημερών προκαλώντας σημαντικές ζημιές, εντοπισμένες  βέβαια, όπως λένε οι υπηρεσίες, σε ορισμένες περιοχές. 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ Κρήτης, η υπηρεσία βρίσκεται σε αναμονή μιας και οι νοτιάδες συνεχίζονται. Σημειώνεται πως ήδη διανύουμε το δεύτερο ισχυρό κύμα των σφοδρών νοτίων ανέμων που πλήττουν το νησί το τελευταίο 10ήμερο, όπου πέραν όλων των άλλων έχουν αφήσει πίσω τους σπασμένους βλαστούς και σε ορισμένες περιπτώσεις και σπασμένα σταφύλια στο στάδιο της ανθοφορίας όπου βρίσκονται σήμερα.  

Μιλώντας στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο κ. Δασκαλάκης υποστήριξε, πως οι ζημίες μέχρι αυτήν την ώρα είναι πολύ περιορισμένες και εντοπισμένες, καθώς η αμπελοκαλλιέργεια δεν ήταν σε τόσο προχωρημένο στάδιο για να προκαλέσει ο νοτιάς μεγαλύτερε ζημιές. Αμπελουργοί και  υπηρεσίες βέβαια βρίσκονται σε αναμονή μιας και από την Δευτέρα οι νοτιάδες συνεχίζουν να σαρώνουν την Κρήτη. Ο ίδιος τόνισε ότι μιλάμε μέχρι σήμερα για μικρής έκτασης από τις αναγγελίες ζημιών που έχουν γίνει κυρίως στα αμπελοχώρια των πρώην δήμων Τεμένους και Τετραχωρίου. Ζημιές παρατηρούνται κυρίως σε επιτραπέζια αμπέλια.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ