"Δώρα" για το Μαλεβίζι από τους Λευτέρη Αυγενάκη και Χρήστο Τριαντόπουλο (φωτογραφίες – βίντεο)

Petite Perle 300×250

Με τη συμμετοχή πολλών τοπικών παραγόντων από τη Δημοτική Αρχή αλλά και την αντιπολίτευση του Δήμου Μαλεβιζίου αλλά και απλών πολιτών  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής   εκδήλωση  με θέμα "Αγροτική Πολιτική-Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση" στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο.

Ρεπορτάζ: Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη

Με δώρα για το Μαλεβίζι ήρθαν στην εκδήλωση της Τυλίσου οι δύο υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τα καλά νέα ανακοίνωσε στο κλείσιμο της εκδήλωσης για την κλιματική αλλαγή ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας τονίζοντας πως οι οι δύο υπουργοί ενέκριναν το έργο για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου Ροδιάς προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, την αποκατάσταση και βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού Κρουσώνα, καθώς επίσης και την διάθεση 100.000€ για έργα οδοποιίας στο δήμο Μαλεβιζίου.

Επίσης δεσμεύτηκαν για τη διάθεση άλλων 100.000€ για έργα οδοποιίας σε Κορφές και Κρουσώνα, όπως και για την αντικατάσταση της γεώτρησης στην Τύλισο προϋπολογισμού 248.000€. Όπως είπε ο δήμαρχος το έργο εγκρίθηκε και προχωρεί η δημοπράτηση του.

Ο κ.Αυγενάκης τόνισε ότι θα γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας μέσα από τις δυνατότητες που μπορεί να ενισχύσει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, ενώ εξετάζουν την εξεύρεσή του υπόλοιπου ποσού για την ολοκλήρωση του φράγματος Βαρσαμά.

 

 

Γενικά όλοι δεσμεύτηκαν για την συνέχιση της συνεργασίας για την θωράκιση του Μαλεβιζίου απέναντι στην κλιματική κρίση.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Μαλεβιζίου και όταν ωριμάσουν οι μελέτες θα προχωρήσουν όλα τα έργα προστασίας, αποκατάστασης και ανάπτυξης.

Ο κ. Μποκέας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα τελευταία 850.000€ που πήρε ο δήμος, υπογραμμίζοντας πως η τεχνική υπηρεσία προχωρεί στις αναθέσεις για τα έργα αποκατάστασης στην Αγία Πελαγία

Παράλληλα προχωρούν στις μελέτες για τα φράγματα ανάσχεσης και όπως ανέφερε:

"Ωριμάζουμε μελετάμε και αφού έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες προχωράμε στις δημοπρατήσεις"

Ο κ.Αυγενάκης είπε πως σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών για την αξιοποίηση των υδροφορέων από τους Ολλανδούς για όλα τα έργα της Κρήτης και υπογράμμισε με νόημα πως "το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά όχι για δημόσια σπατάλη".

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στις επιδοτήσεις που δόθηκαν στην δύσκολη συγκυρία εφαρμογής για πρώτη φορά της νέας ΚΑΠ.

Διαβεβαίωσε πως οι επόμενες ενισχύσεις θα δοθούν κανονικά έως το τέλος του έτους ύψους συνολικά 2,2 δις, και κατηγόρησε εκ νέου το πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποδίδοντας του ευθύνες για τον καταλογισμό της χώρας μας και την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κομισιόν

Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και στην έναρξη της πρώτης φάσης διαβούλευσης.

Ο Υπουργός "χτύπησε καμπανάκι" για συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και κυρίως με τις περιφέρειες για την κατάρτιση των διαχειριστών σχεδίων βόσκησης, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται η δαμόκλειος σπάθη του προστίμου των 450 εκ € πάνω από τους παραγωγούς, πόσο που θα αφαιρεθεί από τίς ενισχύσεις αν δεν προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

 

 

Τέλος αποκάλυψε πως στην διάρκεια των εντατικων ελέγχων πριν το Πάσχα εντοπίστηκε κύκλωμα με χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης που προχωρούσε σε ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων αναφέροντας πως ήδη έχουν προφυλακιστεί 4 άτομα από την βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε πως έχουν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών με περίεργα αλλοπρόσαλλα όπως είπε πόσα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και καταλήγοντας ανέφερε: "Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν".

 

 

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Αγροτική Πολιτική-Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση», στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

 

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ