Ο «μπίμπικας» απειλεί τους ελαιώνες του Ηρακλείου – Ανησυχίες για πρώιμη θερινή καρπόπτωση

Petite Perle 300×250

Ο γνωστός στους ελαιοπαραγωγούς και ως «μπίμπικας» ο ρυγχίτης, είναι ένα μικρό καστανόχρωμο σκαθάρι περίπου 0,5 εκ., με χαρακτηριστικό ρύγχος, και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες. Σε έντονες προσβολές μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη καρπόπτωση το καλοκαίρι. 

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι επιστήμονες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου και καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε τακτικούς ελέγχους και προληπτικές επεμβάσεις κατά του εντόμου.

Το βλαβερό σκαθάρι, μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους. Αργότερα το καλοκαίρι ωοτοκεί στους καρπούς όπου οι προνύμφες προσβάλλουν τον πυρήνα. Μπορεί να προξενήσει κατά τόπους πολύ σημαντική πρώιμη θερινή καρπόπτωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι παραγωγοί οφείλουν να ελέγχουν νωρίς το πρωί τις ελιές τους,  τινάζοντας λεπτά κλαδιά πάνω σε λευκή επιφάνεια. Απαιτείται καταπολέμηση όταν καταρρίπτονται περισσότερα από 3 – 4 ακμαία. Συστήνεται προληπτική επέμβαση στους ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο πυρηνοτρήτης

Εντωμεταξύ, στο δίκτυο παγίδευσης πρώιμων περιοχών, η πτήση ακμαίων της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου. Σύμφωνα με το δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων παρατηρούνται οι πρώτες ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι προνύμφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα και κατευθύνονται προς τον πυρήνα. Κατά τη διαδρομή τους ανοίγουν στοά που μπορεί να ζημιώσει τον ποδίσκο του καρπού και να προκληθεί πρώιμη καρπόπτωση (καρποί 4-6 χιλ. "πιπζρι", 8-10 χιλ. "καλογρί").

Στους προσβεβλημένους καρπούς που δεν πέφτουν πρόωρα οι προνύμφες τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού οι ώριμες προνύμφες ανοίγουν στοά εξόδου τραυματίζοντας τον ποδίσκο και τότε προκαλείται όψιμη καρπόπτωση. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν.

Σε ελαιώνες παραλιακών και πρώιμων περιοχών συστήνεται καταπολέμηση της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. (Συνιστώμενες ημερομηνίες επέμβασης : 14 – 16 Μαΐου). Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Οι επιστήμονές συστήνουν συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ρυγχίτη και σχολαστικούς ψεκασμούς σε λαιμό και κορμό δέντρων για ωτιόρυγχο, που είναι μικρό σκαθάρι με νυκτόβια δραστηριότητα. 

Την ημέρα κρύβεται στο έδαφος και ανεβαίνει στα δέντρα μετά το σούρουπο. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο τους ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών. Συστήνεται έλεγχος και αντιμετώπιση στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών, ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής. Συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη γίνεται ψεκάζοντας σχολαστικά το λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

Την ίδια ώρα η πολλίνια (Pollinia pollini) προκαλεί σημαντική εξασθένιση στα δέντρα. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος αναπτύσσεται στις σχισμές και στα σκασίματα του φλοιού των λεπτών .

Ευλογία …οι βροχές 

Πραγματική ευλογία ήταν οι βροχές στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, παρά τις κάποιες ζημιές που προκάλεσαν στον αγροτικό τομέα. Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα του Μαλεβιζίου, όπου υπάρχει πρόωρη καρπόδεση  οι βροχές του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και οι επόμενες ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές για την ελαιοπαραγωγή της περιοχής , όπως εκτιμά και ο γνωστός γεωπόνος Παύλος Μαυρικάκης. Όπως υπογραμμίζει στην Φωνή του Μαλεβιζίου οι βροχές αυτές έπεσαν την κατάλληλη περίοδο καθώς είχαν δέσει οι ελιές και το νερό σε συνδυασμό με τον αέρα που στέγνωσε το φύλλωμα συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της καλλιέργειας.

Ο κ. Μαυρικάκης σημειώνει πως οι σπαραδικές χαλαζοπτώσεις που υπήρξαν σε ορισμένες περιοχές δεν προκάλεσαν καρπόπτωση καθώς οι ελιές μόλις έδεσαν και στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. 

Σποραδικές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στην Έμπαρο, στο Νιπιδιτό, στο Αστρίτσι και στο Χάρακα στη Μεσσαρά, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές στις καλλιέργειες.  

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ