Υπό εξέταση η χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου για υποδομές ύδρευσης, απαντά στο Φραγκίσκο Παρασύρη το Υπουργείο

Petite Perle 300×250

Συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Δήμο Βιάννου, είχε  ζητήσει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έχοντας ήδη προχωρήσει σε σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αναδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ως αποτέλεσμα του χαμηλού ύψους των βροχοπτώσεων, ζητώντας απαντήσεις για το σύνολο των φραγμάτων του Ηρακλείου, ο Βουλευτής, τόνιζε προς τους Υπουργός ότι «εύλογη ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου καθώς και στους αγρότες παραγωγούς, εξαιτίας της λειψυδρίας που απειλεί τις καλλιέργειες, αλλά αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στην ύδρευση τους επόμενους μήνες. Η λειψυδρία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το οποίο αναμένεται να ενταθεί ενόψει και της τουριστικής περιόδου, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα (προληπτικά-κατασταλτικά) και δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της».

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αιγίου και Νησιωτικής Πολιτικής, απαντώντας στο Βουλευτή, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «σε απάντηση της ερώτησης που τέθηκε από τον Βουλευτή Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ) κο Φραγκίσκο Παρασύρη, που σχετίζεται με το ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο θέμα της  αντιμετώπισης της γενικότερης λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που ανακύπτουν ως απόρροια της ανωτέρω κατάστασης και επηρεάζουν δυσμενώς τον αγροτικό τομέα και τις καλλιέργειες, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Η  Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. μέσω της  Δ/νσης Μελετών, Έργων, Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, μεριμνά για τη λήψη μέτρων, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους νησιωτικούς ΟΤΑ / ΔΕΥΑ της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας.  Η υλοποίηση των δράσεων αυτών πραγματοποιείται μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π., και ειδικότερα μέσω του έργου με κωδικό 2023ΝΑ23300000  «Υδροδότηση Άνυδρων Νησιών και Έργα Βελτίωσης Υποδομών Ύδρευσης των Νησιών (π.κ. 1997ΣΕ03300002)»  της ΣΑΝΑ 233  του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 του ΥΝΑΝΠ / ΓΓΑΙΝΠ».  Αποτυπώνοντας γενικά και αόριστα τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας γίνεται αναφορά σε έργα αφαλάτωσης, ανόρυξης νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων, προμήθεια συστημάτων τηλεμετρίας, κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Βιάννου, τονίζεται ότι έχει σταλεί προς την υπηρεσία αίτημα έκτακτης επιχορήγησης για ανόρυξη και αξιοποίηση γεώτρησης και κατασκευής δικτύων ύδρευσης με νέες δεξαμενές, προκειμένου να υποστηρίξει τις περιοχές, Καστρίου, Βαχουδιανού Ξερόκαμπου και Κερατόκαμπου, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Το ανωτέρω αίτημα βρίσκεται υπό εξέταση, εν αναμονή και της έγκρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της ΓΓΑΙΝΠ για το έτος 2024.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ