Έθιμα στο Μαλεβίζι: Ξεχωριστή η Μεγάλη Παρασκευή στο γραφικό Φόδελε

Petite Perle 300×250

Ξεχωριστή είναι η Μεγάλη Παρασκευή στο Φόδελε! Η διαδρομή που ακολουθεί ο Επιτάφιος, μαζί με όλους τους χωριανούς και τους επισκέπτες που έρχονται κάθε
χρόνο, είναι μοναδική!
Αποτελεί δε, ατραξιόν για τους επισκέπτες καθώς η πομπή του Επιταφίου διασχίζει μια κατάφυτη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, όπου έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά φαναράκια φτιαγμένα από πορτοκάλι και χοχλιούς!
Στο γραφικό χωριό του Φόδελε συναντώνται τρεις εκκλησίες. Του Αγίου Γεωργίου, που είναι η παλαιότερη εκκλησία και ο πολιούχος του χωριού και επικοινωνεί με  εσωτερική καμάρα με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Λίγο πιο κάτω ο νεόδμητος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που χτίστηκε αρχές της δεκαετίας 1980.

Ο Επιτάφιος από την εκκλησία κάνει τον κύκλο όλου του χωριού, ακολουθεί την παράλληλη πορεία του ποταμού και σταματά στο κέντρο της πλατείας για τους επισκέπτες προσκυνητές.
Τα Εγκώμια ψάλλουν μικρά παιδιά, ενώ κορίτσια που ακολουθούν τον Επιτάφιο αναπαριστούν τις μυροφόρες. ∆υο χιλιόμετρα από το χωριό, ανάμεσα σε Φόδελε και Μάραθο είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Αντωνίου. Μετά την Ανάσταση ο ηγούμενος προσφέρει κοτόσουπα στους πιστούς.
Στραμμένα τα βλέμματα στον Επιτάφιο με το οικουμενικό μήνυμα
Ιδιαίτερος και με μηνύματα που αγγίζουν την ανθρωπότητα είναι κάθε χρόνο ο Επιτάφιος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος που στολίζεται βδομάδες πριν με χιλιάδες χάντρες και πολλά λουλούδια.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Πολιτισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ