Όταν το Γάζι ανηφόρισε … στον Κρουσώνα! – Μοναδική σύμπραξη σχολείων με πολλές εκπλήξεις (φωτογραφίες)

Petite Perle 300×250

Στην εκλεκτή επίσκεψη που δέχθηκε το Γυμνάσιο του Κρουσώνα από το Λύκειο Γαζίου αναφέρεται το νέο άρθρο του μπλογκ του Γυμνασίου Κρουσώνα "Πήρα κι εγώ ένα βιβλίο".

Όσα έγιναν όταν τα παιδιά με τους καθηγητές από το Γάζι επισκέφθηκαν τον Κρουσώνα διαβάζουμε παρακάτω:

"Την Πέμπτη, 11 Απριλίου, 38 μαθητές του Λυκείου Γαζίου μαζί με τις καθηγήτριές τους Πόπη Αστυρακάκη, Μαρία Δρούλου και Μαρία Πετεινάκη, ανηφόρησαν στον Κρουσώνα!

Τους υποδεχτήκαμε στο Γυμνάσιο και τους ξεναγήσαμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Μετά, η αίθουσα πολλαπλών επιλογών του σχολείου γέμισε από όμορφα και χαρούμενα πρόσωπα. Εκεί οι μαθητές του Λυκείου Γαζίου παρουσίασαν τις εργασίες τους από τα βιβλία που δώρισαν στη βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Α5, παρουσίασαν το βιβλίο «Αν αυτός είναι ο άνθρωπος» του Πρίμο Λεβί με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο με τις εξής ομάδες εργασίας:

1η ΟΜΑΔΑ- Αντιπολεμικά ποιήματα: Πανταλός Στράτος, Νησανάκης Μανώλης, Παπαδάκης Γιώργος, Πατραμάνης Γιάννης, Σαλούστρος Μανώλης.


2η ΟΜΑΔΑ: Αντιπολεμικές ταινίες και συνθήματα: Σερλιδάκη Μαργαρίτα, Σταματάκη Μαρία, Πεδιαδιτάκη Αγγελική, Ποντικάλη Ειρήνη, Παπαδάκη Πηνελόπη, Πιτσούλη Ζαχαρένια.

3η ΟΜΑΔΑ-Εικόνες σχετικές με το βιβλίο και παρουσίαση: Σωπασή Αντωνία, Στρατήγη Ευαγγελία, Παγκαλάκη Φωτεινή, Άννα Μαρία Μπλεμένου.

4η ΟΜΑΔΑ- Αντιπολεμικοί πίνακες ζωγραφικής: Πρεβελιανάκης Νίκος, Στρατάκη Δήμητρα, Στεφανάκης Νίκος, Κρυσταλλία Σταματούλη.

5η ΟΜΑΔΑ: Ειρήνη και συνέπειες πολέμου:

Ο Σταματάκης Λευτέρης έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο πόστερ και οι Παρασύρης Σταύρος, Πατελάρος Γιάννης και Σουλάι Μάριος παρουσίασαν την συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

6η ΟΜΑΔΑ – Παρουσίαση βιβλίου μέσα από αποσπάσματα, διεξαγωγή έρευνας και φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιες οι μαθήτριες σε παλαιότερο ταξίδι τους στο Άουσβιτς: Μπριτζολάκη Βάσια και Πιτσικάκη Έλενα.Από το Γ6, οι μαθήτριες Κορίνα Κοκκινάκη και Αφροδίτη Εγγλέζου, ανέλαβαν την βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων: «Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων", Kara Gnodde και «Το σκισμένο τούλι» της Έλενας Ακρίτα.

Οι μαθήτρια του Γ2 Σκαρπαθιωτάκη Εμμανουέλα, δεν έκανε μόνο βιβλιοπαρουσίαση του «Μίλα μου» της Μαρίας Τζιρίτα, αλλά έγραψε και έναν εσωτερικό μονόλογο της τυφλής ηρωίδας του βιβλίου.

Ακολούθησε συζήτηση και μετά φύγαμε για το χωριό όπου σε μια κινητή λέσχη ανάγνωσης σταματούσαμε σε κεντρικά σημεία του Κρουσώνα, για να παρουσιάσουν οι δικοί μας μαθητές με τη σειρά τους κι εκείνοι βιβλία της διαφορετικότητας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη στάση οι μαθητές των σχολείων απολάμβαναν τη θέα από ψηλά, ενώ η Μαρία Πουλορίνη μας μιλούσε για το βιβλίο "Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινσγκστον" του Richard Bach, όπου ο πρωταγωνιστής γλάρος παρουσιάζεται αποφασισμένος να μην είναι καθόλου συνηθισμένος.

 Η επόμενη στάση στην πλατεία της Αγίας Τριάδας.Οι μαθητές έκαναν μία ενδιάμεση στάση στο The Sisters, όπου τους προσφέρθηκε κέρασμα, προσφορά της Γεωργίας Τσαγκαράκη από τα Ζαχαροπλαστεία Τσοράγλου και της Αρετής Ντουλμπέρη, μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Οι μαθητές και των δύο σχολείων δεν έχασαν την ευκαιρία να απολαύσουν παιχνίδια και συζήτηση στο φιλόξενο χώρο του "The Sisters".

 

Μετά από την ευχάριστη αυτή στάση, η κινητή Λέσχη Ανάγνωσης του Γυμνασίου Κρουσώνα και του Λυκείου Γαζίου συνέχισε την πορεία της. Περνώντας μέσα από τα γραφικά σοκάκια του Κρουσώνα και ανηφορίζοντας όλο και πιο ψηλά, οι μαθητές του Γυμνασίου επέλεξαν για τους νέους τους φίλους σταθμούς σημαντικούς του Κρουσώνα για να τους μιλήσουν για… βιβλία διαφορετικά, αλλά και για την ιστορία του τόπου.

Επόμενος σταθμός μας η Παλιά Βρύση του Κρουσώνα, όπου η Μαίρη Φρυσουλάκη μάς μίλησε για τη "Λεώνη" της Μαρίας Πυλιώτου, την ηρωίδα αυτή που τα κινητικά της προβλήματα δεν την εμπόδιζαν να απολαμβάνει τη ζωή, να εργάζεται και να κάνει όνειρα για το μέλλον:

Ανηφορίζοντας φτάσαμε στον Άγιο Γεώργιο, όπου ο Μιχάλης Φασουλάκης μάς μίλησε για το "Αγαπητέ, Θεέ!", στο οποίο τον μικρό πρωταγωνιστή με καρκίνο θα βοηθήσει μία γυναίκα μέσα στο νοσοκομείο να μετρήσει το χρόνο διαφορετικά, για να ζήσει και να πεθάνει… "μεγάλος"!

Εκεί η Μαρία Πουλορίνη μάς μίλησε επίσης για ένα ακόμα βιβλίο από τα πολλά που έχει διαβάσει, "Το Νησί" της Victoria Hislop και την αρρώστια της λέπρας.Επιστρέφοντας, κάναμε μία τελευταία στάση στον Άγιο Χαράλαμπο, όπου απολαύσαμε τη θέα και μιλήσαμε για βιβλία ξανά.

Η Μαρία Αγγελιδάκη μάς μίλησε για το βιβλίο "Οδός Αλκυόνης" της Γιαγκαζόγλου Παπούδα Βούλας, όπου μία αλκυόνα θα σκοντάψει πάνω στον Στρατή το σαλιγκάρι που θαύμαζε το ουράνιο τόξο και αργότερα αυτός θα ανακαλύψει ότι η Αλκυόνα ενώ τον κοιτά δεν τον βλέπει. Έτσι θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή φιλία με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος.

Η Ειρήνη Πυργιανάκη έκλεισε αυτή την όμορφη συνάντηση δύο σχολείων μιλώντας μας για τον Άγιο Χαράλαμπο και την ιστορία του.

Πήραμε το δρόμο του γυρισμού με γεμάτα τα μάτια και τις ψυχές μας από εικόνες, ιστορίες και την αγάπη για τα βιβλία που μοιραστήκαμε.

Ευχαριστούμε τις καθηγήτριες Πόπη Αστυρακάκη, Μαρία Δρούλου και Μαρία Πετεινάκη του Λυκείου Γαζίου που οργάνωσαν και υλοποίησαν τη δράση αυτή. Ευχαριστούμε πολύ και τους μαθητές του Λυκείου Γαζίου που όχι μόνο ενίσχυσαν τη Βιβλιοθήκη μας με νέους τίτλους βιβλίων αλλά έκαναν και εργασίες πάνω στα βιβλία αυτά, μας τις παρουσίασαν και μας τις δώρισαν για να κοσμήσουν το χώρο του σχολείου μας. Τους ευχαριστούμε για τις όμορφες εμπειρίες που μοιραστήκαμε και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στους στόχους τους".

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ