Αμμουδάρα: Ζάλη από τα ποσά της δημοπρασίας της Κτηματικής Υπηρεσίας – 500 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 11.500 ευρώ

Αναλυτικά οι θέσεις και οι τιμές εκκίνησης για την παραχώρηση αιγιαλού στους δήμους Μαλεβιζίου Χερσονήσου, , Βιάννου και Φαιστού

Petite Perle 300×250

Στην ιστοσελίδα του υπ. Οικονομικών είναι αναρτημένη η διακήρυξη δημοπρασίας Κτηματικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με θέμα την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού & κοινόχρηστης παραλίας με ηλεκτρονική δημοπρασία σε θέσεις των δήμων Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Βιάννου και Φαιστού της Π.Ε Ηρακλείου.

 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

 

Στην Αμμουδάρα σε πλειοδοσία βγαίνουν έξι θέσεις με ποσά εκκίνησης που προκαλούν ζάλη.

Για τα 500 τ.μ. η τιμή εκκίνησης είναι 11.500 ευρώ, και για 400 τ.μ. η τιμή διαμορφώνεται στα  9.200 ευρώ. Για μόλις 20 τ.μ. η τιμή εκκίνησης για θαλάσσια σπορ είναι 4.000 ευρώ.

 

Στα ίδια περίπου επίπεδα ή λίγο πιο υψηλές οι τιμές στη Χερσόνησο, χαμηλότερες οι τιμές στους άλλους δύο δήμους.

Ο ανοικτός πλειοδοτικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός θα γίνει στις 23η Μάϊου, ημέρα Πέμπτη και με ώρα έναρξης 10:30 π.μ. για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, σε θέσεις της Π.Ε. Ηρακλείου, των Δήμων Χερσονήσου και Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα για τις θέσεις ΗΡΑΚ52, ΗΡΑΚ56, ΗΡΑΚ55, ΗΡΑΚ31, ΗΡΑΚ41 ,ΗΡΑΚ33 ,ΗΡΑΚ43, ΗΡΑΚ54, ΗΡΑΚ53, ΗΡΑΚ45, ΗΡΑΚ20, ΗΡΑΚ29, ΗΡΑΚ28 και ΗΡΑΚ51.

Την ίδια ημέρα , την 23η του μηνός Μαϊου του έτους 2024, ημέρα Πέμπτη και με ώρα έναρξης 12:00 π.μ. θα διεξαχθεί δημόσιος πλειοδοτικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, σε θέσεις της Π.Ε. Ηρακλείου, των Δήμων Μαλεβιζίου, Βιάννου και Φαιστού και συγκεκριμένα για τις θέσεις ΗΡΑΚ50, ΗΡΑΚ30, ΗΡΑΚ40, ΗΡΑΚ38, ΗΡΑΚ21, ΗΡΑΚ22, ΗΡΑΚ25, ΗΡΑΚ46, ΗΡΑΚ47, ΗΡΑΚ49, ΗΡΑΚ23 και ΗΡΑΚ24.

Η παραχώρηση ισχύει μέχρι 31-12-2025

Δείτε εδώ τη διακήρυξη και τις θέσεις  για τον δήμο Μαλεβιζίου και τους υπόλοιπους δήμους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Αναλυτικά, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφική πλατφόρμα (https://eauctions.gsis.gr). Σημειώνεται πως, παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων. Οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως με το νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε.

Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων.

Οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του νέου νόμου καθορίζονται και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ' επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ