Σήμερα η καθοριστική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Petite Perle 300×250

Σχεδόν έξι μήνες μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται σήμερα στις 15.30 το απόγευμα στην Άγκυρα, επιχειρώντας να πιάσουν το "νήμα" των διμερών σχέσεων από εκεί που το όρισε η Διακήρυξη των Αθηνών. Σχέσεις, οι οποίες ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε, χαρακτηρίστηκαν από πρόοδο αλλά και "πισωγυρίσματα" που καθιστούν εύθραυστες τις διμερείς σχέσεις. Μπορεί βεβαίως η μεγάλη εικόνα να αποτυπώνει μία θετική αύρα, ειδικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έντασης που χαρακτήρισαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρόλα αυτά επιμέρους ζητήματα ανακύπτουν ανά διαστήματα, υπενθυμίζοντας την διαχρονική ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν.

Απτές περιπτώσεις, παραμονές της συνάντησης κορυφής, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε Τζαμί, ή λίγο καιρό νωρίτερα η τουρκική διαφωνία με τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Τουρκικές κινήσεις που υπενθυμίζουν ότι παρά τα σημαντικά βήματα προσέγγισης που μπορεί να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών πάντα θα υπάρχουν "αγκάθια".

"Προφανώς και θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν κάθε ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει διαφορετική θέση από εκείνη της Τουρκίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Άγκυρα. Η αλλαγή χαρακτήρα της Μονής της Χώρας ήταν μία παλαιά διακήρυξη του κ. Ερντογάν. Η οποία, ωστόσο, δυστυχώς, γίνεται πράξη τώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, πράγματι, προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς και, φυσικά, μάς πληγώνει όλους. Προσβάλλει, επίσης, την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Κυρίως, όμως, προσβάλλει ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της. Ασφαλώς, λοιπόν, και θα συζητήσω αυτό το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και για τα θαλάσσια πάρκα, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. "Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της" ξεκαθαρίζουν.

πηγή: www.ekriti.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ